Čitaj mi!

Preminulo 37 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 4.810 osoba

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom 19 izgubilo još 37 pacijenata. Potvrđeno je 4.810 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 16.693 testirana. Na bolničkom lečenju nalazi se 7.509 pacijenata, od kojih je 291 na respiratoru.

U Srbiju sutra stižu prve vakcine preko Kovaks sistema

Prvi kontigent vakcina proizvođača "Astra-Zeneka" preko Kovaks mehanizma sutra stiže u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Avion, kojim će biti dopremljene vakcine, sleteće oko 20 časova na aerodrom ''Nikola Tesla'', a dočekaće ga ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Dočeku će prisustvovati i šef političkog sektora Delagacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc, zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Mengistu Abebauehu Asefa i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova.

Direktor kancelarije SZO u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je ranije da se nada da će prve vakcine iz Kovaks sistema u Srbiju stići početkom aprila.

Ivanuša je rekao da se Kovaks sistem, uspostavljen da bi se vakcine obezbedile i siromašnijim zemljama, suočava sa istim manjkom vakcina kao i pojedine države, ali da SZO ima cilj da vakcinama iz tog programa do kraja godine vakciniše 20 odsto svetskog stanovništva.

Srbija bi u prvoj polovini 2021. godine iz mehanizma Kovaks trebalo da dobije 345.600 doza vakcine "Astra-Zeneka", objavljeno je početkom februara u prvoj prognozi Alijanse za vakcine Gavi.

(Tanjug

U Beogradskoj areni oko 370 pacijenata, na lečenju cele porodice

U Areni je teža situacija nego tokom jeseni i zime. Ta privremena kovid bolnica od kraja oktobra ponovo je u kovid sistemu.

Pukovnik prof. dr Predrag Bogdanović, medicinski koordinator privremene kovid bolnice u Beogradskoj areni, kaže za RTS da je na lečenju u toj privremenoj bolnici oko 370 bolesnika.

"Od 25. oktobra 4.300 bolesnika je prošlo kroz Arenu. To su oni sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i zahtevaju kiseoničku terapiju. Dnevno otpustimo oko 40 pacijenata i isto toliko primimo. Ima još desetak mesta, a uvek se traži mesto više", naglasio je Bogdanović.

U Beogradskoj areni su, kaže, pacijenti starosti od 20 do 90 godina.

"Najstariji ima 86 godina, najmlađi 26. Ima dosta mlađe populacije i onih starije životne dobi", dodaje Bogdanović.

Napominje da već godinu dana rade u kovid sistemu.

"Pacijenti zahtevaju ozbiljnu terapiju. Moja poruka je pridržavanje svih mera, nošenje maski, držanje distance, strpljenja oko kontakata, da bismo epidemiji stali na kraj i naravno vakcinacija", ističe Bogdanović.

Na lečenju u Areni, napominje, ima i celih podorica.

"Niko nije imun na bolest. Jedan broj ljudi koji nisu poštovali mere nakon vakcinacije. I apel za njih, izbegavajte kontakte i nosite masku", kazao je Bogdanović.

U ovom trenutku se koristi 11. protokol za lečenje. Od sutra u kovid sistem ulazi i Banja Selters, a sutra uveče u Srbiju stižu prve količie vakcina protiv korone iz Kovaks programa.

U Srbiji dato blizu dva i po miliona vakcina

U Srbiji je ukupno data 2.488.631 doza vakcine, od tog broja potpuno vaksinisanih građana s obe doze je 1.037.709.

Na KiM 12 preminulih i 975 novoinficiranih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je 12 osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminule su 1.884 osobe sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 975 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 5.010 uzoraka.

Aktivna su 13.874 slučaja.

I dalje najviše novih slučajeva u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Od 4.810 novih slučajeva zaraze koronavirusom, koliko je u Srbiji potvrđeno u poslednja 24 sata, najviše je registrovano u Beogradu – 1.258.

U Novom Sadu je registrovano 260 slučajeva, Nišu 256, Kraljevu 133 i Kragujevcu 109.

Sledi Smederevo sa 93 nova slučaja, Subotica sa 90, Vranje i Zrenjanin sa 89, Pančevo sa 83 i Kruševac 80.

Manje od 80 slučajeva je registrovano u Šapcu 78, Leskovcu 68, Novom Pazaru 64, Staroj Pazovi 60, Čačku 58, Aleksincu 57, Jogodini 54, Bačkoj Palanci 46, Loznici i Valjevu 45, Užicu 44. Sremskoj Mitrovici 41, Kovinu 40, Paraćinu 38, Boru 37, Kuli 36, Prokuplju 34, Kikindi i Požarecu 32, Zaječaru 31 i Trsteniku 30 slučajeva. Ostala naseljena mesta imaju manje od 30 pozitivnih slučajeva.

Dogovor o nastavku saradnje sa Svetskom bankom

Ministarstvo zdravlja Srbije i Svetska banka dogovorili su se o nastavku saradnje.

Na onlajn sastanku ministra Zlatibora Lončara sa predstavnicima Svetske banke – precizirane su pojedinosti nabavke dodatne medicinske opreme, poput dijagnostičkih i drugih aparata za zdravstvene ustanove.

Istaknut je i značaj zajedničkih aktivnosti u cilju borbe protiv koronavirusa.

U Rasinskom okrugu još 155 novoobolelih

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u odnosu na prethodni dan, broj novoobolelih od kovida 19 u Rasinskom okrugu je 155, najviše u Kruševcu 76 osoba.

Od početka imunizacije do sada su u Rasinskom okrugu vakcinisane 44.102 osobe, a obe doze vakcine primilo je 30.737 građana.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima 541 osoba zaražena koronavirusom

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, kovid 19 potvrđen je kod 235 korisnika i 306 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izlečeno je 5.450 korisnika i 2.567 zaposlenih.

Korisnici za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok su zaposleni kod kojih postoji ta opasnost, u kućnoj izolaciji.

Testirane 16.693 osobe, novih slučajeva 4.810

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano novih 4.810 slučajeva koronavirusa, dok je od posledica izazvanih ovim virusom preminulo 37 osoba.

U bolnici je 7.509 obolelih, dok je na respiratoru 291 pacijent.

U Srbiji je od početka epidemije testirano ukupno 3.441.136, a virus je registrovan kod 605.406 osoba. Ukupno je preminulo 5.345 obolelih.

Raste broj obolelih širom zemlje, kliničke slike su sve teže – pa raste broj zbrinutih u bolnicama, ali i priključenih na respirator.

Načelnik radiologije KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Đorđe Lalošević naveo je za RTS da je klinička slika pacijenata sada mnogo teža, i da mnogo brže dolazi do komplikacija.

"Klinička slika i snimci koje dobijamo skenerom su znatno teži. Zato se treba javiti odmah na početku. Sada postoje neki antivirusni lekovi koji se daju određenog dana u zavisnosti od kliničke slike koji apsolutno puno pomažu pacijentima. Znači, ako mi zakasnimo jedan-dva dana, to onda, nažalost, može da se završi tragično", objašnjava Lalošević.

Ističe da se među pacijentima na respiratoru nalazi i dvadesetdevetogodišnja trudnica.

"Nažalost, trudnica 1992. godište je u prilično teškom stanju, mi naravno nećemo odustati, borimo se i borićemo se maksimalno za nju", naveo je Lalošević.

Proširuju se kapaciteti u crvenoj zoni. U kovid sistem se vraća i Banja Selters. Dr Snežana Kostić, direktorka Instituta za rehabilitaciju, rekla je za RTS da će toku sutrašnjeg dana primati prve kovid pacijente u večernjim satima. 

Dr Kostić kaže da će imati 120 mesta, primaće one pacijente koje su primali i donedavno, kada su bili u kovidu – srednje teške pacijente.

"Očekujemo da nam stigne neophodna zaštitna oprema, boce sa kiseonikom, lekovi da bi se kovid pacijenti lečili po protokolu", istakla je Kostićeva.