Čitaj mi!

Vesić: Cilj nam je da u Beogradu bude vakcinisano 750.000 ljudi, očekujem to u narednih mesec dana

Cilj beogradskih vlasti je da u glavnom gradu protiv kovida bude vakcinisano 750.000 stanovnika, odnosno oko 57 odsto punoletne populacije prestonice, naveo je za RTS zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Istakao je da je siguran da će se taj cilj postići u narednih mesec dana.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio je da je do jutros vakcinisano 38 odsto stanovnika Beograda, odnosno da su vakcinu primila 535.003 Beograđanina, a da je dve doze primilo više od 358.000 stanovnika prestonice.

"To znači da je svaka treća Beograđanka i Beograđanin vakcinisan, a svaki četvrti revakcinisan. U pojedinim gradskim opštinama smo vakcinisali preko 50 odsto stanovništva", rekao je Vesić gostujući u Beogradskoj hronici.

Zamenik gradonačelnika Beograda je naveo da je na Savskom vencu vakcinisano 79,19 odsto građana od 65 do 74 godine, na Starom gradu 78 odsto, a na Vračaru i na Novom Beogradu po 75 odsto.

"To su fantastični podaci. To je najugroženija populacija, između 65 i 74 i oni koji su preko 75 godina starosti", naglasio je Vesić.

Naveo je da ne zna koliko je Beograd blizu sticanja kolektivnog imuniteta, ali i da je cilj gradskih vlasti da u prestonici bude vakcinisano 750.000 ljudi, odnosno oko 57 odsto punoletne populacije, kao i da je siguran da će se to postići u narednih mesec dana.

"Mi vakcinišemo naše građanke i građane. To je jedini način da izađemo iz ove krize, jedini način da se vratimo normalnom životu", istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je naglasio da se medicinski deo Kriznog štaba saglasio sa predlogom Grada Beograda i Privredne komore Srbije da dođe do popuštanja mera, što je, kako je naveo, direktno zavisilo od broja zaraženih i broja vakcinisanih osoba.

"U Beogradu je ta situacija bitno bolja nego u nekim drugim delovima Srbije i u tom smislu, to je tako i ukoliko se bude nastavilo sa smanjenjem broja zaraženih, odnosno sa većim brojem vakcinisanih, sasvim sigurno ćemo doći u situaciju da veoma brzo otvorimo i zatvorene delove ugostiteljskih objekata", naveo je Vesić.

"Najvažnije je apelovati na ličnu odgovornost ljudi" 

Vesić je istakao da se mere u Beogradu poštuju i da Komunalna milicija u tom smislu radi svoj posao.

"Imamo 320 komunalnih milicionara za čitav Beograd i jasno vam je da oni ne mogu da budu na svakom mestu u svakom trenutku. Prema tome, najvažnije je apelovati na ličnu odgovornost ljudi", kazao je Vesić.

Podsetio je da je Srbija, u poređenju sa drugim zemljama, i pre ublažavanja mera imala jedan od najblažih režima za sprečavanje širenja koronavirusa i napomenuo da će i nakon sticanja kolektivnog imuniteta neke mere i dalje ostati na snazi neko vreme.

Goran Vesić je istakao da je doneta odluka da se tokom maja svi zakupci poslovnog prostora koji je u vlasništvu Grada Beograda oslobode plaćanja zakupa.

"Njih je 481, oni imaju oko 40.000 kvadrata i oni neće plaćati kiriju u maju, tako da ćemo tako nadoknaditi ovaj deo marta i aprila koji nisu radili. Pored toga, radimo na tome da pronađemo način kako da ih oslobodimo plaćanja, makar jedan mesec, a pokušaćemo dva meseca, zakupa za bašte, jer mislimo da ćemo tako pomoći većini ugostitelja da se malo oporave, da počnu da rade i da isplate plate svojim zaposlenima", kazao je Vesić.

Podsetio je da je Vlada obezbedila poseban paket za ugostitelje, koji obuhvata minimalce, kao i da su ih više puta primili premijerka Brnabić i ministar Mali, kao i da u ugostiteljstvu u Beogradu radi 40.000 ljudi.

"Zakon o metrou i gradskoj železnici u narednim nedeljama u Skupštini Srbije" 

Vesić je naveo da je izrada predloga zakona o metrou i gradskoj železnici u završnoj fazi i da ga priprema Ministarstvo građevine i infrastrukture, zajedno sa Gradom Beogradom i Ministarstvom finansija.

"Taj zakon će se naći u narednim nedeljama u Skupštini Srbije, braniće ga ministar Mali, koji je inače predsednik Komisije za izgradnju metroa. Nadamo se da će poslanici taj zakon usvojiti, jer kada usvoje taj zakon, biće urađena sva tehnička i regulatorna pitanja kako bismo mi počeli 1. novembra izgradnju metroa", rekao je Vesić.

Naglasio je da je to "još jedan dokaz o tome da su svi koji su u prošlosti pričali kako će graditi metro pričali laži zato što nije postojao čak ni zakon koji bi regulisao izgradnju metroa".

"Metro ne postoji u našim zakonima. Pominje se u jednoj reči u Zakonu o železnici. Da bismo gradili metro, moramo da imamo regulativu za rad metroa, kao što postoji regulativa za železnice i bilo kog drugog sistema saobraćaja", kazao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je naveo da Grad Beograd sa republičkim vlastima radi na eksproprijaciji zemljišta na Makiškom polju i da će sve biti spremno da 1. novembra počne izgradnja metroa, koji je, podsetio je, obećan 1971. godine.

"U toku su pregovori o izgradnji BG voza" 

Naglasio je da su u toku i pregovori o izgradnji BG voza, gradske železnice, koja danas povezuje Batajnicu, Ovču, Resnik, Mladenovac i Lazarevac i da će kada sve bude završeno 2027. godine sistem BG voza povezivati i Pančevo, Surčin, nacionalni stadion, aerodrom, Sopot, Barajevo i Obrenovac.

"To znači da će neko ko živi u Obrenovcu ili ko živi u Lazarevcu imati u špicu na svakih 20, 25 minuta voz do Beograda i nazad, a van špica na 45 minuta do sat vremena. Tada će Beograd biti konačno integrisan", istakao je Vesić.

Govoreći o rečnom prevozu, Vesić je rekao da je nastala zabuna pošto je javnost mislila da će takav vid prevoza biti brzo uveden i objasnio da je prvo potrebno uraditi studije, a nakon toga, ukoliko bude potrebe, Grad će tražiti partnera za rečni prevoz.

Vesić je istakao i da će tokom prolećnog čišćenja grada biti očišćeno oko 40 divljih deponija i naglasio da one ne nastaju same od sebe i da je u pripremi zakon koji će kao uslov za dobijanje građevinske dozvole propisati davanje dokaza o kretanju građevinskog otpada.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">