Čitaj mi!

Povećava se broj novozaraženih, delta soj polako potiskuje britanski

Od početka epidemije u Srbiji su testirane 4.697.822 osobe, a potvrđen je 723.031 slučaj zaraze koronavirusom. Od posledica zaraze preminulo je ukupno 7.127‬ obolelih. Na bolničkom lečenju nalaze se 488 pacijenta, od kojih je 9 na respiratorima, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

SZO traži 11,5 milijardi dolara za borbu protiv kovida

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) traži 11,5 milijardi dolara hitnih sredstava za borbu protiv zaraznijeg delta soja korona virusa, prema nacrtu izveštaja u koji je Rojters imao uvid.

Veliki deo novca koji se traži od partnera SZO potreban je za kupovinu testova, kiseonika i maski za lice za siromašnije države, kako se navodi u dokumentu, za koji se očekuje da će biti objavljen ove nedelje.

U dokumentu se, takođe, traži dodatnih 3,8 milijardi dolara, kako bi 760 miliona doza vakcina protiv kovida 19 moglo da se isporuči sledeće godine.

Kako se navodi, u izveštaju koji je i dalje podložan promenama, prikazani su rezultati i finansijske potrebe programa ACT za podršku vakcinama, lečenju i dijagnostici kovida širom sveta.

Kon: Hiljadu puta je bolje vakcinisati se, nego zaraziti

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon poručio je još jednom da je hiljadu puta bolje vakcinisati se, nego zaraziti se koronavirusom.

Kon je, na svom Fejsbuk profilu objavio da mu je jutros iz crnog automobila upućen "tihi, ali preteći glas" koji mu je poručio "dosta više o tim vakcinama".

Kako je napisao, na to se samo osmehnuo, jer odgovor na takvu poruku nema.

"Pretpostavljam da čovek veruje da je 'zdravije' primiti virus. Ali, nije. Hiljadu puta je bolje vakcinisati se", zaključio je Kon.

U Srbiji su, prema poslednjem preseku, registrovana 424 nova slučaja zaraze koronavirusom od 11.076 testiranih uzoraka.

Kovid 19 odneo je još pet života.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS  broj hospitalizovanih među novoobolelima ukazuje na to da delta soj potiskuje britanski.

Tiodorović ne veruje da će se uvoditi kontrolni pi-si-ar kod građana koji se vrađaju sa odmora u zemlju.

Kako dodaje, cilj je da se pokuša uz puno napora da školska godina teče regularno, a da se on-lajn nastava primenjuje samo lokalno.