Čitaj mi!

Od danas važe nove mere, nastavlja se vakcinacija na više od 220 punktova

Zbog stabilnije epidemijske situacije, ponovo se popuštaju mere. Ta odluka odnosi se na ugostiteljske objekte, maloprodajne radnje, sportske događaje, proslave, maturske svečanosti. Od početka pandemije registrovano je 715.147 slučajeva, od 4.293.037 testiranih uzoraka, a od posledica kovida 19 preminulo je 6.976 osoba.

"Batut": Preporuka za imunizaciju dece na razmatranju, potrošeno više od pet miliona doza vakcina

Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut" izjavila je gostujući u Jutarnjem dnevniku da je Agencija za lekove usvojila na zahtev samog proizvođača "Fajzer-Biontek" vakcine preporuke o imunizaciji dece od 12 do 15 godina.

"Sumnje nema, imunizacija dece od 12 do 15 godina je trenutno na razmatranju", potvrdila je Jovanovićeva.

Naglasila je da je jedini, pravi i najjači lek u ovom trenutku vakcinacija i apelovala na građane da se vakcinišu.

"U našoj zemlji je prema podacima kojima raspolažemo više od pet miliona doza potrošeno. Negde oko 2.500.000 je dato kod primo vakcinacije, a oko 2.500.000 osoba je primilo u dve doze vakcinu", rekla je Jovanovićeva.

 

U Nišu vakcinisano 22 odsto mladih

Vakcinacija u Nišu teče uobičajeno. Niš prednjači po broju vakcinisanih, a kada je reč o mladima, 22 odsto osoba do 35 godina je primilo vakcinu.

Direktor Doma zdravlja Niš Milorad Jerkan rekao je za RTS da su prema planu prvo stariji vakcinisani, a da su u međuvremenu radili sa mladima i govorili im o značaju vakcinacije.

Dodao je da se najviše mladih vakcinisalo u tržnim centrima - preko 10.000, a da su preko mesnih zajednica uspeli da vakcinišu veliki broj mladih u seoskim područjima.

"Nije ni čudo što očekujemo da će u narednom periodu taj broj biti povećan i očekujem da ćemo možda za neki dan preći 24, 25 posto", kazao je Jerkan.

Dodao je da se očekuje da u narednim danima bude dato oko 14.000 doza vakcine, što će doprineti da Niš dođe do 60 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva.

Razgovor Jelene Piljević sa Miloradom Jerkanom

Danas isplata 3.000 dinara vakcinisanim penzionerima

Danas počinje isplata jednokratne pomoći od 3.000 dinara za penzionere koji su se do 31. maja vakcinisali makar jednom dozom vakcine.

Ministar finansija Siniša Mali je na Instagram profilu napisao da će od sutra novac biti isplaćivan i ostalim vakcinisanim građanima.

Do sada se za ovu meru pomoći države prijavilo oko 1,2 miliona građana Srbije.

U Srbiji su, prema poslednjim podacima, registrovana 132 nova slučaja koronavirusa, a testiran je 10.621 uzorak, što je najmanji procenat inficiranih u odnosu na broj testiranih u poslednjih godinu dana.

Preminulo je još šest osoba. U bolnicama se nalazi 407 pacijenata, od kojih je 20 na respiratorima, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Nastavlja se vakcinacija na više od 220 punktova.

Od danas važe nove mere - sve maloprodajne radnje moći će da rade bez ograničenja.

Ugostiteljski objekti na otvorenom moći će da rade bez zabrana, a u zatvorenom do jedan čas iza ponoći, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera. Dozvoljena je i muzika u tim objektima.

Dozvoljeno je prisustvo publike na stadionima i svim sportskim događajima. Kapacitet otvorenih objekata je do 50 odsto, a u zatvorenim do 30 odsto.

Dozvoljeno je okupljanje do 500 ljudi u zatvorenom prostoru i na otvorenom.

Svi koji planiraju bilo kakvu vrstu okupljanja više od 500 posetilaca, ne mogu to da rade bez saglasnosti Kriznog štaba.

Takođe, dozvoljene su proslave maturskih svečanosti uz uslov da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 500 ljudi.

Biće dozvoljena organizacija rekreativne nastave i ekskurzija.

Na snazi je ostala mera nošenja maski u zatvorenom prostoru.  

div id="adoceanrsvdcfhklggd">