Čitaj mi!

Borbu sa kovidom izgubilo 19 pacijenata, koronavirusom zaražene još 834 osobe

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom izgubilo 19 pacijenata. Potvrđeno je 834 nova slučaja zaraze od 9.389 testiranih uzoraka. Na bolničkom lečenju nalazi se 3.827 obolelih, od kojih je na respiratoru 137.

Više od 300 građana vakcinisano u autobusu u tržnom centru "Big Rakovica"

Veliki broj građana Rakovice danas je iskoristio priliku da se vakciniše u autobusu, koji je od 10 do 17 časova bio postavljen na parkingu tržnog centra "Big Rakovica" u ulici Patrijarha Dimitrija.

Šansu da bez zakazivanja primi vakcinu kineskog proizvođača "Sinofarm" iskoristila su 303 građanina, saopštile su opštinske vlasti.

Za 30 građana koji su želeli da prime vakcine "Fajzer" ili "Sputnjik" Gradska opština je obezbedila besplatan prevoz do doma zdravlja na Labudovom brdu

Kosovo i Metohija, još petoro preminulih i 97 novozaraženih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema vlade u Prištini, u poslednja 24 časa preminulo je pet osoba od kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 2.208 osoba sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 97 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu 2.112 testova.

Aktivnih je 6.559 slučajeva.

U čačanskoj bolnici trenutno 78 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 78 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 10 pacijenata, jedan pacijent je na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem četiri pacijenta i otpust jednog pacijenta.

Od 161 uzorka iz Čačka pozitivnih je 17, iz Gornjeg Milanovca od 20 uzoraka pozitivnih je šest, iz Lučana od 24 uzorka pozitivnih je sedam, i iz Ivanjice od 19 uzoraka pozitivan je jedan. Ukupno 31 pozitivan od 224 uzorka.

Vakcinisano je 317 lica sa prvom dozom vakcine, od čega je 225 nezakazanih i 92 zakazane vakcinacije. Revakcinisano je 52 osobe.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bio je 41 pregled, od čega je 23 prva pregleda.

Najviše zaraženih u Beogradu 230

U Srbiji je od početka pandemije registrovano 700.408 slučajeva zaraze. Do sada je preminulo 6.558 osoba od koronavirusa, čime je procenat smrtnosti 0.94 odsto.  Testirano je ukupno 3.929.245 osoba.

Ohrabruju podaci, da je u svim gradovima manje od 250 osoba novozaraženo. Najviće u Beogradu  230. Ali u ostalim gradovima je manje od 50 novozaraženih.

U Novom Sadu 41 osoba je pozitivna. U Nišu 36, dok je u Kragujevcu zabeleženo 33 nova slučaja. Po 20 novozaraženih je u Paraćinu i Loznici. Pančevo ima 19 novih slučajeva, Valjevo 17, a Šabac i Novi Pazar po 15.

Ostala naseljena mesta beleže manje od 15 pozitivnih osoba.

Ponovo ispod hiljadu novozaraženih

U poslednja 24 sata testirano je 9.389 osoba, a od toga je pozitivno na koronavirus 834. Nažalost bitku je izgubilo još 19 pacijenata.

Na respiratoru 137 pacijenata

Broj osoba koji se nalazi na bolničkom lečenju zbog koronavirusa je 3.827. U najtežem stanju je 137 pacijenata i oni se nalaze na respiratoru.

 

 

Opada broj novoobolelih od kovida 19 širom Srbije. Uspešno se nastavlja imunizacija. Mesta za vakcinaciju otvorena su i vikendom - i nije potrebno zakazivanje.

Jednu od četiri vrste vakcine građani mogu da prime u domovima zdravlja, sportskim i kulturnim objekatima, na sajmovima, u tržnim centrima, ali i u autobusima.

Direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS dr Lazar Davidović, upozorio je za RTS da je tromboza češća kod pacijenata koji su preležali kovid i da je najvažnija adekvatna primena terapije. 

"Kako je korona odmicala, proteklih godinu i po dana postojali smo svesniji da se ne radi samo o respiratornoj infekciji, da postoje druge brojne sistemske manifestacije uključujući trombozu venskih i arterijskih krvnih sudova od glave do pete koji daju različite manifestacije u zavisnosti od toga koji krvni sud je zahvaćen. Ako su zahvaćene vene postoji opasnost od plućne embolije. Ako su zahvaćene arterije na rukama i nogama, postoji opasnost od gangrene prstiju. Ako su zahvaćeni krvni sudovi srca doći će do infarkta krvnih sudova i mozga - moždanog udara", objašnjava Davidović.

Istakao je da je važno da su kliničari koji leče te bolesnike na vreme uočili koagulacije i da primenom adekvatne terapije taj problem može da se kontroliše.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">