Čitaj mi!

Odgovore na nedoumice o vakcini daje direktorka "Batuta", a poruku ima i glumica Tamara Dragičević

Novi talas epidemije kovida 19 ponovo se pojačava, a kao što je mnogo puta do sada rečeno, jedini način da se spreči jeste vakcinacija. Na nedoumice u vezi sa koronom i vakcinacijom odgovore daje direktorka "Batuta" dr Verica Jovanović.

RTS-u je pisala gledateljka koja je nedavno postala majka, sa pitanjem koliko treba da prođe od porođaja da bi se vakcinisala protiv kovida 19?

Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut" i članica Kriznog štaba kaže da je vakcinacija majki, porodilja dozvoljena, preporučena, i treba je obaviti što pre.

"Uvek se povezuje sa zdravstvenim stanjem majke, ukoliko je porođaj protekao bezbedno, ukoliko nema nikakvih komplikacija, majka se oseća fizički dobro, neophodno je da se vakcina primi što pre. Dakle, u skladu sa fizičkim stanjem majke, što pre, najbolje, kada prođe, ili tokom perioda Babinja, pri kraju, ili posle toga već treba krenuti sa vakcinacijom, sa prvom dozom vakcine, u skladu sa preporukama. Onda posle tri nedelje primiti i drugu dozu, tako se čuva zdravlje i majke, i okoline, i naravno bebe i ona će biti daleko sklonija boljem napretku", kaže dr Jovanović.

Još mesec dana ostalo je do nove školske godine. Za decu od 12. do 18. godine preporučena je "Fajzer-Biontek" vakcina? Koliko je dece do sada u Srbiji vakcinisano?

Dr Jovanović ističe da je prema podacima "Batuta", vakcinisan veoma mali broj dece, i on se broji sa nekoliko hiljada, negde oko 4.000 dece ovog uzrasta.

"Apel Instituta za javno zdravlje Srbije, svih medicinskih radnika, svih nas, je vakcinišite se što pre, u skladu sa preporukama lekara, ako su zdrava onda uz saglasnost roditelja. Bliži nam se školska godina i jako je važno da što više dece bude vakcinisano, a kako bismo tako zaštitili svu onu decu koja iz opravdanih razloga ne mogu da budu vakcinisana. Vakcinacijom dece, profesora i nastavnika, mi obezbeđujemo i zdravu sredinu u kojoj se bez ograničenja može nesmetano raditi, uz kontrolu primene preventivnih mera", dodaje Jovanovićeva.

Zašto u Srbiji i dalje nema dovoljno vakcinisanih među tinejdžerskom populacijom? Odgovor nam daje jedna 17-ogodišnjakinja.

"Za starije, punoletne, i na TV i u novinama, pričalo se o pozitivnim i negativnim stranama, lekari su pričali za starije, i stariji su mogli da se pronađu - da li da prime vakcinu ili ne. A za decu, mislim da se nije dovoljno pričalo, da deca imaju strah, i zadržavanje i roditelji se plaše, možda se još nije dovoljno pričalo o tome. Reč nekih ljudi koji se u to razumeju mnogo znače za nas. Neki se plaše, neki se plaše vakcine i igala, ja sam rekla nemojte, ne boli nije strašno, a pomažemo svetu, pomažemo društvu", kaže Bjanka Batovinac.

Poslednjih dana u Srbiji se dosta govori o trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa? Ko bi trebalo da je primi?

"Dakle, osobe koje su potpuno vakcinisane, od čije potpune vakcinacije je prošlo šest meseci, osobe sa transplantiranim organima, hroničnim plućnim bolestima, na dijalizi, malignim itd. treba da budu prvi kandidati i biće. Biće im ponuđena, odnosno data treća doza. Najjednostavnije je to raditi istom vakcinom", naglašava dr Jovanović.

Ističe da se sva naučna istraživanja prate, i u skladu sa studijama će se menjati, biće usaglašene.

"Naša stručna javnost će sve svetske stručne preporuke primeniti i kod nas", navodi dr Jovanović.

A zašto je važno da se vakcinišemo, odgovor daje naša glumica Tamara Dragičević.

"Ja sam na festivalu u Ravnom Selu. Vakcinisan sam i osećam se bezbedno i sigurno. Pozivam  vas da se vakcinišete da možemo što više da uživamo u ovakvim događajima, i da vratimo zagrljaj u normalnu upotrebu", poručuje Dragičevićeva.