Čitaj mi!

Borbu sa kovidom izgubila 4 pacijenta, koronavirus potvrđen kod još 457 osoba

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 457 ljudi, od testiranih 6.128 uzoraka. Od posledica zaraze preminule su četiri osobe.

U Kliničkom centru Srbije trostruko više kovid pacijenata nego pre mesec dana

Ponovo se povećava broj pacijenata u kovid sistemu. U ovom trenutku na lečenju ih je dvostruke više nego pre meseca dana.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže za RTS da je u toj ustanovi trostruko više kovid pacijenata nego pre samo mesec dana.

"Naša kovid bolnica u Batajnici ima 111 hospitalizovanih pacijenata, od čega 19 u jedinici intenzivnog lečenja i devet na respiratorima", navodi Ašanin.

Ističe da je na Infenktivnoj klinici zabeležen trostruki porast broja pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti.

"Sada imamo između 60 i 70 pregleda u toku 24 sata, a na današnji dan imamo 59 pacijenata i jednog na respiratoru", kaže Ašanin.

Ističe da među pacijentima ima povratnika sa letovanja u drugim državama, a i celih porodica koje su zaražene.

"Najmlđi pacijent ima 24 godine, a najstariji 91 godinu i naravno nisu vakcinisani", kaže Milika Ašanin.

Devet novozaraženih u Rasinskom okrugu, preminule dve osobe

Tokom protekla 24 sata u Rasinskom okrugu je registrovano devet novozaraženih koronavirusom - sedam u Kruševcu i po jedan u Aleksandrovcu i Varvarinu. Preminula su dva kovid pacijenta.

U kovid bolnici trenutno je hospitalizovano 68 osoba, od čega je kod 60 potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Na aparatima za veštačku ventilaciju, u jako teškom stanju, nalazi se pet pacijenata.

Na Kosovu i Metohiji 269 novozaraženih

Na Kosovu i Metohiji je tokom protekla 24 sata registrovano 269 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulih nije bilo, saopštilo je ministarstvo zdravlja privremenih prištinskih institucija.

Od poslednjeg preseka, testirane su 4.492 osobe.

Trenutno su na Kosovu i Metohiji aktivna 1.903 slučaja koronavirusa.

Na respiratoru 12 pacijenata

Tokom protekla 24 sata u Srbiji su od kovida 19 preminule 4 osobe, a registrovano je 457 novozaraženih među 6.128 testiranih.

U bolnicama je 667 kovid pacijenata, a na respiratoru 12.

Do sada su u Srbiji ukupno zabeležena 725.702 slučaja zaraze, a 7.139 osoba je preminulo od posledica infekcije.

Epidemijska situacija u zemlji i dalje je stabilna, ali sa svakodnevnim povećanjem broja obolelih, zbog čega struka poziva sve one koji se nisu vakcinisali da to učine.

Virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je da je važno da se nastava vrati u realne okvire, zbog čega je, prema njenim rečima, važna vakcinacija đaka od 12 godina pa naviše, koji će morati da rade test svake nedelje ukoliko nisu imunizovani.

"Bila bi velika šteta da i ove godine nastava počne na onlajn platformi. Ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina moraće da bar jednom nedeljno rade testiranje na kovid 19", rekla je Jovanovićeva, koja podržava predlog epidemiologa Predraga Kona o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih đaka starijih od 12 godina.

Ona je rekla da se nešto slično sprovodi sa studentima Medicinskog fakulteta.