Čitaj mi!

Borbu sa kovidom izgubilo još 9 osoba, koronavirus potvrđen kod 218 ljudi

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 218 osoba, testiran je 10.101 uzorak. Od posledica kovida 19 preminulo je devetoro obolelih. Na respiratoru je 36 pacijenata.

Vučić tražio da se omogući vakcinacija građana Severne Makedonije u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je od Vlade Srbije da omogući besplatnu vakcinaciju građanima Severne Makedonije u našoj zemlji, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu.

Vučić je tražio da građani Severne Makedonije dobiju vakcine po svom izboru, isto kao i građani BiH.

Građani BiH od danas mogu besplatno da se vakcinišu u Srbiji, kako je to juče i najavio Vučić, dodajući da će istovremeno moći da dobiju sertifikat o vakcinaciji kao i građani Srbije.

Avion sa komponentama za proizvodnju vakcine "sputnjik" sleteo u Beograd

Na Aerodrom "Nikola Tesla" sleteo je avion sa komponentama koje su potrebne za proizvodnju vakcine "sputnjik" u Srbiji. Avion je doleteo iz Rusije.

Proizvodnja vakcine na Institutu "Torlak" počeće sutra, a ministar Nenad Popović rekao je ranije danas za RTS da će tokom prve faze proizvodnje u Srbiji biti proizvedena četiri miliona doza vakcine "sputnjik".

Popović je naveo da će se vakcina koristiti prvenstveno za naše građane, jer je takav dogovor predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, ali da će Srbija pomagati i regionu. 

Foto: Institut "Torlak"

Ivanuša: Moguć novi talas epidemije u drugoj polovini godine, vakcine efikasne i kod novih sojeva

Epidemiološka situacija u Srbiji je trenutno odlična, ali se može očekivati pogoršanje u drugoj polovini godine, zbog eventualne pojave i širenja novih sojeva virusa, izjavio je direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Ivanuša na mogućnost novog talasa upozorava zbog mogućeg širenja novih sojeva, što, kako kaže, ne treba da nas plaši, jer istraživanja, kaže, pokazuju da su vakcine relativno delotvorne i kod mutacija.

"Sada relativno dosta znamo o virusu, imamo iskustvo koje nam pomaže u tome da sprečimo novi talas. Dobra stvar je to što istraživanje za sada pokazuje da su vakcine relativno efikasne i protiv tih novih sojeva, pa nas vakcinacija i tu štiti. Ako brojevi počnu da rastu, odmah moramo da uvedemo mere. Ako to uzmemo u obzir onda epidemiju apsolutno možemo kontrolisati", istakao je Ivanuša.

(Tanjug)

Obe doze vakcine primilo 2.146.937 građana

U Srbiji je dato ukupno 4.732.768 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu i onih koji su primili obe doze je 2.585.831.

Obe doze vakcine primilo je ukupno 2.146.937 građana. 

Na respiratorima 36 pacijenata, Beograd beleži 42 nova slučaja

U poslednja 24 sata na koronavirus testiran je 10.101 uzorak, od kojih je 218 pozitivno.

Preminulo je devet pacijenata.

Na respiratorima je 36 pacijenata.

U Beogradu su 42 nova slučaja, Novom Pazaru 11, Nišu devet, Kraljevo osam, Jagodini osam, Priboju, Novom Sadu, Boru šest, a Zaječaru, Kragujevcu i Temerinu pet. 

Epidemijska situacija u Srbiji je sve povoljnija. Nastavlja se imunizacija na punktovima širom zemlje, a u Beogradu je u BEO šoping centru otvoren novi punkt za vakcinaciju.

Na tom punktu, u Ulici Vojislava Ilića 141, građanima su na raspolaganju "Sinofarm" i "Fajzer" vakcine. 

Tokom predstojećeg vikenda Beograđani će moći da se vakcinišu i na punktu na Zemunskom keju, na letnjoj pozornici kod restorana "Venecija".

Građani će moći da prime vakcinu proizvođača "Sinofarm" i "Fajzer", od 11 do 19 časova, i u subotu i u nedelju, najavili su iz opštine Zemun. Drugu dozu vakcine primiće usvom domu zdravlja, na teritoriji opštine gde imaju prebivalište.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da su u Beogradu zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisane 712.923 osobe, tačnije 51,2 odsto stanovništva, dok je obe doze primilo više od 616.000 ljudi.

"Približavamo se cilju da u junu imamo 750.000 vakcinisanih", poručio je Vesić, ističući da će to, uz one koji su preležali kovid, omogućiti da se vratimo normalnom životu.

Dodao je i da je u populaciji između 65 i 74 godine u Beogradu više od 80 odsto vakcinisanih građana, uz naglasak da je važno da se vakciniše što više mladih.

Ministar Nenad Popović naveo je za RTS da supstanca za proizvodnju "sputnjika V" danas stiže na "Torlak" i da od petka počinje proizvodnja te vakcine na našem institutu.

"Kada stigne u Beograd ide u Torlak, gde je sve spremno za proizvodnju vakcine koja će početi sutra u popodnevnim satima", naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, u prvom periodu (četiri do šest meseci) proizvešće se četiri miliona doza vakcine "sputnjik V".