Čitaj mi!

Borbu sa kovidom izgubilo još 11 osoba, koronavirus potvrđen kod 248 ljudi

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od posledica zaraze preminulo još 11 ljudi, a koronavirus je potvrđen kod 248 osoba. Testirana su 8.684 uzorka.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova zahvalio Srbiji na vakcinama

Ministarstvo spoljnih poslova Češke zahvalilo je Srbiji na donaciji 100.000 vakcina protiv koronavirusa za građane te zemlje.

"Ovako značajna pomoć je dokaz odličnih uzajamnih odnosa", navedeno je u objavi na Tviter nalogu Ministarstva.

Jovanović: U petnaest gradova i opština više od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana

Odziv u gradovima je sve bolji, 15 gradova i opština je prošlo brojku od 50 odsto  vakcinisanih punoletnih građana, navodi za RTS direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović.

"Tu grupu predvode Priboj, Beograd, Niš, Užice, Bosilegrad, a takođe još 20 gradova i opština je negde između 45 i 48 odsto, što znači da će i oni vrlo brzo, za neki dan preći 50 odsto vakcinisanih građana", navodi Jovanović.

Dodaje da samo tri lokalne samouprave imaju ispod 25 odsto vakcinisanih.

Govoreći o vakcinaciji mladih, navodi da se sve više vakcinišu, ali, kako kaže, nedovoljno.

"Statistika pokazuje da u grupi od 25 do 30 godina imamo 20 odsto vakcinisanih mladih, dok u grupi od 18 do 25 godina imamo 12,5 odsto vakcinisanih", naodi Jovanović.

Apeluje na mlade da se odazovu pozivu i vakcinišu se, jer, kako kaže, oni su ti koji imaju priliku da zadaju konačan udarac u borbi protiv kovida 19.

Izjava Mihaila Jovanovića

Kon: Definitivno dižemo kolektivni imunitet

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da se u Srbiji definitivno diže kolektivni imunitet, da tu nema spora, kao i da situacija ne može da se poredi sa prošlogodišnjom.

Epidemijska situacija se stabilizuje iz nedelje u nedelju, mada neravnomerno, rekao je Kon u Beogradskoj hronici.

Matić: Mere Kriznog štaba korak ka normalizaciji ugostiteljsko-turističkog sektora

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ocenila je da je odluka Kriznog štaba da se dozvoli rad ugostiteljskim objektima napolju i unutra do ponoći, još jedan bitan korak napred ka normalizaciji funkcionisanja ugostiteljsko-turističkog sektora, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Apelujem pre svega na mlade ljude, kojima će najviše značiti produžavanje radnog vremena u ugostiteljstvu, da se vakcinišu u što većem broju, jer je imunizacija ključna da bi se zadao konačan udarac pandemiji", poručila je ministarka.

Dodala je da će u okviru ublažavanja epidemioloških mera biti povećan dozvoljeni broj posetilaca kongresima na 200 ljudi.

To je, prema njenim rečima, od velikog značaja za dalji oporavak kongresnog turizma koji je, kako je navela, najelitniji i veoma unosan segment turističkog sektora.

Na Kosovu i Metohiji bez novih žrtava, petoro novozaraženih

U poslednja 24 časa na Na Kosovu i Metohiji od posledica koronavirusa nije preminula nijedna osoba, prenela je Koha.

Testirano je 2.007 osoba, od kojih je pet bilo pozitivno, saopštio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

Digitalni zeleni sertifikati od srede na šalterima pošta u Srbiji

Građani Srbije od danas će na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, u pošti na Terminalu 1 u prizemlju, moći da dobiju Digitalni zeleni sertifikat, dok će na šalterima još 200 pošta širom zemlje ova usluga biti dostupna od srede, 2. juna.

Spisak pošta u kojima je omogućeno izdavanje Digitalnog zelenog sertifikata dostupan je na sajtu Pošte Srbije

Krizni štab ublažio mere: Restorani mogu da rade do ponoći, trafike bez ograničenja

Krizni štab je danas doneo odluku o dodatnom popuštanju mera, pa će tako ugostiteljski objekti moći da rade svaki dan do ponoći, i u otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Ta mera stupa na snagu od sutra, prenela je novinarima minsitarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Obe doze vakcine primilo 2.062.128 građana

U Srbiji su ukupno date 4.606.992 doze vakcine protiv koronavirusa.

Ukupan broj građana koji su primili bar jednu dozu vakcine, odnosno onih koji su ili primili samo jednu ili obe doze, je 2.544.864.

Ukupno je 2.062.128 građana primilo obe doze vakcine.

U Beogradu 37 zaraženih, dvocifreni broj i u Novom Pazaru, Boru i Čačku

Od 248 novozaraženih koronavirusom, koliko ih je u Srbiji registrovano u poslednja 24 sata, u Beogradu je taj broj 37.

U Novom Pazaru potvrđena su još 34 slučaja koronavirusa, u Boru 19, a u Čačku 14.

U ostalim mestima su brojevi novozaraženih jednocifreni, prenela je novinarima nakon sednice Kriznog štaba ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Na respiratoru 46 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 248 novih slučajeva koronavirusa, među 8.684 testirana uzorka, a preminulo je 11 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratoru je 46 pacijenata, dok je ukupno u bolnicama 661 osoba obolela od koronavirusa.

Od početka pandemije u Srbiji su registrovana712.472 slučaja korona virusa, a od posledica ove infekcije preminulo je 6.865 ljudi.

Procenat smrtnost je 0.96.

Do sada je ukupno testirano 4.152.776 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo sedam korisnika i 25 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod sedam korisnika i 25 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.945, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 3.071.

Održana je sednica Kriznog štaba na kojoj je razmatrana aktuelna epidemijska situacija.

U Srbiju je stigla redovna isporuka vakcina "Fajzera" i "Bionteka". Do sada je obe doze vakcine primila 2.055.471 osoba, izjavila je premijerka Ana Brnabić dodajući da je cilj da se do 21. juna makar jednom dozom vakciniše više od 50 odsto punoletne populacije.

Srbija je poslala u Češku 100.620 "Fajzerovih" vakcina kao pomoć u borbi protiv epidemije. Premijerka Ana Brnabić rekla je da će Srbija poslati još 30.000 vakcina u region.

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže za RTS da ne treba žuriti sa vakcinama za malu decu i dodaje da je istraživanje INEP-a pokazalo da su deca visoko prokužena. Razjasnila je i ko će biti kandidati za treću dozu vakcine i zbog čega.

"Postoji jedan blaži problem kod humoralnog odgovora vakcinisanih 'Sinofarmovom' vakcinom i oni će biti kandidati za treću dozu. UAE su prve uvele treću dozu, na snazi je preporuka da je prime oni koji uopšte nemaju antitela ili ih nisu razvili posle šest meseci od primanja druge doze", navodi Gnjatovićeva.

Odlukom vlade u Prištini od danas su na snazi nove olakšavajuće mere protiv širenja koronavirusa na Kosovu i Metohiji, a među njima su i ukidanje zabrane kretanja u noćnim satima, odnosno ukidanje policijskog časa. Stupanjem na snagu novih mera produžava se rad restorana i ugostiteljskih objekata do 23 časa.