Čitaj mi!

"Uz dobre brojeve, od 19. aprila nastava se vraća u škole"

Ako se nastavi stabilizacija epidemijske situacije u Srbiji, od narednog ponedeljka, 19. aprila, nastava se "vraća" u škole, i izvodiće se po modelu od 1. septembra, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

"Krizni štab će o tome još razgovarati ove nedelje, ako se nastavi stabilizacija epidemijske slike u Srbiji, mi ćemo 19. aprila vratiti nastavu u škole", rekla je Brnabićeva.

Objasnila je da će se nastava izvoditi na isti način, kao što je bio slučaj od 1. septembra – po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

"I tako će biti dok ne budemo imali u potpunosti situaciju pod kontrolom i dok ne pobedimo u vakcinaciji, kako bismo mogli da se vratimo normalnom životu", rekla je premijerka novinarima u Prvoj beogradskoj gimnaziji, gde je prisustvovala predstavljanju novog portala "Moja srednja škola" i prezentaciji pametnih IT kabineta.

Ružić: Ne radimo nesistematično

Ne radimo nesistematično i nesistemski, i nismo u procesu snalaženja, kazao je danas ministar obrazovanja Branko Ružić u vezi sa onlajn nastavom.

Upitan kakvi su planovi ako pandemija bude prisutna i od 1. septembra, uz konstataciju da se žale nastavnici i roditelji da nisu svi tehnički opremljeni, Ružić je podsetio da je evidentno da se nalazimo u vanrednim okolnostima i da je potrebno sve resurse staviti u funkciju iznalaženja rešenja, kako bi se pokazalo da je naš sistem moguće adaptirati.

Podsetio je da je Ministarstvo obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacije, obezbedilo besplatan internet u 95 odsto škola, a ima ih preko 1.700 u Srbiji.

Ružić je ukazao da je 10.000 pametnih učinioca već opremljeno, da će ove godine biti opremljeno još 20.000.

Dodao je da će, ako sve bude po planu, do kraja ove ili iduće godine biti opremljeno još 10.000 pametnih učionica, što znači da će ih biti ukupno 40.000.

Ružić kaže da je manji problem kako unaprediti onlajn nastavu, jer su učenici tehnički prilagodljiviji od starije populacije.

"Veći problem je kako naći rešenje, u saradnji sa psiholozima i pedagozima, da vratimo motivaciju deci kako bi proces sticanja znanja tekao na način koji će odgovarati potrebnim stečenim znanjem i sertifikacionom kriterijumu koji je kasnije važan za prelazak u visoko školstvo", objasnio je on.

Podsetio je na snimanje sadržaja za onlajn nastavu, dodajući da se alat – javni servis koristi za one koji nisu orpemljeni ili imaju više đaka u porodici.

Premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Branko Ružić prisustvovali su predstavljanju portala "Moja srednja škola"koji omogućava upis srednjoškolcima onlajn, na jednom mestu, kao i prezentaciju pametnih IT kabineta u Prvoj beogradskoj gimnaziji. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">