Čitaj mi!

Normalan život "nadohvat ruke", vakcinacijom do letnjih festivala i svadbi

Epidemiološka situacija iz dana u dan se popravlja, Krizni štab je popustio mere. Broj vakcinisanih raste, a građani se nadaju letu kao pre pandemije.

Vučić: Svi građani BiH mogu od sutra da se vakcinišu u Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović rekao da od sutra svi građani BiH mogu da se vakcinišu na teritoriji Srbije, "gde god hoće, kad god hoće".

"Ne plaćaju ništa. U svakom mestu će svi građani BiH moći da se vakcinišu i da dobiju sertifikat, kao i građani Srbije", objasnio je predsednik.

U bolnici u Vranju 18 pacijenata

Smanjuje se broj hospitalizovanih svuda, pa i u kovid bolnici u Vranju, sada ih je 18. Manje je i pregleda u kovid ambulantama u čitavom Pčinjskog okruga.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Slađan Stanković rekao je da je epidemiološka situacija povoljna i da se poslednje dve nedelje beleži manje od pet odsto obolelih, što ohrabruje.

Pozvao je građane da se u što većem broju vakcinišu i pozvao mlađu populaciju da bude oprezne jer počinje vreme matura.

"Moramo biti oprezni. Pčinjski okrug ima 30 odsto vakcinisanih, a očekujemo da do kraja juna bude i 50 odsto", naveo je Stanković i rekao da treba izbegavati masovna okupljanja dok ne pređemo broj vakcinisanih od 70 posto.

U Beogradu vakcinisano 51,1 odsto punoletnih građana

Prema poslednjim podacima, procenat punoletnih građana koji su vakcinisani u Beogradu iznosi 51,1 odsto, dok je drugu dozu dobilo 43,8 odsto punoletnih osoba.

Kada je reč o osobama starosti od 65 do 74 godine, vakcinu je primilo 80,15 odsto građana te starosne grupe.

U Beogradu je do juče dato ukupno 1.320.425 doza. Prvu dozu primilo je 710.555 osoba, a obe doze dobilo je 609.870 ljudi.

Vakcinu je dobilo 54 odsto žena i 46 odsto muškaraca.

Kada je reč o tipu vakcine, "Sinofarmova" vakcina data je u 801.023 doze, "sputnjik" 197.112 doza, "Fajzerova" vakcina u 268.030, a "Kovišild", koju proizvodi "Astra-Zeneka", u 92.250 doza.

Prosečna starost vakcinisanih u Beogradu je 56,5 godina.

Kada je reč o Srbiji, ukupno je utrošeno 4.645.612 doza vakcina. Prvu dozu dobilo je 2.560.290 osoba, a obe doze 2.085.322 ljudi.

U procentima, prvom dozom vakcinisano je 43,2 odsto ljudi, a sa obe doze imunizovano je 35,5 procenata. 

Kafići i restorani radili do ponoći, noć u Beogradu protekla mirno

Ugostitelji su protekle noći radili do ponoći i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a trafike non-stop. Na teritoriji grada Beograda ponovo je uspostavljen noćni javni prevoz putnika.

"Noć je protekla mirno sa stanovišta komunalnog reda", kaže Ivan Divac, sekretar Sekretarijata za poslove komunalne milicije i navodi da noćas nije napisana nijedna kazna.

Ističe da zbog poboljšanja epidemijske situacije, komunalna milicija može da bude manje represivna, a da više upozorava.

To znači, kako je objasnio, da u slučaju blažeg prekršaja lokal neće biti automatski zatvoren.

"Mi smo popustljiviji, a to je zbog bolje epidemijske situacije", istakao je Divac i pozvao građane, posebno mlade, da se vakcinišu.

Gostovanje Ivana Divca u Jutarnjem programu

U sistemu odbrane oko 14.000 u potpunosti imunizovano

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je, prilikom obilaska radova na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu, da je oko 20.000 pripadnika sistema odbrane vakcinisano prvom dozom, dok je oko 14.000 u potpunosti imunizovano.

Jedan od glavih uzroka za dobru situaciju je vakcinacija. U Srbiji je, prema poslednjim podacima, dato ukupno 4.655.711 doza vakcina protiv kovida.

Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu vakcine i onih koji su primili obe doze je 2.566.288. Obe doze vakcine primile su 2.089.423 osobe.

Ohrabruju vesti da se smanjio broj pacijenata u crvenoj zoni za oko četiri hiljade u poslednjih mesec dana.

Ivana Milošević sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije ističe da se broj teških slučajeva u toj ustanovi bitno smanjio, dodajući da su gotovo svi oboleli nevakcinisani. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže za RTS da je teško odgovoriti na pitanje kada bi mogle da budu oranizovane svadbe i veselja.

Dodaje da će situacija biti jasnija polovinom juna i da treba pratiti broj novih slučajeva. Za organizovanje velikih festivala moramo da imamo vakcinisano bar 50 odsto mladih ljudi, kaže Tiodorović.

Branislav Tiodorović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je na popuštanje mera uticalo to što su podaci u opadanju.

Ipak, imunolog Srđa Janković upozorava da su postojeće mere minimum minimuma koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote. 

Svi oni koji su planirali put u inostranstvo mogu da preuzmu digitalni zeleni sertifikat i u poštama širom Srbije.

Na digitalnom zelenom sertifikatu nalazi se potvrda o vakcinaciji i rezultati testiranja na kovid. Do sada ga je preuzelo više od 130.000 ljudi.