Čitaj mi!

Trocifren broj novoobolelih, vakcinacijom protiv četvrtog talasa

Broj obolelih od kovida raste, što ukazuje na početak četvrtog talasa pandemije, upozoravaju stručnjaci. Jedini način da imamo mirniju jesen je ubrzana vakcinacija.

Stefanović obišao radove na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, obilazeći radove na izgradnji nove kovid bolnice u Novom Sadu, zahvalio se radnicima što se potrudili da rok za izgradnju, 1. septembar, bude ispoštovan, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Zaista je impresivno sve ovo što možemo da vidimo ovde. Kada razgovarate sa ljudima kažu da niče kao iz vode i zaista je tako. Gradnja je počela tokom maja, a sada se već izvode gipsarski radovi u određenom delu objekata. Zaista sve veoma brzo napreduje i ovi ljudi su se potrudili da rok koji smo zadali, a to je 1. septembar bude ispoštovan i da bolnica do tada bude stavljena u punu funkciju", rekao je Stefanović.

Niš, dvojica državljana Indije pozitivna na koronavirus

Dvojica državljana Indije koji borave u Nišu pozitivna su na koronavirus, potvrđeno je RTS-u u niškom Domu zdravlja čije su ekipe obavile testiranje.

Nezvanično saznajemo da su uzorci poslati u neku od referentnih ustanova u zemlji kako bi se utvrdilo o kom soju koronavirusa je reč.

Od njih 15 koji borave u hotelu u naselju Brzi Brod u Nišu pozitivno je dvoje Indijaca, a prethodnih dana Dom zdravlja je testirao 173, takođe na lični zahtev, državljana Indije koji su boravili u hotelu u gradu i svi su bili negativni, navode u Domu zdravlja u Nišu.

Takođe, nezvanično saznajemo, da su pozitivni državljani Indije uz policijski nadzor izolovani u sobama u hotelu u kom borave.

U kovid objektima kojima upravlja Uneverzitetski klinički centar u Nišu, pre svega u bolnici u Kruševcu, nema hospitalizovanih državljana Indije.

Iz Instituta za javno zdravlje u Nišu nismo dobili potvrdu koliko državljana Indije trenutno boravi u Nišu, ali se nezvanično procenjuje da ih je 350.

Dva novozaražena u Pčinjskom okrugu, na bolničkom lečenju dva obolela

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, u danu za nama na kovid 19 testirana su 193 uzorka iz Pčinjskog okruga. Od tog broja dva su pozitivna na koronavirus. Novooboleli pacijenti su iz Vranja i Preševa.

U kovid bolnici Zdrastvenog centra Vranje hospitalizovana su dva pacijenta pozitivna na koronavirus, imaju bronhopneumoniju i priključena su na kiseonik. Prijema i otpusta nije bilo.

U toku nedelje jedno dete je imalo pozivan test na kovid 19, sa blažom kliničkom slikom upućeno je na kućno lečenje, uz propisanu terapiju, saopštava Zdravstveni centar.

U sredu je na punktu u Sportskoj hali dato 193 vakcina, od toga 102 državljanima Severne Makedonije. Vakcinisana su 42 Vranjanca prvom dozom i 49 drugom dozom.

Dok popušta mera, Austrija istovremeno razmatra da ih opet pooštri

U Austriji su od danas popuštene epidemiološke mere, ali, zbog rasta broja novozaraženih usled širenja delta soja koronavirusa, zemlja već razmatra nova pooštravanja.

Na osnovu odluke austrijske vlade skidaju se maske u osam od devet pokrajina. U Beču maske moraju i dalje da se nose u svim zatvorenim prostorima, što znači i u svim radnjama, kao i ponovo u bioskopima i pozorištima.

Maske ostaju obavezne u svim pokrajinama u javnom prevozu i bolnicama.

U diskoteke i kluobove "gde se gosti više mešaju" mogu da uđu samo gosti koji imaju ili sertifikat o vakcinaciji, ili negativan pi-si-ar test.

Za razliku od ostalih ugostiteljskih objekata, oni sa potvrdom o preležanom kovidu neće biti puštani bez negativnog pi-si-ar testa.

Usled popuštanja mera pada ograničenje broja gostiju u noćnoj gastronomiji, koja sada može ponovo da radi punim kapacitetom, ali ostaje na snazi obaveza registracije svakog gosta.

Austrijske vlasti, dodatnom uredbom, precizirale su da za "šatorske fešte" ovo pravilo ne važi, već da se primenjuje pravilo posedovanja sertifikata o vakcinaciji, negativan test ili potvrda o preležanoj infekciji.

Iako je nova uredba stupila na snagu, očekuje se novo pooštravanje mera, barem kada je reč o povratnicima sa odmora.

Ministarstvo zdravlja, zbog velikog broja novozaraženih među povratnicima sa odmora, zahteva da se uvede obaveza pi-si-ar testiranja svih koji se vraćaju iz inostranstva.

Prema statističkim podacima Agencije za zdravlje i bezbednost ishrane (AGES) jednu trećinu novozaraženih čine povratnici sa odmora u inostranstvu.

Ivanuša: Virus ne bira mlađe ili starije, već one koji nemaju zaštitu

Trocifreni broj novozaraženih od koronavirusa U Srbiji opominje da bi u narednim nedeljama on mogao da bude i četvorocifren, ukoliko ne budemo poštovali mere, rekao je za RTS direktor kancelarije SZO Marijan Ivanuša.

Delta soj se brže širi posebno među mladima ali to nije, kako kaže Ivanuša, zato što su podložniji delta soju već su u manjoj meri vakcinisani.

"Virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu", naglasio je Ivanuša.

Kon: Ne možemo dočekati četvorocifreni broj novozaraženih sa sadašnjim merama

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže za RTS da je već počelo punjenje bolnica, i da ne možemo dočekati "četvorocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada". Ističe da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji.

Visoka efikasnost "Fajzera" i "Astra-Zeneke" protiv delta soja

Dve doze vakcine "Fajzer" ili "Astra-Zeneka" gotovo su podjednako efikasne protiv visoko prenosive delta varijante koronavirusa kao i protiv ranijeg dominantnog soja alfa, pokazuju rezultati danas objavljene studije.

Zvaničnici tvrde da su ove vakcine visoko efikasne protiv delta varijante koja je sada dominantna u celom svetu, mada upozoravaju da jedna doza vakcine nije dovoljna za visok stepen zaštite od infekcije, prenosi Rojters.

Studija otkriva i da su dve doze "Fajzerove" vakcine 88 odsto efikasne u sprečavanju simptomatskog oboljevanja od delta soja, u poređenju sa 93,7 odsto efikasnosti za alfa varijantu virusa.

Dve doze vakcine "Astra-Zeneka" su, kako se navodi, 67 odsto efikasne protiv delta verzije, u odnosu na 60 odsto kako se ranije mislilo i 74,5 odsto efikasne protiv alfa soja koronavirusa, u poređenju sa prvobitnom procenom o 66 odsto efikasnosti.

"Samo su umerene razlike u efikasnosti vakcine zabeležene kod delta varijante u poređenju sa alfa varijantom nakon dve primljene doze vakcine", navodi se u engleskoj studiji.

Popadić: Daćemo preporuku ko treba da primi treću dozu vakcine

Niko nikog neće naterati da primi treću dozu vakcine, ali će se izaći s preporukama ko bi trebao da je primi, poručio je prof. dr Dušan Popadić, imunolog.

Što se tiče mešanja vakcina, Popadić smatra da to ne može da škodi pacijentu.

Ukazao je da je i pored vakcinacije neophodno da se nosi maska zato što, kako je objasnio, "ne znamo na koga ćemo naleteti, odnosno ne znamo koju ćemo dozu virusa primiti u susretu s tim osobama".

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 719.234‬, dok je od posledica koronavirusa od početka pandemije preminulo 7.092 osobe.

Poslednjih dana broj novoobolelih od koronavirusa u Srbiji raste. 

Sve je više polemika u javnosti da li će biti neophodna i treća doza vakcine. Imunolog Dušan Popadić kaže za RTS da niko nikog neće naterati da primi treću dozu vakcine ali da će se izaći s preporukama ko bi trebalo da je primi.

Što se tiče mešanja vakcina, Popadić smatra da to ne može da škodi pacijentu. Ukazao je da je i pored vakcinacije neophodno da se nosi maska zato što, kako je objasnio "ne znamo na koga ćemo naleteti, odnosno ne znamo koju ćemo dozu virusa primiti u susretu s tim osobama".

Nova studija u časopisu Lanset, objavljuje zabrinjavajuće podatke – oko milion i po dece u svetu izgubilo je jednog roditelja ili staratelja u pandemiji kovida 19 od marta 2020. do aprila ove godine.

Više od milion dece izgubilo je jednog ili oba roditelja tokom prvih 14 meseci pandemije, a još pola miliona izgubilo je staratelja, procenjuje se u studiji.

Vlasti u Srbiji najavile su još jedan pokušaj motivacije za one koji ne žele da se vakcinišu protiv korone – lutriju.

Sličan model imale su i neke evropske države i SAD. Poklanjaju se razne stvari – od novca, preko automobila, trotineta, pa do životinja. I dok jedni nagrađuju, drugi nevakcinisanima uvode ograničenja.

Prema pisanju beogradskih medija, glavna premija će navodno biti stan u Beogradu, biće dodeljeno i više automobila "fijat 500L", kao i još vrednih nagrada u vidu turističkih vaučera i popusta u trgovinskim radnjama.