Čitaj mi!

U Srbiji dato skoro dva i po miliona doza vakcina, danas sednica Kriznog štaba

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 605.406 osoba, a zabeleženo je 5.345 smrtnih slučajeva. U bolnicama je više od 7.500 ljudi, a na respiratorima 291 pacijent. Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za danas u 16 časova.

Prekršajno kažnjena lica pomažu u kovid bolnici u Zemunu

U Kliničko-bolničkom centru "Zemun", koji se nalazi u kovid sistemu, sedam lica izvršava kaznu rada u javnom interesu, od kojih su se dva prekršajno kažnjena lica, dobrovoljno javila da pomažu na dopremanju boca sa kiseonikom za najugroženije pacijente.

Oni preuzimaju boce kiseonika, od kojih je svaka težine do 100 kilograma, i kolicima ih prebacuju do predviđenog mesta, a jedan od njih je izrazio želju i da posle isteka kazne ostane volonterski da radi kako bi pomogao zaposlenima u ovoj ustanovi, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Nedavno je epidemiolog Predrag Kon predložio upravo ovu vrstu sankcije za one koji organizuju korona žurke, u vidu društveno korisnog rada u covid bolnicama, mada ta ideja još zaživela.

U Upravi za Tanjug objašnjavaju da ovaj predlog nema nikakve veze sa osobama koja su se dobrovoljno prijavile za pomenutu vrstu posla u kovid bolnici, u kojoj inače izvršavaju kaznu, i kažnjeni su za neke prekršaje, ali ne za krivična dela za koja se terete organizatori kovid žurki.

Kazna rada u javnom interesu, kao alternativna sankcija, izvršava se tako što se osuđena lica upućuju u javna komunalna preduzeća, domove kultura, bolnice i druge javne ustanove u kojima obavljaju poslove u korist društvene zajednice na osnovu ugovora o saradnji.

Ugovorom između Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i javnih ustanova je predviđeno da lica obavljaju poslove u javnom interesu kao što su čišćenje i uređenje zelenih površina, parkova, staza, farbarsko-molerskih poslova...

Na teritoriji Šumadijskog okruga date 104.643 doze vakcine

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, na teritoriji Šumadijskog okruga, date su 104.643 doze vakcine.

Proces imunizacije završilo je 47.897 građana.

U Kragujevcu, obe doze, primilo je 35.467 građana, a jednu 43.644.

U Čačku hospitalizovana 154 pacijenta, preminule 4 osobe

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su 154 pacijenta.

U respiratornom centru smešteno je 18 pacijenata, 3 pacijenta su na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem 14 pacijenata i otpust 12 pacijenata.

Bilo je 4 egzitusa, J. G. (1959) iz Čačka (pozitivna), R.B. (1949) iz Ivanjice (pozitivan), Đ. D. (1937) iz Čačka (pozitivna) i H. M. (1949) iz Čačka (pozitivna).

Od 261 uzorka iz Čačka pozitivnih je 65, iz Gornjeg Milanovca od 50 uzoraka pozitivnih je 29, iz Lučana od 49 uzoraka pozitivno je 22 i iz Ivanjice od 52 uzorka pozitivno je 24. Ukupno 140 pozitivnih od 412 uzoraka u Moravičkom okrugu.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 118 pregleda, od čega 74 prva pregleda.

Vojna bolnica u Nišu skoro popunjena, na kiseoničkoj potpori više nema mesta

Vojna Bolnica u Nišu od ponedeljka je u kovid sistemu. Trenutno je hospitalizovano 66 pacijenata, od toga su dve trećine na kiseoničkoj potpori. Za četiri dana popunjeno je već 75 odsto kapaciteta što se tiče smeštaja, a na kiseoničkoj potpori više nema mesta.

Bolnicu je danas posetio ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da se u toj zdravstvenoj ustanovi nalaze pacijenti sa težom kliničkom slikom.

"Ono što zabrinjava je da imamo jako brzu popunu bolnice, odnosno da je bolnica gotovo potpuno popunjena što govori da kovid napreduje, ali sa druge strane moram da zamolim građane da pokažu maksimalnu disciplinu i da pristupe vakcinaciji, jer je jedino vakcinacija pouzdan sistem u šta nas uveravaju i infektolozi koji na tome rade", istakao je Stefanović.

Stefanović je u Nišu razgovarao i sa porodicom Đenić. Porodica lekara otac i majka, Nebojša i Vesna, ćerka Saša i sin Darko svi rade crvenoj zoni.

Vojni lekar, pukovnik Nebojša Đenić, kaže za RTS da je njegova supruga infektolog i da od početka epidemije leči zaražene.

"Mi smo sve epidemijske mere od prvih dana počeli da primenjujemo u kući. U našoj kući je potpuno bilo normalno da se svi uključimo u lečenje obolelih od kovida", dodaje Đenić.

Na pitanje da li je dodatni pritisak što su svi u crvenoj zoni, kaže da nema pritiska, da se čuvaju i sprovode sve mere u crvenoj zoni i po izlasku, kao i da su se vakcinisali.

"Kada vidite te pacijente koji su zaista u veoma teškom stanju, vi imate motivaciju da date sebe maksimalno. Mi o tome u kući razgovaramo i stručno, a i razgovaramo i tako da prosto treba da se uključimo maskimalno kao porodica i nama je to normalno", poručuje Đenić.

Izveštaj Jelene Marinović

Ružić: Manja zainteresovanost studenata, pokušaji antivaksera pogubni

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić konstatovao je da postoji manja zainteresovanost studenata za vakcinaciju protiv koronavirusa i apelovao na sve građane da se vakcinišu jer je, kako kaže, vakcina jedini način da se izborimo protiv te pošasti.

Ružić je naveo da je za prvih nedelju dana, od kada su otvoreni punktovi na kojima se samo vakcinišu studenti, vakcinisano oko hiljadu njih.

Dodaje da od oko 100.000 studenata koliko ih je u Beogradu, polovina njih nije rođena u ovom gradu, pa da se jedan broj studenata vakcinisao u svojim rodnim mestima ili pre nego što su otvoreni punktovi samo za njih.

"Primetno je da je ipak manja zainteresovanost studenata za vakcinaciju, ali i da ima dosta antivakserskih pokušaja koji su pogubni", kaže Ružić za TV K1.

Za prosvetne radnike, kojih se do sada vakcinisalo oko 44.000 od ukupno 150.000, Ružić kaže da je to dobar pokazatelj i da je realna cifra.

"To ide uzlaznom putanjom, vakcinacija je civilizacijska tekovina i jedini način da se izborimo sa pandemijom", poručuje Ružić.

U srpskim sredinama na KiM preminula jedna osoba, 22 novoinficirane

U srpskim sredinama na KiM preminula još jedna osoba od posledica kovida 19, ukupno 131 od izbijanja epidemije, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Preminula osoba je iz Kosovske Mitrovice.

Registrovane su 22 novoinficirane osobe od kovida 19, među testiranih 79.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 5, Zvečana - 2, Leposavića - 4, Zubinog Potoka - 8, Gnjilana - 3.

Iz izolacije je izašlo 75 osoba, dok su 792 aktivne.

Veći broj otpusta nego prijema u užičkom Zdravstvenom centru

Tokom jučerašnjeg dana u zdravstvenim ustanovama užičkog Zdravstvenog centra pregledano je 1.288 pacijenata, 80 manje nego prethodnog dana.

Veći je i broj otpusta nego prijema, otpušteno je 70 pacijenata, primljeno 45, dok je u dnevnoj bolnici 164.

Trenutno je hospitalizovano 423 obolelih od kovida, na respiratoru je njih 13, četvoro manje nego prethodnog dana i to 11-oro je u užičkoj bolnici, a dvoje u pribojskoj.

Ministar Dmitrović na bolničkom lečenju zbog kovida

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Radomir Ratko Dmitrović, upućen je na lečenje u jednu od beogradskih kovid bolnica, saopštilo je Ministarstvo.

"Nakon što je juče pre podne otkriveno da je ministar zaražen koronavirusom, Dmitrović je planirao lečenje kod kuće, međutim, tokom popodneva došlo je do zdravstvenih komplikacija i lekari su insistirali da Dmitrović obavezno ide u bolnicu", navedno je u saopštenju.

Više prijema nego otpusta u Novom Pazaru, dva pacijenta preminula

U Novom Pazaru na bolničkom lečenju zadržano je 14 osoba, i to osam iz Novog Pazara, tri iz Raške, dve iz Sjenice i jedna iz Tutina, dok je šest pacijenata otpušteno kući, saopštio je regionalni kovid centar u tom gradu.

U protekla 24 sata dva pacijenta iz Novog Pazara su preminula.

Od 164 trenutno hospitalizovanih pacijenata, sedam osoba je na respiratorima.

Na Infektivnom odeljenju su smeštena 44 pacijenta, na Grudnom odeljenju 40, ORL 21, u Respiratornoj jedinici osam, a u Privremenoj bolnici Novopazarska banja 51 osoba.

Ukupan broj pregleda tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 218, od čega je 95 prvih i 123 kontrolna pregleda.

Brnabić: Krizni štab danas u 16 sati, razmotrićemo popuštanje mera

Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je novu sednicu Kriznog štaba danas u 16 časova i navela da će se prethodno sastati sa stručnim delom tog tela kako bi se razmotrilo koliko je moguće neko popuštanje mera.

Ukazala je da se vidi stagnacija, čak i blagi pad novozaraženih u Beogradu, gde je i najviše vakcinisanih građana.

"Obratićemo se javnosti nakon sednice Kriznog štaba. Saslušaću naše lekare i videćemo da pokušamo da nađemo neki balans", rekla je Brnabićeva za TV Pink.

Trudiće se, kaže, da još malo relaksiraju mere, koje su sada među blažima u odnosu na zemlje Evrope, ali da će se voditi računa da nastavimo sa rezultatima jer, iako su veliki brojevi novozaraženih, dosta su dobri.

"Vidimo stagnaciju, čak blagi pad, ali to ne smemo da ugrozimo", naglasila je Brnabićeva.

U Pčinjskom okrugu 131 novozaražena osoba, u bolnicama 163 pacijenta

Prema najnovijim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 404 uzorka iz Pčinjskog okruga 131 je pozitivan na koronavirus.

Od ovog broja 79 je iz Vranja, 16 iz Surdulice, 14 iz Bujanovca, devet iz Vladičinog Hana, osam iz Preševa, pet iz Bosilegrada.

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 312 pregleda, od kojih je 107 broj prvih pregleda. Uzorkovana je krv kod 168 pacijenata i sačinjeno 135 RTG pluća. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 26 pacijenata.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 163 pacijenta. Od tog broja 152 su pozitivna na koronavirus i isto toliko ima bronhopneumoniju. Na kiseoniku je 89 pacijenata.

Na bolničko lečenje primljeno je 12 pacijenata, a otpušteno 16. Trenutno je u kovid bolnicama u Vranju devet slobodnih postelja.

Direktor Urgentnog: Apelujem da se ljudi vakcinišu, molim za razumevanje

Direktor Urgentnog cerntra Marko Ercegovac je rekao je da je epidemijska situacija vrlo ozbiljna.

"Apelujem da se ljudi vakcinišu a sa druge strane molim građane na razumevanje da sačekaju sa dolaskom u Urgentni ako nisu najhitniji, rekao je dr Ercegovac.

"Voleo bih da se svi vakcinišemo i dođemo ponovo u Urgentni centar sa preventivnom maskom", zaključio je dr Ercegovac.

U Srbiji 7.509 hospitalizovanih pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 7.509 hospitalizovanih pacijenata, dok se 291 osoba nalazi na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 37 pacijenata preminulo je od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 4.810 osoba, od 16.693 testiranih.

I dalje je najviše novih slučajeva zaraze koronavirusom u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Posebno jak udar u ovom talasu je na jedinice intezivne nege i često se dešavalo da pacijenti direktno sa prijema idu tamo, rekao je za RTS direktor Kliničkog centra Srbije profesor Milika Ašanin.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, ukupno data 2.488.631 doza vakcine, a od tog broja potpuno vaksinisanih građana s obe doze je 1.037.709.

Prvi kontingent vakcina proizvođača "Astra-Zeneka" preko Kovaks mehanizma stiže u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Avion, kojim će biti dopremljene vakcine, sleteće oko 20 časova na aerodrom ''Nikola Tesla'', a dočekaće ga ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.