Čitaj mi!

Broj inficiranih i dalje raste, cirkuliše delta soj – neophodno ubrzanje vakcinacije

Od početka epidemije, u Srbiji je od kovida obolelo 721.620 osoba, a preminulo je 7.112 pacijenata. Od početka epidemije urađeno je 4.663.159 testova.

U Hrvatskoj 218 novih slučajeva, petoro umrlo

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 218 novih slučajeva zaražavanja koronavirusom, a pet osoba je umrlo, izvestio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1.118. Na bolničkom lečenju nalazi se 150 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru, prenela je Hina.

Od početka epidemije, koronavirusom je zaraženo ukupno 363.615 osoba, od kojih je 8.259 preminulo.

Do danas je u Hrvatskoj ukupno testirano 2.299.700 osoba, od toga 6.881 u poslednja 24 sata.

U srpskim sredinama na KiM još jedan slučaj zaraze

U srpskim sredinama na KiM još jedna osoba zaražena je koronavirusom, tako da su sada tri aktivna slučaja, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Obolela osoba je iz Zubinog Potoka, a registrovana je među 14 testiranih.

Od izbijanja epidemije obolelo je 6.040 osoba, a život je od kovida 19 izgubilo 149 osoba.

U RS 11 novozaraženih, preminula jedna osoba

Od poslednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u poslednja 24 časa,  testiran je 341 laboratorijski uzorak, a virus korona potvrđen je kod 11 osoba.

Radi se šest muških i pet ženskih osoba, od kojih su tri osobe mlađe, šest srednje i dve osobe starije životne dobi.

Do sada je u RS potvrđeno 64.457 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 3.809 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus. 

U bolnici u Vranju jedan pacijent

U kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljena su 32 pregleda, od čega 17 prvih.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovan je jedan pacijent, pozitivan na koronavirus, ima bronhopneumoniju i prima kiseonik. Prijema nije bilo, otpušten je jedan pacijent, saopštavaju iz gradskog štaba za vanredne situacije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju, prethodnog dana je testirano 209 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 4 su pozitivna na koronavirus. Po jedan novooboleli iz Vladičinog Hana i Preševa, dva su iz Vranja.

U Srbiji su, prema poslednjem preseku, dve osobe preminule od kovida, dok su među 10.088 testiranih osoba registrovana 353 nova slučaja infekcije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju je 388 pacijenta, od kojih je 11 na respiratoru.

Dr Snežana Jovanović, direktorka laboratorije "Vatreno oko" Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže za RTS da u Srbiji i dalje dominira britanski soj koronavirusa, ali da ima i delta soja.

"Bakterije i virusi ne znaju za granice. Dok smo bili zatvoreni, dominirao je onaj soj koji je bio početni. Nakon toga ljudi su krenuli da putuju, oni možda sporije putuju od mikroorganizama, ali smo sigurni da će nakon britanskog i delta soj postati dominantan, brže se širi i drugačija je klinička slika. Uglavnom su to simptomi prehlade, povišena temperatura, javlja se kao kašalj, neki nemaju gubitak čula i mirisa", objašnjava Jovanovićeva.