Čitaj mi!

Nastavlja se vakcinacija bez zakazivanja, sutra zaseda Krizni štab

Od početka pandemije u Srbiji su na koronavirus testirane 3.964.964 osobe, obolelo je 703.497 građana, a preminulo 6.611 pacijenata. Procenat smrtnosti je 0,94 odsto. U bolnicama širom zemlje nalaze se 3.492 obolela od kovida, od kojih su 104 na respiratoru.

U KCV 155 korona pacijenata, najveći broj nije vakcinisan

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu trenutno je hospitalizovano 155 pacijenata, od kojih je 14, zbog težine kliničke slike, priključeno na mehaničku ventilaciju, kazala je v. d. direktora Kliničkog centra Vojvodine dr Edita Stokić.

Navela je da najveći broj onih, koji se u poslednje vreme hospitalizuju zbog kovid-19, uopšte nije vakcinisan ili se radi o onima koji nisu u potpunosti imunizovani sa dve doze vakcina.

Kako navodi, starosna struktura hospitalizovanih u KCV-u je nešto mlađa nego inače, pa je trenutno u toj ustanovi najviše onih starosti između 40 i 60 godina.

Inače, KCV je danas dobio 10 respiratora koje je poklonila mađarska kompanija "Limitles" posredstvom Privredne komore Vojvodine.

Krizni štab zaseda u petak u 15.30

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedaće u petak u 15.30, potvrđeno je RTS-u u Vladi Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će na sednici biti urađena detaljna analiza i presek stanja u vezi sa brojevima zaraženih koronavirusom, na osnovu čega će se, kaže, donositi dalje odluke.

Ministar je pozvao sve da ne izlaze sa nekim najavama i preuranjenim očekivanjima.

Ministar je naveo da će se na osnovu podataka koje Krizni štab bude imao, maksimalno izaći u susret građanima, dodajući da se mora voditi računa o ekonomiji, ali pre svega o zdravlju i životima ljudi.

Nastojaćemo da mere budu maksimalno relaksirane u skladu sa brojevima, koji sutra budu analizirani, rekao je Lončar posle potpisivanja sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i "Er Srbije", u okviru koje će zdravstvenim radnicima iz kovid sistema biti dodeljeno 10.000 vaučera sa popustom od 50 odsto za letove te kompanije.

U Moravičkom okrugu još 26 pozitivnih

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 76 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je pet pacijenata, tri pacijenta su na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem dva pacijenta i otpust devet pacijenata.

Preminula je jedna osoba.

Od 157 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 16, iz Gornjeg Milanovca od 48 uzoraka pozitivnih je 4, iz Lučana od 16 uzoraka pozitivno je 3, i iz Ivanjice od 49 uzoraka pozitivano je 3.

Ukupno 26 pozitivnih od 270 uzoraka.

U sredu, 12.05. vakcinisano je ukupno 673 lica, od toga prvom dozom vakcine vakcinisano je 369 lica koja nisu zakazala vakcinaciju, a 304 lica primilo je drugu dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 43 pregleda, od čega je 24 prva pregleda.

U Zlatiborskom okrugu 44 nova slučaja

U Zlatiborskom okrugu još 44 osobe pozitivne su na kovid-19, pokazuje današnji izveštaj Zavoda za javno zdravlje Užice.

Najviše novozaraženih je u Priboju 13, slede Užice sa 11, Arilje i Nova Varoš po četiri, Sjenica, Prijepolje i Bajina Bašta po tri, Čajetina dva i Kosjerić jedan.

Od početka epidemije u Zlatiborskom okrugu 28.049 osoba zaraženo je kovidom 19 a najveći broj kovid pozitivnih od početka godine bio je u martu 5.003.

U kovid bolnicama u okrugu smešteno je 187 pacijenata, od toga 169 kovid pozitivnih. Na respiratorima je 12 ljudi.

Juče je na bolničko lečenje primljeno 19, a otpušteno 35 pacijenata. U svim kovid ambulantama pregledane su 742 osobe.

U srpskim sredinama na KiM devetoro novoinficiranih

U srpskim sredinama na KiM registrovano je devet novoinficiranih osoba, među testiranih 76, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Novozaraženi su iz Kosovske Mitrovice - 4, Zvečana - 1, Leposavića - 2, Zubinog Potoka - 1 i Gračanice - 1.

Iz izolacije je izašlo 50 osoba, a aktivnih je 148.

Od izbijanja epidemije od posledica izazvanih koronavirusom preminulo je 147 osoba.

Nije bilo prijema novih pacijenata u kovid bolnici u Vranju

Prema novim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 187 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 15 je pozitivnih na kovid 19. Od tog broja 7 je iz Vranja, 3 iz Surdulice, 2 iz Preševa i po 1 iz Bujanovca, Vladičinog Hana i Bosilegrada.

U kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 109 pregleda, od čega 33 prva. Uzorkovana je krv kod 38 pacijenata i sačinjena 32 RTG pluća. Urađena su četiri PCR testa i 40 antigenskih testova od kojih je šest pozitivno na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod tri pacijenta.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 42 pacijenta. Od tog broja 35 je pozitivno na koronavirus, a 32 ima bronhopneumoniju.

Na kiseoniku su 24 pacijenta. Nije bilo prijema novih pacijenata, otpušteno je sedam.

Prema poslednjim informacijama, u danu za nama je od posledica kovida 19 preminulo još 17 osoba, a registrovano je 1.046 slučajeva zaraze.

Nadležni poručuju da je epidemijska situacija povoljnija zahvaljujući vakcinama, ali da je i dalje potreban oprez.

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović je istakao da zahvaljujući rezultatima uspešne vakcinacije i sprovedenih epidemioloških mera, broj novoobolelih od kovida 19 značajno pada, što je omogućilo da pojedine bolnice izađu iz kovid sistema, i da se posveti veća pažnja pacijentima koji nemaju kovid i koji su trpeli u proteklom periodu. 

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" više nema kovid pacijente i prelazi u ne-kovid režim rada, a početkom sledeće nedelje u ne-kovid režim preći će i KBC "Dr Dragiša Mišović", izjavio je Stevanović i dodao da je u pripremi za izlazak iz kovid režima i bolnica u Mladenovcu.

"Sve to govori u prilog tome da se situacija smiruje, ali i pored toga ne možemo da kažemo da je priča završena, jer direktno od našeg ponašanja i broja vakcinisanih zavisi kako će se nadalje odvijati situacija", rekao je Stevanović i pozvao građane da se vakcinišu.

Jednu od četiri vrste vakcine građani mogu da prime u domovima zdravlja, sportskim i kulturnim objekatima, na sajmovima, u tržnim centrima, ali i u autobusima.  

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša pohvalio je Srbiju za proces vakcinacije.

Ukazao je da se vidi u svetu i Srbiji kako masovna vackinacija može imati bitan uticaj na tok epidemije i kako nas može vratiti u normalan život.

Izrazio je zadovoljstvo što je Srbija dobila drugu isporuku vakcina preko Kovaks programa, i dodao da će biti dopremljeno oko 1.350.000 vakcina.

Američki nedeljnik Njuzvik u svojoj analizi uticaja pandemije koronavirusa na Evropsku uniju i međunarodni poredak navodi Srbiju kao primer države koja je, za razliku od zemalja Evropske unije, pravovremeno reagovala, uspela da obezbedi dovoljne količine vakcina i pokazala solidarnost prema državama regiona.