Čitaj mi!

Janković o epidemiji: Vatra tinja, a okolo mnogo suve trave – lako je shvatiti šta će se desiti

Imunolog Srđa Janković kaže za RTS da postoje velike šanse da obolevanje od koronavirusa svedemo na sporadične slučajeve ako bismo povećali obuhvat vakcinacije. U suprotnom, imaćemo epidemijske talase, upozorava Janković.

Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je situacija sa koronavirusom relativno dobra, ali da svakog dana bude između 80 i 100 novozaraženih.

"Nije suština u broju, suština je da veliki deo stanovništva nije imun na bolest, nema imunitet, niti je preležao, niti je vakcinisan. To je rizik koji pre ili kasnije mora dovesti do nekog pogoršanja. Nadamo se da neće ličiti na one prethodne talase", rekao je imunolog.

Prema njegovim rečima, vakcina štiti od svake varijante koronavirusa.

"Zato je priča o delta varijanti značajnija za virusologa i lekara, a za nas kao članove zajednice važno je da se sprečava istim preventivnim merama", naglasio je Janković, član Kriznog štaba.

Rekao je da ne želi da zvuči kao neko ko kvari zabavu, ali da je suština živeti život i učiniti nešto da se ne ponove pređašnje situacije.

"Potrebno je da pazimo, da sprovodimo mere, maska je najmanji problem. Svi koji nisu pronašli motivaciju da se vakcinišu, dobar je trenutak da razmisle ponovo. Ako bismo povećali obuhvat vakcinacije, velike su šanse da bismo obolevanje mogli da svedemo na sporadične slučajeve, u suprotnom ćemo imati epidemijske talase", napomenuo je Janković.

Trenutnu situaciju uporedio je sa požarom koji tinja. 

"Ako vidite da požar tinja, da je skoro ugašen, ali vidite mnogo suvog rastinja, da nema bedema, ako požar zahvati to što može da gori, požar će se širiti. Niko neće misliti da je gotovo ako požar tinja u zapaljivoj sredini. Ne poredim ljude sa neživom prirodom, ali nama požar tinja. Kad imate suvu travu i požar koji tinja, mislim da je lako shvatiti šta će se desiti", naglasio je imunolog.

Janković je ukazao da nijedna bolest sama po sebi nije kontraindikacija za vakcinaciju.

"Jedino je stvar procene kada da se vakciniše takva osoba, da se bolest dovede u mirnu fazu. Treba reći ljudima da su retke situacije kada neko iz medicinskih razloga ne može da se vakciniše", naveo je imunolog.

Objasnio je da će šarenolikosti sa epidemijom po zemljama biti sve dok većina zemalja ne dostigne prag kolektivnog imuniteta.