Čitaj mi!

Situacija sve bolja, vakcinacija se nastavlja – granice EU otvorene za državljane Srbije

Od početka pandemije registrovana su 715.442 slučaja kovida, testirano je 4.311.577 uzoraka. Od posledica te bolesti preminulo je 6.985 osoba. Procenat smrtnosti je 0,98.

Građanima Srbije i zvanično otvorene granice EU

Srbija se od danas i zvanično nalazi na listi zemlja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u EU.

Odluka Evropskog saveta odnosi se na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali zdravstvene mere i dalje ostaju, napominju u Briselu.

Od sutra u Kragujevcu vakcinacija i u mobilnom autobusu

U cilju postizanja potpune imunizacije naročito mladih, od 18 do 30 godina, Štab za vanredne situacije grada Kragujevca u saradnji sa Domom zdravlja Kragujevac, JKP "Šumadija" organizovao je i pripremio pokretni vakcinalni punkt u autobusu.

Svi zainteresovani sugrađani, bez prethodne prijave preko portala eUprava, moći će da se vakcinišu u mobilnom autobusu. Na raspolaganju je "Sinofarm" vakcina.

U subotu 19. juna autobus će biti ispred "Lidla" u vremenu od 10 do 14 sati, a po podne na Trgu kod krsta od 17 do 20 časova.

U nedelju 20. juna autobus će biti na parkingu kod Bogoslovije u naselju Aerodrom, a po podne od 17 do 20 sati vakcinacija će biti moguća na Trgu kod krsta.

Autobus će svakog dana biti na terenu, a Štab za vanredne situacije grada Kragujevca i Dom zdravlja blagovremeno će obaveštavati sugrađane o novim lokacijama.

Matićeva: Odluka Brisela da stavi Srbiju na zelenu listu utiče i na druge zemlje da to učine

Vlade država članica Evropske unije saglasile su se da vrate Srbiju na listu epidemijski bezbednih zemalja, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da će ta odluka uticati i na druge evropske zemlje da donesu slične odluke i značajno olakšaju putovanja, kako naših građana u te zemlje, ali isto tako i njihovih građana u Srbiju.

"Ova odluka će početi da se primenjuje uskoro. Za nas je zapravo najvažnije da nas je Evropska unija prepoznala kao sigurnu, bezbednu zemlju i destinaciju", navela e Matićeva.

Smatra da je ta odluka za nas značajna i politički, a i praktično, jer odmah vidimo posle te odluke Brisela da slede potezi zemalja članica.

"Možemo očekivati da će sada, ne samo Grčka već i mnoge druge evropske zemlje donositi slične odluke kojima će značajno olakšavati putovanje, kako naših građana u te zemlje, ali isto tako i njihovih građana u Srbiju", ocenjuje ministarka.

Lazanski: Uvodi se obavezna vakcinacija u tri oblasti

U Rusiji i dalje raste broj inficiranih, beleži se više od 13.000 slučajeva dnevno, od toga je više od trećine u Moskvi. U glavnom gradu su zbog toga do kraja nedelje proglašeni neradni dani.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski kaže za RTS da je dramatično porastao broj novozaraženih, da su bolnice pune, kao i da su zbog toga uvedene nove mere među kojima je obavezna vakcinacija za zaposlene.

Stamenković: Ugostiteljski objekti prednjače u kršenju mera, kovid redari ne rade svoj posao

Zdravstveni inspektori su u protekom periodu kontrolisali oko 3.300 objekata i napisali 14 kazni.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže za RTS da je broj kontrola znatno manji u odnosu na period od januara do maja kada je bilo tri hiljade objekata i do 40 izdatih prekršajnih naloga dnevno.

"Najčešće su kontrolisani ugostiteljski objekti, sportski događaji, a kontrolisaće se i proslave i svadbe", dodao je Stamenković.

Ističe da se u ugostiteljskim objektima i dalje krše epidemijske mere i da je očigledno da kovid redari ne rade svoj posao.

Apelovao je na sve preduzetnike da se drže propisa i da svaki obekat vidno mora istaći broj posetilaca u odnosu na površinu i kapacitet lokala, kao i da se vodi računa o fizičkoj distanci i nošenju maski.

"Svaki zaposleni mora da nosi masku i da podseti korisnika usluga da je epidemija i dalje na snazi", kaže Stamenković.

Kako je naveo, u Beogradu i Kragujevcu izdato je najviše kazni i naloga za zatvaranje objekata.

U Srbiji do sada dato 5.058.165 doza vakcina

U Srbiji je do sada dato ukupno 5.058.165 doza vakcina. Prvu dozu su primile 2.673.634 osobe, a sa obe doze je vakcinisan 2.384.531 građanin.

Procenat vakcinisanih u Srbiji je 44,34 odsto, dok je sa obe doze vakcinisano 40,45 odsto građana.

U Beogradu je do sada vakcinisano 52,3 odsto ljudi, a obe doze je primilo 48,4 odsto građana.

Epidemijska situacija u Srbiji je sve bolja – opada broj zaraženih i preminulih.

Istovremeno se nastavlja vakcinacija na punktovima širom zemlje, a stručnjaci pozivaju građane koji se nisu vakcinisali da to učine.

U Srbiji je prema poslednjem preseku registrovano 135 novih slučajeva koronavirusa, među 9.187 testiranih uzoraka, a od posledica kovida 19 preminulo je još pet osoba.

U bolnicama se nalazi 388 pacijenata, od kojih je 16 na respiratoru, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Sa 17 novih slučajeva, Beograd, posle dužeg vremena, nije na prvom mestu po broju zaraženih koronavirusom u Srbiji.

Veći broj novooobolelih od Beograda ima Smederevo, gde su u poslednja 24 sata potvrđena 22 nova slučaja koronavirusa.

Već prve večeri – ublažene mere napunile su restorane i kafiće, ponegde i uz muziku uživo, do jedan sat posle ponoći.

U Srbiji je, prema najnovijim podacima, dato ukupno 5.058.165 doza vakcina protiv kovida.