Čitaj mi!

Šekler poručuje: Ono što je sigurno – treća doza daće efekat

Dr Milanko Šekler rekao je za RTS da će treća doza, za koju god vakcinu da se opredelite, imati efekta. Neka će dati bolji neka nešto slabiji efekat a, kako je istakao, uloga treće doze vakcine je da poveća nivo zaštite od virusa i produži period njenog trajanja.

Za dva dana počinje školska godina. Đaci u Srbiji će uglavnom biti u školskim klupama. Broj zaraženih kovidom dnevno je oko 2.500, a broj vakcinisanih je malo veći od 50 odsto punoletnih.

U junu je od posledica kovida preminulo devetoro i bilo tek nešto više od 500 obolelih, ovih dana – isti broj žrtava, ali dve hiljade pozitivnih dnevno.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, rekao je za RTS da ima više razloga za takvu situaciju.

On je naveo da većinu novozaraženih čine mlađi ljudi, a oni uspešnije prebrode koronu, lakše ih je zbrinuti i obezbediti da im život ne bude ugrožen, da ne bude izgubljen. Ne raste broj umrlih.

"Lekari su uvežbani, ima dovoljno kapaciteta, opreme, nije prebukiran zdravstveni sistem i to su dobri rezultati", rekao je Šekler.

Koliko polazak u školu može da pogorša situaciju

Šekler kaže da je Krizni štab doneo neke odluke. "To je sve preko mojih znanja, to je ono što moderna epidemiologija može da uradi sa analizom rizika, sa stratumima, sa spremnošću na različite scenarije, pripremni plan je odličan, a kako će se sprovoditi, drugo je pitanje", kaže Šekler.

Prema njegovim rečima, osnovna stvar je da deca mogu da obolevaju, simptomi su uglavnom blagi, kod zdrave dece bez nekih komorbiditeta, ali mogu da zaraze svoje ukućane.

"S druge strane, ukućani su mogli da se vakcinišu i da se ne boje vlastite dece. Deca treba da idu u školu, roditelji da vode računa o svom zdravlju i trebalo je da se vakcinišu. Svakako je dobro povesti računa o provetrenosti prostorija, koristiti svaki trenutak da uđe svež vazduh, voditi računa o temperaturi kao simptomu najlakšem i najjednostavnijem – koji može objektivno da se izmeri, to je konstanta da to bude prvi alarm", rekao je Šekler.

"To su moje puste želje", rekao je doktor Šekler, a da li može da se organizuje – zavisi od ljudi.

Buster doza i kombinacija "Sinofarma" i "sputnjika"

"Za neke iz grupe koji su se vakcinisali po istom programu prvi rezultati su odlični, videćemo dalje, to je par uzoraka. Svi koji smo učestvovali čekamo da se urade analize – drugačije je kada pogledate nekoliko desetina nego par pojedinačnih slučajeva, jer može da bude individualno", kaže on.

Za sada je sigurno da će treća doza, za koju god vakcinu da se odlučite, dati efekte, neke će dati bolji efekat, neke nešto slabiji. "Treća doza vakcine ima ulogu da povisi nivo zaštite i da ga produži u funkciji vremena", naglasio je Šekler.

Osvrnuo se na pogoršanu epidemijsku situaciju na KiM, gde raste broj novozaraženih.

"Juče sam sreo čoveka koji radi za kompaniju koja proizvodi medicinske, industrijske i ostale gasove, oni ne mogu da stignu da dopreme dovoljno kiseonika. To su desetine kamiona, šleperi idu svaki dan, istovaruju se boce direktno na manja dostavna vozila, tolike su potrebe za kiseonikom, a broj umrlih je pre neki dan bio 36", podvukao je Šekler.

Jedan od razloga je 20 odsto vakcinisanih, a drugi razlog potpuno nepoštovanje mera, zaključio je Šekler.