Čitaj mi!

"Batut": Preporuka za imunizaciju dece na razmatranju, potrošeno više od pet miliona doza vakcina

Agencija za lekove dala je dozvolu za upotrebu "Fajzer-Biontekove" vakcine za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina. Za njeno korišćenje potrebna je i dozvola Instituta "Batut". Verica Jovanović, direktorka tog instituta, izjavila je da je Agencija za lekove usvojila na zahtev samog proizvođača preporuke i da je imunizacije dece trenutno na razmatranju.

Prema preporuci proizvođača "Fajzer-biontek" vakcine, preko "Evropske agencije za lekove i "Američke uprave za hranu i lekove", doneta je preporuka da deca od 12 do 15 godina mogu da se vakcinišu. Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut" izjavila je gostujući u Jutarnjem dnevniku da je Agencija za lekove usvojila na zahtev samog proizvođača vakcine preporuke o imunizaciji dece u tom uzrastu.

Objasnila je da Nacionalna komisija za imunizaciju (NITAK) detaljno analizira sve preporuke, sve indikcije, kontraindikacije i u skladu sa tim se odlučuje da li će se za teritoriju Srbije preporučiti imunizacija.

Navela je da je upravo zakazan sastanak Nacionalne komisije za imunizaciju na kome će se razmotriti svi aspekti imunizacije uz podršku svih stručnih tela.
 
"Imunizacija ove populacije se preporučuje pre svega u zaštiti i kontroli epidemijske pojave kovida 19. Kao i za sve druge vakcine, uloga pedijatra je veoma velika i važno je da isprati zdravstveno stanje deteta pre nego što primi vakcinu", istakla je Jovanovićeva. 

"Sumnje nema, imunizacija dece od 12 do 15 godina je trenutno na razmatranju. U velikom broju zemalja se već primenjuje, sve je to krenulo od kraja maja i početkom juna, a neke države najavljuju da će imunizaciju započeti do jeseni kako bi se sprečilo masovno širenje epidemije kod dece u kolektivima i izbeglo zatvaranje škola", rekla je Jovanovićeva.

"Vakcinacija pravi i najjači lek, potrošeno više od pet miliona doza"

Upozorila je da rizik zaražavanja nije prošao i da su sve mere koje su sada predložene, odraz epidemiološke situacije koja je sada daleko povoljnija. 

Naglasila je da je jedini, pravi i najjači lek u ovom trenutku vakcinacija i apelovala na građane da se vakcinišu.

"U našoj zemlji je, prema podacima kojima raspolažemo, više od pet miliona doza potrošeno. Negde oko 2.500.000 je dato kod primo vakcinacije, a oko 2.500.000 osoba je primilo u dve doze vakcinu", rekla je Jovanovićeva.

Navela je i da posebna Radna grupa za analizu smrtnih ishoda od kovida 19, na čijem je čelu intenzivno analizira podatke i očekuje da će do kraja juna imati izveštaj za period do 31. decembra 2020. godine.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">