Čitaj mi!

Situacija se smiruje, vakcinacija jedini uslov za mirnije leto

Već nekoliko dana u Srbiji je manje od hiljadu novozaraženih dnevno, što su podaci koji ohrabruju. Međutim, kako bi pred nama bilo mirnije leto, neophodno je da se nastavi dobar tempo vakcinacije, upozoravaju stručnjaci.

U Moravičkom okrugu još 36 pozitivnih

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 55 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 9 pacijenata, 5 pacijenata je na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem 4 pacijenta i otpust 12 pacijenata.

Od 128 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 19, iz Gornjeg Milanovca od 19 uzoraka pozitivnih je 6, iz Lučana od 25 uzoraka pozitivno je 3, i iz Ivanjice od 17 uzoraka pozitivnih je 8. Ukupno 36 pozitivnih od 189 uzoarka.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 39 pregleda, od čega je 25 prvih pregleda.

Još 12 pozitivih u Pčinjskom okrugu

Prema novim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 234 uzorka iz Pčinjskog okruga, 12 je pozitivnih na koronavirus Od tog broja 7 je iz Vranja, 2 su iz Preševa i po 1 iz Surdulice,Vladičinog Hana i Bujanovca.

U kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 57 pregleda, od čega 29 prvih. Uzorkovana je krv kod 27 pacijenata i sačinjeno 17 RTG pluća.

Urađena su 32 antigenska testa od kojih su četiri pozitivna na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod četiri pacijenta.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 33 pacijenta. Od tog broja 27 je pozitivno na koronavirus, a 25 ima bronhopneumoniju. Na kiseoniku je 20 pacijenata.

Na bolničko lečenje primljen je jedan pacijent, otpuštena tri, a od tog broja dva su transportovana za Kruševac. Trenutno su u kovid bolnici u Vranju 43 slobodne postelje.

U Beogradu vakcinisana 652.101 osoba, drugu dozu primila 525.701 osoba

Prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je do sada vakcinisano 652.101 punoletna osoba, što iznosi 46,9 odsto punoletnog stanovništva prestonice, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Precizirao je da je, zaključno sa jučerašnjim danom, revakcinisano 37,8 odsto punoletnog stanovništva, odnosno 525.701 osoba.

Kako je Vesić naveo na Fejsbuk profilu, u populaciji starosti između 65 i 74 godina vakcinisano je 76,54 odsto.

Od početka procesa masovne imunizacije, u Beogradu je dato ukupno 1.177.809 doza vakcina, precizirao je Vesić i dodao da u glavnom gradu treba da se vakcinišu još 45.102 osobe kako bi tačno polovina stanovnika bila zaštićena.

Đerlek za RTS: Menjamo strategiju vakcinacije u Tutinu, idemo "po dubini" do svakog sela

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je napravljen plan, koji će početi od ponedeljka, kako bi se omasovila imunizacija u Tutinu, gde je vakcinisano samo 8,8 odsto stanovništva.

"Jedan punkt u Domu zdravlja nije dovoljan da bude više od 8,8 odsto, očekujemo pomoć lokale samouprave. Moramo da obiđemo sela, ima 94 zaseoka, preko 740 kilometara kvadratnih, velika je opština treba stići do svakog sela i čoveka i razgovarati", naglašava Đerlek.

Navodi da antivakcinalni lobi nema nikakve šanse, koliko god da je jak, ukoliko se državni sistem dobro organizuje.

"Strategija je da idemo po dubini, da se vakcinišu ljudi gde žive i kad imaju vremena. Nemoguće da čovek koji živi daleko ispoštuje termin i dođe na vakcinu. Kad krenemo sa novom organizacijom i vakcinalnim punktovima iz sela u selo, mislim da ćemo uspeti da popravimo rezultat", ističe državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Podseća da je u Srbiji, prema preseku od subote u 22 sata, dato više od četiri miliona doza vakcina, a revakcinisanih je 2.279.000 građana.

"Prešli smo 42 odsto punoletnih vakcinisanih, krećemo se ka cilju, a to je da do kraja juna imamo tri miliona revakcinisanih u Srbiji", kaže Đerlek.

Razgovor Dušana Jemuovića sa Mirsadom Đerlekom

Na bolničkom lečenju od koronavirusa nalazi se 2.963 pacijenta. Do sada je u Srbiji registrovano 705.890 slučajeva zaraze, a od početka pandemije preminulo je 6.664 osobe.

U Beogradu već nekoliko dana beleži se manje od 200 novoobolelih. 

U Srbiji je do sada dato ukupno 4.013.265 doza vakcine, dok je 1.741.148 građana koji su primili obe doze.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je u Srbiji trenutno vakcinisano oko 42 odsto punoletnog stanovništva, što je oko 2,27 miliona ljudi, kao i da je cilj da to bude najmanje 50 odsto i da se do 21. juna Srbija otvori za slavlja, svadbe, rođendane, proslave i druženje.

"Da završimo sa koronom 21. juna", poručila je Brnabić.

U skladu sa ohrabrujućim brojkama u petak je i Krizni štab ublažio neke mere. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je, nakon sednice Kriznog štaba, da su predložene ublažene mere za frizere i organizatore stručnih skupova.

Zoran Gojković je poručio da smo izašli iz vanredne epidemijske situacije, ali da je ona i dalje nesigurna.

"Virus i dalje cirkuliše, imamo više stotina novozaraženih svakodnevno, iako je tendencija prijema i otpusta u određenom periodu dobra", napominje pokrajinski sekretar za zdravstvo.