Čitaj mi!

Lekari upozoravaju da je četvrti talas pred nama, na udaru nevakcinisani

Od početka pandemije testirano je ukupno 4.608.706 osoba, a registrovano 719.913 slučajeva koronavirusa. Do sada su od posledica zaraze preminula ukupno 7.103 obolela, a procenat smrtnosti je 0,99 odsto. Na bolničkom lečenju nalazi se 327 pacijenata, od kojih je devet na respiratoru.

Ružić: Bez vakcinacije rizikujemo regularni način nastave

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će način nastave od 1. septembra zavisiti od preporuka Kriznog štaba i poručio da bez vakcinacije na zadovoljavajućem nivou možda neće biti mogućnosti da se sledeća školska godina organizuje regularno.

Ružić je novinarima, tokom posete dece učesnika sportskog kampa u Beogradu, kazao da je Ministarstvo spremno za sve opcije, ali da je mnogo bolje da se ova školska godina počne na regularan način i tako i završi u junu sledeće godine.

"Model nastave od 1. septembra će zavisiti od onih koji su i do sada bili referentni u donošenju odluka povodom epidemioloških mera, zdravstveni deo Kriznog štaba će dati preporuku Kriznom štabu nakon čega će Vlada doneti odluku", pojasnio je Ružić.

Nada se, i zbog prosvetnih radnika, ali pre svega zbog dece, zbog procesa sticanja znanja, da će školska godina biti organizovana na regularan način.

Međutim, kako kaže, to će zavisiti i od procesa vakcinacije u našoj zemlji.

Lončar: Nevakcinisani se sa letovanja vraćaju zaraženi, problem kako prići mladima

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je na to da je u subotu bilo najviše pregleda u kovid ambulanti u Nišu u poslednjih pet nedelja i da su se svi koji su pozitivni na koronavirus vratili sa letovanja, a da su u najvećoj meri nevakcinisani.

Navodeći da je u Srbiji do sada vakcinisano 48,49 odsto građana, Lončar je za TV Pink rekao da to nije dovoljno.

Kaže da se apsolutno zalaže za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i onih koji su u čestom kontaktu sa ljudima, kao što su taksisti, službenici...

Lončar kaže i da kod mladih osoba postoji problem u prilasku jer često kada ih pitate zašto se ne vakcinišu njihov odgovor je da ne znaju.

Upozorava da nećemo izaći iz ovog problema, a ako budemo spori u vakcinaciji dajemo prednost virusu da mutira i da vakcine koje do sada imaju ne budu dovoljno sredstvo za suzbijanje virusa.

"Vakcinacija je jedini način da se spasu ljudski životi i zdravstveni sistem", kaže Lončar, uz podsećanje da u našu zemlju stiže i peta vakcina – "Moderna" koja je pokazala odlične rezultate.

Lončar ukazuje i na to da nije dovoljno da se samo u jednoj zemlji vakciniše dovoljan broj ljudi jer virus ne zna za granice.

U Pčinjskom okrugu testirano 177 uzoraka, nema pozitivnih

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije na koronavirus je testirano  177 uzoraka iz Pčinjskog okruga.

Nije bilo pozitivnih.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 249 osoba, od 8.596 testiranih. Od posledica zaraze preminulo je pet pacijenata. Na respiratoru je devetoro obolelih.

Poslednjih nekoliko dana, raste broj novozaraženih koronavirusom. Stručnjaci ističu da nas brojevi upozoravaju na to da je četvrti talas pred nama, i da će na udaru biti nevakcinisani, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije.

Upozoravaju da na to što ponovo imamo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije protiv kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.  

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je treću dozu vakcine protiv koronavirusa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi za RTS da se uvođenjem treće doze, dodatno štite osetljive kategorije stanovništva, čiji imunološki sistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svi koji to žele.

Apeluje na mlade između 18 i 30 godina da se vakcinišu, kako bi, kako kaže, imali mnogo mirniju jesen nego što nas očekuje.

Doktor Predrag Kon, član Kriznog štaba, rekao je da veoma bitno da određene kategorije ljudi, pre svega zdravstveni radnici i stariji sugrađani, obavezno budu vakcinisani.