Čitaj mi!

Nema preminulih, novih 206 slučajeva zaraze koronavirusom

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 206 osoba, testirano je 8.687 uzoraka. U poslednja 24 sata nije bilo preminulih. Na respiratoru je 6 pacijenata.

Delta soj sada dominantan u Sloveniji

Delta soj koronavirusa je, za samo nekoliko nedelja, pretekao alfa soj i postao dominantna varijanta koronavirusa u Sloveniji.

Naime, u poslednjem krugu sekvenciranja, kod čak 89 odsto uzoraka je potvrđen delta soj, pokazuju podaci koje je danas objavila slovenačka Nacionalna laboratorija za zdravlje, životnu sredinu i hranu, prenosi agencija STA.

Delta soj, prvi put otkriven u Indiji, potvrđen je u Sloveniji prvi put pre pet nedelja, a tek je prošle nedelje imao mali udeo u infekcijama. Ipak, taj njegov udeo postaje sve veći.

Naglo širenje delta soja uglavnom je posledica epidemije koja se pojavila kod dve grupe učenika koji su se početkom jula vratili sa školskog putovanja u Španiji.

Istovremeno, alfa varijanta, koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji, potvrđena je kod manje od sedam odsto uzoraka analiziranih ove nedelje.

(Tanjug

Četvrtina novih slučajeva u Beogradu

Od 206 novih slučajeva koronavirusa u Beogradu je potvrđeno nešto više od četvrtine, odnosno 53, a u Novom Sadu 23 nova slučaja.

Još jedini dvocifreni grad je Paraćin sa 19 novozaraženih koronavirusom.

Sledi Kragujevac sa sedam novih slučajeva, Aleksinac i Čačak sa po šest, dok je u Nišu i Majdanpeku registrovano po pet slučajeva.

Na respiratoru šest pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 206 slučajeva koronavirusa. Od posledica kovida nije preminula nijedna osoba.

Testirano je ukupno 8.687 uzoraka.

Na respiratoru se nalazi šestoro obolelih od koronavirusa.

Povratak trocifrenom broju zaraženih, lekari vide u niskom stepenu vakcinacije od kovida.

Masovna vakcinacija je prioritet. Što se virus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike i da se menja.

Ključno je poštovanje mera – od nošenja maski, držanja distance do ograničenog broja ljudi u zatvorenom, a pre svega podizanju stepena imunizacije i motivisanju mladih da se vakcinišu.

Savetnik Unicefa za imunizaciju doktor Dragoslav Popović rekao je za RTS da nas očekuje četvrti epidemijski talas.

"Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa i možda neki novi soj koji će se pojaviti", naveo je Popović.

Poručio je da vakcine deluju protiv delta soja virusa, i apelovao na one koji se nisu vakcinisali da ako krenu sutra da prime vakcinu mogu da podignu imunitet pre nego što ovlada delta soj koronavirusa.

Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, jer ima dovoljno vakcina, a mogu i da biraju koju će primiti, izjavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.  

Lončar je rekao da takav zahtev ne bi imao smisla da država nije obezbedila dovoljno cepiva za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima lečenja jer znaju da to država plaća.