Čitaj mi!

Među mladima samo 15 odsto imunizovano, šta im savetuju stručnjaci

U Srbiji i dalje nema dovoljno vakcinisanih građana. Najlošiji rezultat je među mladima kojih je tek oko 15 odsto imunizovano. Najčešći razlog za njihovu neodlučnost da se vakcinišu su dezinformacije na društvenim mrežama.

Odgovore na pitanja i nedoumice mladih u vezi s vakcinacijom protiv kovida 19 daju stručnjaci.

Na mejl adresu petputapet@rts.rs stiglo je pitanje gledateljke koja kaže da nikada nije vakcinisana, ni jednom vakcinom. Pita da li da se vakciniše protiv koronavirusa?

Profesor doktor Dušan Popadić, imunolog Svakako ističe da bi trebali da se vakcinišu protiv kovida, a to je, kako kaže, jako neobično, s obzirom da je vakcinacija obavezna u Srbiji već više od 150 godina.

"To što neko nikada nije primio nikakvu vakcinu, to ga ni na koji način ne sprečava da primi ovu sad vakcinu protiv kovida", naglasio je Popadić.

Da li takvim građanima savetujete da urade pre toga neke analize provere kontrole pre toga, ili ne, da skrenu pažnju osoblju na licu mesta kada se vakcinišu?

"To su svakako retke situacije i svakako je zanimljivo videti iz kojih razloga takve osobe nikada nisu vakcinisane, ali ako je to bila njihva želja, ili sticaj okolnosti, zaista ne treba ništa proveravati", navodi Popadić.

Nedavno Istraživanje pokazalo je da je gotovo trećina stanovnika, uglavnom između 18 i 29 godina, neodlučna i misli da je vakcina podjednako štetna kao i kovid. Kako ih razuveriti?

"Ja bih htela da ih pozovem da upoznaju mehanizam dejstva vakcine, da shvate efekte vakcine, i u krajnjem slučajaju da donesu odluku koja će ih osloboditi straha. Jer za sve nas koji razumemo šta vakcina uradi našem organizmu, mi žurimo da je primimo", objasnila je profesor doktor Slavica Đukić Dejanović, neuropsihijatar.

Kaže da se nije lako informisati kod stručnjaka, iz stručnih literatura, jer to je i psihološki teško, lakše je doći do informacija iz medija, društvenih mreža, gde ima poluinformacija.

"I meni je žao, ja pozivam sve zdravstvene radnike da koristimo svaku priliku da govorimo samo istinu o vakcini, koja je najveće civilizacijsko dostignuće vremena u kome živimo", poručila je Đukić Dejanović.

Neke zemlje, poput Turske ili Ujedinjenih Arapskih Emirata, već vakcinišu građane i trećom dozom? Da li smo i mi blizu takve odluke, i da li će treća doza biti drugačija od prve dve?

"Ja ne bih isključio ni jedno ni drugo, u principu, buster doza, ta treća doza, očekivano pravi jači imunski odgovor nego samo dve doze. Tako da moje mišljenje je da bilo koja kombinacija vakcina u trećoj dozi će pojačati imunski odgovor. Pitanje je da li nam uopšte treba, ukoliko se svi budemo vakcinisali i iskoristili ovo lepo vreme za vakcinaciju, ja verujem da nam neće trebati. Ukoliko iskustva iz drugih zemalja kažu da je to poželjno, siguran sam da će i naše vlasti doneti tu preporuku", smatra Popadić.

Prva vakcina protiv korone u Srbiji je data 24. decembra. Da li bi oni koji su vakcinisani pre više od šest meseci, trebalo da razmišljaju o novoj imunizaciji?

Popadić navodi da se još ne zna koliko traje imunitet ali svakako traje duže od šest meseci posle primljene dve doze.

"Dakle ono što ja očekujem jeste da posle primljene dve doze, prisustvo neutrališući antitela i naročito T limfocita može da se detektuje godinama, dve do tri godine sigurno kod većine koji su vakcinisani. Ako ne proveravamo, kako da znamo? Ne treba da znamo mi lično za nas, nego da pratimo preporuke struke", naglasio je Popadić.

Epidemijska situacija je pod kontrolom, ali je delta soj teško kontrolisati. Da li informacija da novi talas epidemije možemo da zaustavimo vakcinacijom, može da bude dovoljna motivacija?

"Svi koji još nisu sigurni da imaju razlog da se vakcinišu, dobar je trenutak da razmisle ponovo jer ukoliko bismo povećali obuhvat vakcinacije velike su šanse da bi mogli i ubuduće da svedemo pojavljivanje ove bolesti na sporadične slučajeve, u suprotnom imaćemo opet epidemijske talase", poručio je doktor Srđa Janković, imunolog.