Čitaj mi!

Veliki pritisak na zdravstveni sistem, sve više bolnica se vraća u kovid režim rada

U Srbiji je od početka epidemije koronavirus potvrđen kod 800.359 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 7.468‬ osoba. Trenutno je u bolnicama više od 2.200 ljudi, a na respiratoru je 129 pacijenata.

Nove mere u Kragujevcu zbog povećanog broja zaraženih

Imajući u vidu konstantan porast broja pregleda i novoobolelih na dnevnom nivou, odlukom Štaba za vanredne situacije, od ponedeljka 13. septembra u funkciju se ponovo stavlja kovid respiratorna ambulanta u okviru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava, rečeno je na konferenciji za medije održanoj nakon sednice Štaba.

Takva odluka doneta je ne samo zbog preopterećenosti kovid ambulante u zgradi ATD- a, gde je broj pregleda preko 700 na dnevnom nivou, nego i zbog pristupačnosti odnosno skraćenja dužine čekanja na pregled.

Druga mera koja stupa na snagu, takođe od ponedeljka, je rigorozna kontrola primene protivepidemijskih mera.

Od 13. septembra, odlukom Tima za praćenje i kooridinisanje primene preventivnih mera, svih devet srednjih škola prelazi na onlajn nastavu, dok će se u sedmom i osmom razredu svih osnovnih škola primenjivati kombinovani model.

U okviru četvrtog talasa, od 1. avgusta imamo konstantan porast obolelih na dnevnom nivou što ukazuje na ozbiljnost i težinu epidemije, kazao je Predrag Delić iz Insituta za javno zdravlje. Nismo dostigli pik, ali se nalazimo u uzlaznom delu pandemijske krive. U ovom trenutku ima 204 učenika pozitivnih na koronavirus, od čega 194 u srednjim školama.

Koronu nismo pobedili, poručila je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu zadužena za primenu protivepidemijskih mera. Od pregledanih svaki treći je pozitivan među odraslom populacijom, kao i svako drugo dete. U Univerzitetskom kliničkom centru hospitalizovano je 140 pacijenta od kojih je 10 na respiratoru. Jedini izlaz je vakcinacija koja mora da bude brža i sveobuhvatnija.

Prvu dozu primilo je 78 000 sugrađana, potpuno je imunizovano 75.000, a treću dozu primilo je 10.000 Kragujevčana, što nije dovoljno za postizanje kompletnog imuniteta.

Odluka o vanrednoj situaciji donosi se na osnovu broja zaraženih, težine kliničke slike i popunjenosti kapaciteta u Univerzitetskom kliničkom centru. U ovom trenutku nalazimo se u umernoj zoni tako da za početak krećemo sa rigoroznom kontrolom primene protivepidemijskih mera, koje nijednog trenutka nisu ukidane od strane Republičkog kriznog štaba.

Pored nošenja maske u zatvorenom prostoru, poštovanja distance od dva metra i pojačane higijene, podsetila je Damnjanović, to je distanca u ugostiteljskim objektima od 4 metra između stolova, dezobarijera i obaveštenje o obavezi nošenja maske i broja ljudi koji u odnosu na kvadraturu može da boravi u tom prostoru.

Danska ukinula sve mere protiv korone

Danska je zahvaljujući visokoj stopi vakcinacije protiv koronavirusa postala jedna od prvih zemalja Evropske unije koje su potpuno ukinule sva ograničenja unutar zemlje.

Povratak u normalu u Danskoj bio je postepen, a od danas više nisu potrebni ni kovid-sertifikati za ulazak u noćne klubove, čime je ukinuta i poslednja epidemiološka mera, prenosi AP.

U toj zemlji potpuno je imunizovano više od 80 odsto osoba starijih od 12 godina, a vlada od ponoći kovid-19 više ne označava kao "društveno kritičnu zaraznu bolest".

U Mačvanskom okrugu 278 pozitivnih uzoraka

Najviše novozaraženih je u Šapcu 117, Loznici 57, Bogatiću 55, po osam u Vladimiricima, Malom Zvorniku i Krupnju, Koceljevi 18, Ljuboviji 7. Aktivno obolelih je 2.122, najviše u Šapcu 918.

Uslovi za ulazak u Grčku nepromenjeni i produženi do petka

Trenutne mere i uslovi za ulazak u Grčku, nisu se promenili i produženi su do sledećeg petka, prenela je makedonska agencija MIA.

Prema novoj odluci vlade "Preduslovi za ulazak u zemlju kako bi se ograničilo širenje kovida 19" koja je već objavljena u Službenom glasniku Grčke i stupila je na snagu u 6 ujutru, svi posetioci "bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju ", kao i u protekla četiri meseca, imaju četiri mogućnosti, u odnosu na dokumente koje je potrebno priložiti i odnose se na kovid.

Ulazak je i dalje moguć uz negativan antigenski test, star najviše 48 sati pre dolaska u Grčku ili uz negativan pi-si-ar test, koji je urađen tokom poslednjih 72 sata pre dolaska.

Odobren je ulazak i u slučaju kompletne imunizacije protiv koronavirusa, uz potvrdu o vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 14 dana od revakcinacije ili uz potvrdu da je osoba preležala kovid 19, u periodu od najmanje 30 a najviše 180 dana od putovanja.

Crna Gora, od sutra nove mere – kovid potvrde za tržne centre

Vlada Crne Gore usvojila je nove mere u borbi protiv koronavirusa, koje će važiti od 11. do 24. septembra. 

U okviru Nacionalne kovid potvrde više se neće prihvatati status delimične vakcinacije, donete su nove mere za ulazak u tržne centre, prisustvo proslavama i sportskim događajima, prenose Vijesti.

Ulazak u Crnu Goru od 14. septembra omogućava se samo ako osobe - državljani Crne Gore i stranci, ispunjavaju jedan od uslova - da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dve doze, odnosno 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj; da osoba poseduje negativan pi-si-ar test koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan pi-si-ar koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana; da osoba poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.  

Nacionalna digitalna kovid potvrda biće validna samo, ukoliko se ispunjava jedan od propisanih uslova.

Ulazak u tržne centre omogućava se samo osobama koje ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Svadbama i ostalim privatnim proslavama, kao i sportskim događajima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, moguće je da prisustvuje do 100 osoba pod uslovom da ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.

U Pčinjskom okrugu 121 osoba zaražena koronavirusom

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testirana je 491 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga.

Analize su pokazale da je 121 lice zaraženo koronavirusom.

Od ovog broja 75 je iz Vranja, 16 iz Vladičinog Hana, po 12 iz Bujanovca i Surdulice, 4 iz Preševa i dva iz Trgovišta.

Bolnice u Kruševcu u kovid sistemu

Prema poslednjim informacijama kruševačkog zavoda za javno zdravlje, u protekla 24 sata kovid infekcija je u Rasinskom okrugu potvrđena kod još 118 pacijenata.

Uporedo sa brojem inficiranih, raste broj hospitalizovanih.

Direktor kovid bolnice u Kruševcu dr Vladan Cvetanović kaže da je bolnica skoro puno, te da imaju 460 pacijenata, od čega je 60 u jedinicama intenzivne nege, a 15 na respiratorima. Ostalo je tridesetak slobodnih postelja.

"Unazad, skoro dve nedelje, broj prijema ka nama je konstatantan između 40 i 50 na dnevnom nivou. Jako je teška i komplikovana situacija", kaže Cvetanović.

Ističe da su se od danas bolnice u Kruševcu vratile u kovid sistem.

"Sve veći je broj mladih koji su zaraženi i koji zahtevaju hospitalizaciju. Karakteristično je da se pacijenti kasno javljaju njihovim primarnim ambulantama i dolaze kod nas sa teškom kliničkom slikom. Pravi je tornado takvih pacijenata", ističe doktor.

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovan 101 pacijent

U kovid ambulanti obavljena su 224 pregleda, od toga su 124 prva. Urađen je jedan brzi, 2 pi-si-ar 138 antigenskih testova, 60 je pozitivno na koronavirus.

U kovid bolnicama hospitalizovan je 101 pacijent, sa upalom pluća je 99, a 58 je na kiseoniku.

Na bolničko lečenje primljeno je 12 pacijenata, a otpuštena su tri. Jedan pacijent je transportovan za Kruševac.

Vulin primio treću dozu vakcine

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin primio je treću dozu vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V i pozvao sve građane, posebno one koji nisu primili prvu dozu, da se što pre vakcinišu i tako zaštite i sebe i drug, saopštio je MUP Srbije.

Vulin je istakao da građani treba da veruju svojim lekarima i struci i da se odazovu pozivu na vakcinaciju kako bismo se, svi zajedno, što pre vratili u normalne tokove života i prestali da strahujemo za svoje zdravlje i zdravlje naših bližnjih.

"Vakcinacija je najbolja zaštita od koronavirusa. Na nama je da budemo odgovorni, da čuvamo svoje i živote svojih najmilijih, da čuvamo svoju Srbiju. Dragi građani, ne čekajte, vakcinišite se", poručio je Vulin.

Lončar: I bolnica u Mladenovcu za kovid pacijente

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da epidemiološka situacija u Srbiji nije dobra, kao i da će bolnica u Mladenovcu primati kovid pacijente.

Lončar je to rekao na simpozijumu posvećenom iskustvima u najvećoj kovid bolnici u Evropi - Batajnici.

Ministar je pozvao zdravstvene radnike u toj bolnici da se ne obaziru, kako kaže, na one koji misle da o medicini znaju više i zahvalio svima na požrtvovanom radu i spasavanju ljudskih života.

U kovid bolnici u Batajnici trenutno je hospitalizovano 720 pacijenata.

Od danas je u kovid sistemu KBC "Dr Dragiša Mišović", a od sutra i KBC "Bežanijska kosa".

U bolnicama u Šapcu i Loznici 75 hospitalizovanih

Sve je više novoobolelih i u Mačvanskom okrugu, epidemijska situacija je nestabilna.

Doktorka Dragana Radojičić, načelnica centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Šabac, rekla je za RTS da raste broj pregleda u Domu zdravlja i da je najveći broj  zabeležen u sredu.

"Ne možemo reći da su teške kliničke slike, najveći broj obolelih su dečjeg uzrasta i radno sposobno stanovništvo", rekla je doktorka Radojičić.

Prema njenim rečima, najveći broj obolele dece je od 7 do 19 godina.

Situacija je, kaže, preteća, tako da je procenat pozitivnosti u Mačvanskom okrugu već 30 odsto.

Navela je da se u Opštoj bolnici u Šapcu nalazi 39 pacijenata, od kojih je pet na intenzivnoj nezi, a u Opštoj bolnici u Loznici 36.

Iako je vakcinacija prva preventivna mera, doktorka Radojičić ukazuje da je veoma mali odziv za imunizaciju u Mačvanskom okrugu.

Autobus za vakcinaciju ispred TC "Ušće"

Autobus za vakcinaciju postavljen je danas na platou ispred TC "Ušće", od 9 do 17 časova.

Tokom vikenda, taj mobilni punk seli se na Zemunski kej, kod restorana "Venecija". Radiće od 10 do 18 sati.

Građani će imati priliku da prime Sinofarm i Fajzer vakcinu.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je potvrđen 5.831 novi slučaj zaraze, a od borbu sa kovidom izgubile su još 23 osobe.

Zdravstveni sistem u Srbiji trpi sve veći pritisak. Bolnice se vraćaju u kovid sistem rada. U kovid režim ulaze i beogradske bolnice "Dragiša Mišović" i KBC Bežanijska kosa, kao i KC Niš i leskovačka bolnica.

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš prof. dr Radmilo Janković rekao je za RTS da očekuje i više od 10.000 novozaraženih dnevno jer je, dodaje, pokrenuta spirala eksponencijalnog rasta koju je teško zaustaviti.

"Sad ne može da se uradi ništa, ovu spiralu ćemo teško zaustaviti, ovo je eksponencijalni rast koji niko ne može da predvidi", rekao je Janković.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da apeli za vakcinaciju ne dopiru do mozga ljudi, kao i da oni više reaguju na strah. Ističe da nije vreme za rekreativne nastave i ekskurzije ako imamo skoro 6.000 obolelih.

Položen je kamen temeljac za izgradnju nove fabrike za proizvodnju vakcina u Zemunu. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što Srbija zajedno sa kineskim i emiratskim partnerima pokušava i čini se uspeva da reši i deo nekih globalnih problema.

"Ponosan sam što smo se drznuli da budemo hrabri, odgovorni i ozbiljni, ali da visoko podižemo lestvicu, da kažemo sebi da ne moramo da čekamo na tuđe vakcine, da možemo da imamo srpsku fabriku vakcina", naveo je predsednik.

Zbog rasta broja novozaraženih, EU je i zvanično skinula Srbiju sa liste epidemijski bezbednih zemalja.