Čitaj mi!

Dato više od tri miliona doza vakcina, Srbija uručila donaciju Republici Srpskoj

U Srbiji je do sada koronavirus potvrđen kod 651.899‬ ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 5.846 osoba. U bolnicama je više od 7.500 pacijenata, a na respiratoru njih 247.

Sutra sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, biće održana sutra.

U Zlatiborskom okrugu hospitalizovano 379 pacijenata

Juče je u ambulantama užičkog Zdravstvenog centra pregledano 1.046 pacijenata, preko sto u Užicu, Požegi 119 i Čajetini 113.

Primljeno je 36, otpušteno 44, dok je u dnevnoj bolnici njih 113. U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano je 379 pacijenata, među kojima je 24 na respiratoru, 18 u Užicu i šest u Priboju.

Od početka epidemije, korona virusom je inficirano 26.032 žitelja Zlatiborskog okruga, najviše Užičana - 8.810, najmanje ih je u Kosjericu - 843 i u Sjenici - 807.

Gojković: U Novom Sadu vakcinisano 40 odsto stanovništva

Oko 40 odsto Novosađana vakcinisano je od početka imunizacije u Srbiji, od čega je 27 odsto primilo i drugu dozu vakcine, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"U ovom trenutku vakcinacija se sprovodi u Vojvodini kontinuirano, rezultati vezani za vakcinaciju u Novom Sadu su, mogu reći, dobri", rekao je Gojković.

U poslednjim danima u Vojvodini se beleži manji broj novozaraženih, ali se epidemiološka situacija na severu Srbije i dalje ocenjuje kao vanredna, napomenuo je Gojković.

"Iako se smanjuje, taj broj je i dalje izuzetno veliki da bismo mogli da razgovaramo o tome da možemo biti spokojni i bezbrižni. I dalje su nam bolnice u Vojvodini preopterećene velikim brojem pacijenata koji su kovid pozitivni. Tokom jučerašnjeg dana imamo 165 novozaraženih u Novom Sadu, dok je u Vojvodini 869 novoobolelih i to je jedan od razloga i dalje za brigu", napomenuo je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Pandemija koronavirusa, nažalost, nije zaobišla ni najmlađe sugrađane, a od početka epidemije do sada je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine hospitalizovano oko 130 dece.

U periodu poslednjeg talasa na bolničkom lečenju zadržano je oko 40 dece, napomenula je direktorka Dečije bolnice u Novom Sadu Jelena Antić.

"Trenutno je dvoje dece hospitalizovano, prošle nedelje smo imali značajno veći broj. Imali smo i veći broj dece koja su imala težu kliničku sliku, na sreću njihovo lečenje se dobro i završavalo", dodala je Antićeva.

Još 159 novih slučajeva u Mačvi

U Mačvanskom okrugu 159 novozaraženih koronavirusom od testiranih 575 uzoraka.

Najviše pozitivnih u Šapcu 84, Loznica 31, Bogatić 16, Mali Zvornik 11, Vladimirci 6, Krupanj 5, Koceljeva i Ljubovija po 3.

U osam lokalnih uprava u okrugu 2.027 stanovnika je aktivno obolelo, prednjači Šabac sa 1.015 građana.

Srbija uručila 20.000 doza vakcina Republici Srpskoj

Predsednik Aleksandar Vučić i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su Institut za virusologiju i serume "Torlak".

Vučić je tom prilikom uručio vakcine "Astra-Zeneka" za Republiku Srpsku, a donaciju od 20.000 doza vakcina preuzeo je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U srpskim sredinama na KiM 13 novoinficiranih

U srpskim sredinama na KiM registrovano je 13 novoinficiranih osoba od kovid-19, među testirane 72 osobe, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Jedna novoobolela osoba je iz Kosovske Mitrovice, dve iz Zvečana, pet iz Leposavića, četiri iz Kosovske Kamenice i jedna iz Prilužja.

Iz izolacije su izašle 33 osobe, a ima 681 aktivan slučaj.

Od izbijanja epidemije od posledica izazvanih koronavirusom preminulo je 135 osoba.

U Srbiji dato više od tri miliona doza vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Srbiji dato više od tri miliona doza vakcina.

"Preko milion i 800.000 prva doza, preko milion i 200.000 revakcinisano i mislim da je za nas važno da ćemo za nekih petnaestak dana imati milion i 800.000 revakcinisanih ljudi", naveo je Vučić prilikom uručivanja vakcina Republici Srpskoj.

"Verujem da ćemo moći značajno da ubrzamo proces čim obezbedimo značajno veću količinu vakcina, očekujem to do kraja aprila", dodao je Vučić. 

U Novom Pazaru hospitalizovana 144 pacijenta

U regionalnom kovid centru u Novom Pazaru na bolničkom lečenju su 144 osobe. Na Infektivnom odeljenju smešten je 41 pacijent, Grudnom 37, ORL 17, u Respiratornoj jedinici četiri, Internom odeljenju jedan i Privremenoj bolnici Novopazarska banja 44 pacijenta.

Na bolničko lečenje su primljene 22 osobe, a otpušteno je osam ljudi.

Na respiratorima su četiri pacijenta.

U poslednja 24 sata preminule su četiri osobe – tri iz Novog Pazara i jedna Tutina.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 224 (84 prvih i 140 kontrolnih pregleda).

Više otpusta nego prijema u "Dr Dragiša Mišović"

U "Dr Dragiša Mišović" trenutno se nalazi oko 200 pacijenata, u jedinici intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, od toga je njih pola na nekom vidu mehaničke ventilacije", rekla je načelnica Anestezije Duška Ignjatović.

U Vranju 137 osoba na bolničkom lečenju, smanjuje se broj prvih pregleda

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 137 pacijenata. Od tog broja 128 je pozitivno na koronavirus i isto toliko ima bronhopneumoniju. Na kiseoniku je 80 pacijenata.

Na bolničko lečenje primljeno je 11 pacijenata, a otpušteno 13. Trenutno je u kovid bolnicama u Vranju 57 slobodnih postelja.

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljen je 221 pregled, od toga 57 prvih. To je znatno manji broj prvih pregleda nego pre desetak dana, saopštavaju iz gradskog štaba za vanredne situacije.

Uzorkovana je krv kod 94 pacijenta i sačinjeno 78 RTG pluća. Urađeno je 65 antigenskih i pet pi-si-ar testova, od kojih je 20 pozitivno na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 16 pacijenata.

Obe doze vakcine primilo 26,3 odsto Beograđana

U Beogradu je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisana 547.951 osoba što iznosi 38,9 odsto punoletnog stanovništva. Drugu dozu vakcine primile su 370.163 osobe što iznosi 26,3 odsto punoletnog stanovništva, naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Fejsbuku.

Među Beograđanima starosti od 65 do 74 godine vakcinisano je njih 68,36 odsto.

Vakcinisano je 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena, a prosečna starost vakcinisanih je 59,2 godine.

"U našem gradu, od početka masovne imunizacije dato je 623.207 doza vakcina proizvođača 'Sinofarm', 142.301 doza vakcine 'Fajzer', 112.004 doza vakcine 'sputnjik V' i 60.709 doza vakcine 'Astra-Zeneke'", naveo je Vesić.

Prema poslednjem preseku, borbu sa kovidom izgubilo je 38 pacijenata, a zaražene su još 3.154 osobe.

U prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija i ruske farmaceutske kompanije "Generijum" u Institutu "Torlak" izvršeno je punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine "sputnjik V", objavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da od 20. maja kreće proizvodnja vakcina na "Torlaku".

Epidemijska situacija je bolja nego pre deset dana, što ohrabruje, ali ne sme da nas opusti, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da se beleži nagli skok vakcinisanih.

Ketrin Smolvud iz Evropske kancelarije SZO rekla je za RTS da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma ozbiljna i da su bolnice i dalje izuzetno opterećene.

Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović rekla je za RTS da, pored britanskog soja, u Srbiji nisu dokazane druge preteće varijante koronavirusa. Nacionalna studija o efikasnosti imunizacije je pripremljena i u njoj će učestvovati više hiljada građana, poručila je Jovanovićeva.