Čitaj mi!

Preminulo još 38 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 2.965 osoba

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom izgubilo 38 pacijenata. Potvrđeno je 2.965 novih slučajeva zaraze, od 12.767 testiranih. Na bolničkom lečenju je 7.809 pacijenta, od kojih su 254 na respiratoru.

U Nišu hospitalizovano 307 pacijenata

U kovid delu Kliničkog centra Niš hospitalizovano je 307 pacijenata, kod 253 potvrđen je koronavirus, osmoro je na respiratorima, a četiri pacijenta su preminula.

U kovid bolnici u Leskovcu na lečenju je 181 pacijent, kod 159 je potvrđen koronavirus, a četiri pacijenta su preminula.

U Prokuplju za vikend pregledano 349 ljudi

U Opštoj bolnici "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju hospitalizovana su 64 pacijenta sa teritorije Topličkog okruga, od kojih je 58 obolelo od kovida-19.

Na kiseoničkoj potpori su 33 pacijenta, objavljeno je na sajtu grada.

Dva kovid pacijenta preminula su tokom vikenda u kovid odeljenju.

U kovid prijemno-trijažnim ambulantama prokupačke bolnice za vikend je pregledan 141 pacijent sa simptomima respiratornih infekcija pod sumnjom ili pozitivnih na kovid -19.

U prokupačkom Domu zdravlja u toku vikenda pregledano je 208 ljudi, od kojih je devetoro poslato u kućnu izolaciju, a 11 upućeno u bolnicu na dalje ispitivanje i lečenje.

U poslednjih mesec dana za 10 odsto smanjen broj pozitivnih među testiranim

Broj registrovanih slučajva među testiranim osobama pao je za gotovo 10 odsto u poslednjih mesec dana, pokazuju podaci.

Uporednim poređenjem podataka objavljenih danas, sa podacima u prethodna četiri ponedeljka, vidi se jasan procentualni pad pozitivnih među testiranim.

Tako je 15.3. među testiranim bilo 30,3 odsto pozitivnih, 22.3 taj procenat je bio i veći i iznosio je 32,9 odsto od ukupnog broja testiranih.

Slično je bilo i nedelju dana kasnije kada je među tesriranim 32 odsto bilo pozitivno. Prošlog ponedeljka među testiranim je bilo 26,5 odsto pozitivnih a danas je taj odnos još manji i iznosi 23,2 odsto pozitivnih među testiranim.

Ispod 700 novozaraženih u Beogradu

Od ukupnog broja novozaraženih u Beogradu je zabeleženo 690 novih slučajeva.
U Nišu je registrovano novih 167 slučajeva a u Novom Sadu 139 slučajeva.

Dvocifren broj obolelih zabeležen je u Kraljevu - 73, Subotici - 66, Zrenjaninu - 63, Pančevu - 60, Čačku - 49, Bačkoj Palanci - 46, Smederevu - 45, Leskovcu i Valjevu - 43, Kikindi - 42 i Kragujevcu - 41.

Na KiM osmoro preminulih i 345 novoinficiranih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je osam osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.996 osoba sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 345 novih slučajeva infekcije korona virusom na osnovu testiranja 3.208 uzoraka.

Aktivna su 13.763 slučaja.

Na bolničkom lečenju 7.809 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 časa bitku sa kovidom 19 izgubilo 38 pacijenata. Koronavirusom inficirane su još 2.965 osobe. Testirano je 12.767 uzoraka.

Na respiratorima su 254 pacijenta, na lečenju je ukupno 7.809 osoba, navodi se na sajtu covid19.rs.

Nastavlja se imunizacija širom Srbije, a danas je stiglo 106.470 doza "Fajzerove" vakcine protiv kovida. Vakcine su dopremljene u Institut "Torlak".

I pored blagog pada broja obolelih, lekari upozoravaju da je potreban oprez jer su bolnice pune.

"Istina je da je broj prvih pregleda minimalno opao i da je izjednačen broj prijema i otpusta, ali Infektivna klinika u Beogradu je i dalje puna i pacijenti u toj ustanovi se bore za život, rekla je za RTS zamenica direktora te bolnice Ivana Milošević.

Govoreći o popuštanju mera, rekla je da lekari u klinici strahuju.

"Jedna stvar je da se mere popuste, a ovo što mi gledamo druga. Ne osećam se prijatno kad znam da će se mere popustiti, jer ide lepo vreme, a ljudi su željni provoda. Svako nepoštovanje mera mi najviše osetimo", ukazala je Ivana Milošević.

Direktor Kovid bolnice u Kruševcu, dr Vladan Cvetanović, rekao je za RTS da su brojke novozaraženih možda ohrabrujuće, ali da je i dalje veliki broj pacijenata u bolnicama.

"Beleži se neznatan pad broja prijema u odnosu na broj otpusta, ali to je još uvek na nivou statističke greške. Pritisak na zdravstveni sistem je i dalje veliki", poručuje Cvetanović.

Ističe da je najmlađi pacijent koji je na respiratoru već dve nedelje u toj zdravstvenoj ustanovi rođen 1988. 

"To može da bude pouka i svima koji idu na korona žurke – kako su sigurni da možda oni neće biti sledeći koji će završiti na respiratoru, poručio je Cvetanović.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">