Čitaj mi!

Jovanović za RTS: Priboj i Niš prednjače u vakcinaciji, slab odziv u sedam lokalnih samouprava

Do jutros je u Srbiji dato 5.200.000 doza vakcina i sve smo bliži broju od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, rekao je za RTS Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za elektronsku upravu. Naglasio je da je oko 20 gradova prešlo broj od 50 odsto vakcinisanih, a da se u sedam lokalnih samouprava vakcinisalo manje od 30 procenata građana. Apelovao je na mlade da se vakcinišu.

Direktor Kancelarije za elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović rekao je za RTS da je do jutros u Srbiji dato 5.200.000 vakcina, od čega su 2.700.000 prve doze, a 2.500.000 druge doze i dodao je da smo sve bliži broju od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva.

Naveo je da je oko 20 gradova prešlo broj od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

"Na vrhu tog spiska se nalaze Priboj i Niš, koji su dostigli broj od 60 odsto. Tu su još Beograd, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik, Kikinda, Novi Sad, Kladovo i sve je više onih koji se približavaju tom broju od 50 odsto", istakao je Jovanović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodao je da je u sedam lokalnih samouprava broj vakcinisanih ispod 30 odsto – Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Ljig i Ub.

Jovanović je rekao da se, kada je reč o starosnoj grupi od 18 do 30 godina, vakcinisalo oko 17 odsto građana, a da se u grupi od 65 do 74 godine vakcinisalo skoro 80 odsto ljudi.

"Još jednom apel mlađima. Oni imaju priliku da stave tačku u ovoj borbi protiv kovida 19. Dođite na bilo koji punkt u Republici Srbiji, ne morate ni zakazivati, možete se vakcinisati bilo kojom vakcinom", istakao je Jovanović.

Organizatori velikih festivala su u kontaktu sa Kriznim štabom 

Od četvrtka počinje održavanje velikih festivala u Srbiji, a Mihailo Jovanović je rekao da su organizatori tih događaja u kontaktu sa Kriznim štabom, koji odobrava velika okupljanja.

"Upravo je ideja da oni koji imaju digitalni zeleni sertifikat mogu da učestvuju na 'Egzitu'. Zbog toga sa njima pripremamo logistički dolazak na sam festival, pokazivanje digitalnih zelenih sertifikata i za one koji se nisu eventualno vakcinisali, pi-si-ar testiranje i dobijanje brzog rezultata, kako bi moglo da se pokaže na telefonu", istakao je Jovanović.

Naglasio je da je preko portala Elektronske uprave do sada izdato preko 400.000 digitalnih zelenih sertifikata i da je očigledno da ima građana koji putuju u inostranstvo, ali i koriste sertifikat za odlazak na festivale.

"Potrebno je da građani budu registrovani na portalu Elektronske uprave, za razliku od prijavljivanja za vakcinaciju, pošto su u pitanju poverljivi zdravstveni podaci. Uz par klikova digitalni zeleni sertifikat dolazi na imejl građana", kazao je Jovanović.

Kada je reč o stranim državljanima, Mihailo Jovanović je rekao da se tokom vikenda dosta stranaca vakcinisalo u Srbiji, a da državljani BiH i Severne Makedonije mogu slobodno da se vakcinišu na punktovima u Srbiji.

Naglasio je da građani mogu da prime drugu dozu u bilo kom mestu u Srbiji, bez obzira na to gde su primili prvu dozu vakcine.

"Na više od 220 punktova postoje sve vakcine. Građani, ako su primili na jednoj lokaciji prvu dozu, mogu da prime u svom gradu drugu dozu. Dođite i završite sa vakcinacijom", kazao je Jovanović.

Dodao je da državljani Srbije koji su prvu dozu primili u inostranstvu mogu da prime drugu dozu u Srbiji, ali da će im u digitalni zeleni sertifikat biti upisana samo ona vakcina koju su primili u našoj zemlji.