Čitaj mi!

Brnabić: Od subote digitalni sertifikati za vakcinisane građane

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će vakcinisani građani Srbije od subote, 1. maja, dobijati digitalne kovid sertifikate.

Ana Brnabić je u Skupštini Srbije rekla je da je Srbija uspostavila od početka procesa odličan IT sistem, koji omogućava izdavanje elektronskih sertifikata koji treba da omoguće putovanje vakcinisanih građana.

Brnabićeva je poslanicima prenela da se do 15 časova u Srbiji ukupno, makar jednom dozom, vakcinisalo 2.150.280 građana, što je iznad 30 odsto ukupnog punoletnog stanovništva.

Drugu dozu vakcine, kako je dodala, primilo je 1.462.125 građana, što je 25,6 odsto punoletne populacije.

Kada je reč o imunizovanima, a to su građani kojima je od druge doze vakcine prošlo dve nedelje ili pet u slučaju vakcine "Astra-Zeneke", do sada ih je 1.265.974, odnosno 20,2 odsto punoletne populacije.

Rekla je da će Srbija uskoro imati oko 40 odsto ukupne populacije koja bi bila vakcinisana, što je dobro, ali istovremeno je ukazala da postoje velike razlike između gradova i opština.

Najuspešniji je u vakcinaciji Beograd, posebno centralne gradske opštine.

Budimo odgovorni, vakcinišimo se 

Najslabija je vakcinacija u opštini Tutin, sa samo osam odsto punoletne populacije, a potom slede Novi Pazar, Lajkovac, Ljig, Žagubica, Merošina.

Rekla je da je u Srbiji sve bolja i stabilnija epidemijska situacija. "Brojevi padaju, a najveći deo toga je zahvaljujući vakcinaciji, što se najbolje vidi u Beogradu, gde dramatično pada broj obolelih. Vakcinacija radi", istakla je premijerka u Skupštini Srbije apelujući na građane da se vakcinišu.

Ona je podsetila da 98 odsto, aktuelno nešto manje od 5.000 hospitalizovanih kovid pacijeneta, nije vakcinisano.

Naglasila je da Srbija ima vakcine trenutno za sigurno još 350.000 građana, a od 5. maja dobija novu isporuku 104.000 vakcina kompanije "Fajzer", te stižu dodatne količine vakcina i iz Kovaks programa.

"Nemamo problem sa vakcinama, ajde da budemo odgovorni i vratimo se normalnom životu", zaključila je Brnabićeva.