Čitaj mi!

Najmanji procenat inficiranih u poslednjih godinu dana u Srbiji, Slovenija proglasila kraj epidemije

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminulo 6 osoba. Potvrđena su 132 nova slučaja zaraze koronavirusom, od 10.621 testiranog uzorka. Na respiratoru 20 osoba.

Slovenija proglasila kraj epidemije, neke mere ipak ostaju

Slovenija je danas proglasila kraj epidemije koronavirusa, ali će deo mera i dalje ostati na snazi.

"Danas je poslednji dan epidemije u Sloveniji. Epidemijska situacija je povoljna. Za to su zaslužni svi koji su se pridržavali mera, odlučili za vakcinisanje i pre svega ponašali se odgovorno", rekla je portparolka slovenačke vlade Maja Bratuš na konferenciji za novinare.

Aktuelne protivepidemijske mere ostaju na snazi do četvrtka, kada bi mogle biti izmenjene.

Slovenački mediji su preneli da nošenje maski ostaje obavezno u zatvorenim javnim prostorima, baš kao i korišćenje sredstava za dezinfekciju i držanje propisane distance.

U Mačvanskom okrugu 97 aktivno obolelih

U Loznici četiri pozitivna uzorka, u ostalih sedam opština Mačvanskog okruga nema novozaraženih.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, aktivno obolelih u Okrugu je 97, najviše u Loznici 39.

Na punktu šabačkog Doma zdravlja, sa obe doze vakcinisano je više od 35.000 građana.

U domovima i ustanovama socijalne zaštite osmoro zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, na današnji dan kovid 19 potvrđen je kod četvoro korisnika i isto toliko zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izlečen je ukupno 5.951 korisnik i 3.095 zaposlenih.

Ružić: Ekskurzije verovatno u najvećem broju od jeseni

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić poručio je da je zadovoljan odlukom Kriznog štaba da dozvoli proslavu maturskih večeri, kao i da se relaksira održavanje ekskurzija i nastave u prirodi, navodeći da će vremenski okvir za njihovu realizaciju zavisiti od organizacija škola.

"Važno je što smo u mogućnosti da sprovodimo te aktivnosti. Verovatno je da će se ekskurzije u najvećem broju biti od jeseni", rekao je Ružić novinarima, posle sastanka sa ministarkom za obrazovanje i nauku Severne Makedonije Milom Carovskom.

Ružić je rekao da će Ministarstvo predstavljati "kontrolni mehanizam" u tom slučaju i da će se korespondirati sa planom i programom rada svih škola.

Ministarstvo prosvete uputiće sutra dopise školama o realizaciji nastave u prirodi, ekskurzija i maturskih proslava, a na osnovu odluke Vlade Srbije i preporuka Kriznog štaba, donetih juče.

Neophodno je da škola donese izmene odgovarajućih školskih dokumenata i uskladi termine, objekte i destinacije realizacije ekskurzija i nastave u prirodi.

Preporuka je da se prilikom njihovog planiranja i realizacije, prednost da odeljenjima 4. i 8. razreda osnovnih škola i završnim razredima srednjih škola.

Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto, a takva okupljanja u ovoj godini za srednjoškolce ne smeju biti organizovane u inostranstvu.

Najmanji procenat inficiranih u poslednjih godinu dana

U Srbiji je danas najmanji procenat inficiranih u odnosu na broj testiranih u poslednjih godinu dana.

U Beogradu i Novom Pazaru dvocifren broj novozaraženih

Od 132 slučaja zaraze koji su potvrđeni u poslednja 24 sata, najviše ih je u Beogradu – 29.

Sledi Novi Pazar sa 12 obolelih, Jagodina 8, Novi Sad 5, Zrenjanin, Smederevo, Niš i Vlasotince po 4, dok ostala mesta imaju po manje od četiri nova slučaja zaraze. 

Testiran 10.621 uzorak, na respiratoru 20 osoba

U protekla 24 sata u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo šest osoba, a od 10.621 testiranog uzorka potvrđena su 132 nova slučaja.

Na bolničkom lečenju je 407 pacijenata, od kojih je 20 na respiratoru.

Od početka epidemije testirano je 4.293.037 uzoraka, a registrovano 715.147 slučajeva zaraze, preminulo je ukupno 6.976 osoba, a stopa smrtnosti je 0,98 odsto.

Epidemijska situacija u Srbiji se poboljšava. U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu nema hospitalizovanih pacijenata sa potvrđenim koronavirusom, prvi put posle 15 meseci.

Gradski štab za vanredne situacije ukinuo je vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada Vranja.

Međutim, virusolog Milanko Šekler rekao je za RTS povodom novih, blažih mera Kriznog štaba, da će one omogućiti virusu da ostane u populaciji i sačeka jesen.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je do sada utrošeno ukupno 4.975.649 doza vakcina protiv koronavirusa.

U Beogradu je prvu dozu primilo 725.000 građana, a revakcinisano je preko 660.000 osoba.

Evropska unija prešla je prag od 300 miliona vakcinisanih ljudi protiv kovida 19, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">