Čitaj mi!

Borbu sa kovidom izgubilo 20 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 1.277 osoba

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom izgubilo još 20 pacijenata. Potvrđeno je 1.277 novih slučajava zaraze od testiranih 13.206 uzoraka. Na respiratoru je 131 pacijent.

Najviše Beograđana primilo kinesku vakcinu

Najviše Beograđana primilo je vakcinu kompanije "Sinofarm" - 706.436. Vakcinu kompanije "Fajzer" 197.557, "sputnjik V" 167.775, a vakcinu kompanije "Astra-Zeneka" 60.837 građana Beograda.

 

U Beogradu vakcinisano više žena nego muškaraca

Skoro polovina punoletnih građana Beograda primila je makar jednu dozu vakcine.

Više je žena, nego muškaraca. Od ukupnog broja vakcinisanih u Beogradu, 54 odsto su žene, a 46 odsto muškarci.

Brnabićeva u selu Rajković: Važno olakšati ljudima da se vakcinišu

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas vakcinalni punkt u selu Rajković u opštini Mionica, gde je sa meštanima koji su je dočekali u velikom broju razgovarala o vakcinaciji, ali i o problemima koji imaju, a ne tiču se epidemiološke situacije.

Brnabićeva je posle obilaska novinarima kazala da su danas ona i predsednik Aleksandar Vučić obilazili lokalne samouprave u kojima vakcinacija ide sporije i najavila da će se tokom sledeće nedelje nastaviti sa obilascima lokalnih samouprava koje su slabe kada je reč o imunizaciji.

U tom smislu, rekla je da će obići Žagubicu, Boljevac, Raču, Varvarin, Ljig, Žitorađu, navodeći da su to opštine koje se nalaze na začelju po broju vakcinisanih.

Kao pozitivne primere, premijerka je istakla Niš, gde je kao i u Beogradu veliko interesovanje za vakcinaciju, kao i opštine Užice, Priboj.

"Priboj je dobar primer, opština može da bude i razuđena, ali da je važna komunikacija sa građanima, da se priđe svakoj kući i da se olakša ljudima da se vakcinišu", kazala je Brnabićeva.

(Tanjug

Kompletno vakcinisano 1.638.516 građana

U Srbiji je ukupno dato 3.744.303 doza vakcine, a 1.638.516 građana je primilo obe doze cepiva.

Najviše novozaraženih u Beogradu, slede Novi Sad i Niš

U Beogradu je zaraženo još 237 osoba, u Novom Sadu 64, Nišu 44, Novom Pazaru 35, a u Šapcu 31. Manje od 30 slučajeva infekcije registrovano je u Zaječaru - 28, Jagodini i Zrenjaninu po 27, Valjevu 26 i u Smederevu 25.

Na respiratoru 131 pacijent

Prema poslednjim podacima od posledica kovida 19 preminulo je još 20 pacijenata. Potvrđeno je 1.277 novih slučajeva zaraze od testiranih 13.206 uzoraka. Na bolničkom lečenju je 3.901 osoba, a na respiratoru je 131 pacijent.

Od početka epidemije testirano je ukupno 3.907.936 osoba, a potvrđeno je ukupno 698.518 slučajeva infekcije koronavirusom. Preminulo je ukupno 6.519 osoba, navodi se na sajtu covid19.rs.

Od danas su na snazi nove mere. Krizni štab je na sednici je odlučio da se od danas gosti puste u kafiće i restorane i u zatvorenom, ali samo do 50 odsto iskorišćenosti prostora.

Svaka muzika prestaje posle 18 sati, a lokali će u zatvorenom kao što je slučaj i sa baštama, moći da rade do 22 časa.

Kako je naglasio epidemilog Branislav Tiodorović, ostaje zabrana okupljanja za više od pet osoba.

Napomenuo je da postoji opasnost od povećanja broja zaraženih u narednim danima i da će se od utorka ili srede održati nova sednica Kriznog štaba.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dr Jelena Begović napomenula je da se korona se neće smiriti i da je izbor na nama - vakcina ili zaraza.

"Vakcina radi i ona nam je trenutno jedini način da se izborimo protiv korone pošto kako je krenula vrlo je evidentno da ne možete da pobegnete od nje, ona će zaraziti svakoga. Zato mislim da je važno da se što veći broj ljudi vakciniše", navela je Begovićeva.