Čitaj mi!

Trocifren broj novozaraženih – imunizacija usporena, delta soj ubrzava

U Srbiji je od početka epidemije koronavirus potvrđen kod 718.817 osoba, a od posledica zaraze preminula su 7.084 obolela. Do sada je ukupno testirana 4.563.171 osoba. Na bolničkom lečenju je 305 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru.

U Rasinskom okrugu petoro novoobolelih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu u protekla 24 časa kovid infekcija potvrđena je kod još petoro lica u Rasinskom okrugu, troje iz Kruševca i dvoje iz Trstenika.

Od početka pandemije u Rasinskom okrugu koronavirus potvrđen je kod 21.381 osobe, izlečenim se smatra 20.586, a 527 je preminulo.

U šest opština na području Rasinskog okruga prvu dozu vakcine primilo je 76.935 osoba, a potpuno je imunizovano 74.090 punoletnih građana.

Vesić: U Beogradu 750.000 vakcinisanih

U Beogradu je do ponedeljka, u skladu sa zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, bar jednom dozom vakcinisana 750.321 osoba, što je 54,1 odsto punoletne populacije, obajvio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je na svom Fejsbuku napisao i da je revakcinisano 52 odsto populacije, odnosno 721.200 osoba.

Zamenik gradonačelnika je naveo da se polako povećava broj imunizovanih, pa je u ponedeljak vakcinisano 1.228 osoba na teritoriji glavnog grada.

"Kada smo počeli proces masovne imunizacije u januaru, dali smo sebi zadatak da se u našem gradu vakciniše 750.000 ljudi. U tome smo juče uspeli. Čestitam svim Begrađankama i Beograđanima na našem zajedničkom uspehu. Ovo je naša zajednička pobeda", napisao je Veisć.

Dodao je da je potrebno još oko 10 do 15 odsto vakcinisanih, tačnije od 75.000 do 100.000 ljudi da bi se stekla prava zaštita.

Vranje, jedan novozaraženi od 42 testirana

U kovid ambulanti u Vranju, prema novom preseku, obavljena su 42 pregleda, od kojih je 30 prvih. Urađeno je 11 brzih testova, jedan pi-si-ar i 30 antigenskih.

Analizom je utvrđeno da je jedan pacijent pozitivan na koronavirus. Na bolničkom lečenju je jedan pacijent, a prijema nije bilo.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 227 osoba od 9.072 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminula je jedna osoba. Na respiratoru se nalazi osam pacijenata.

Poslednjih nekoliko dana, raste broj novozaraženih koronavirusom. Stručnjaci ističu da nas brojevi upozoravaju da smo na početku novog talasa, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije.

Upozoravaju da na to što ponovo imamo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije protiv kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima. 

Objašnjavaju da stoprocentne zaštite nema, ali da je uz mere neophodno i podizanje stepena imunizacije i motivisanje mladih da se vakcinišu.

Apeluju na građane da se vakcinišu kako bismo bili spremni za brzo širenje delta soja virusa, koji je registrovan u Srbiji, a koji postaje dominantniji u sve više zemalja. 

Navode da vakcina imam dovoljno i da je juče na Institut "Torlak" stigla redovna isporuka Fajzerove vakcine protiv koronavirusa. Stiglo je ukupno 79.560 doza Fajzerove vakcine.