Čitaj mi!

Preminuo 41 pacijent, koronavirusom zaraženo još 4.512 osoba – stigao novi kontingent Fajzerovih vakcina

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, od posledica zaraze koronavirusom preminula 41 osoba, zabeleženo je još 4.512 novih slučajeva zaraze, od testiranih 14.079. Na bolničkom lečenju 7.116 pacijenata, a na respiratoru 252.

Krajem nedelje počinje vakcinacija zaposlenih u oblasti turizma

Prioritetna imunizacija zaposlenih u ugostiteljsko-turističkoj privredi počeće krajem ove nedelje na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, izjavila je resorna ministarka Tatjana Matić.

Ona je apelovala na zaposlene da iskoriste ovu mogućnost i prijave se na portalu E-uprave za vakcinaciju, posle čega će prioritetno dobiti termin za vakcinaciju.

"Prioritetna imunizacija doprineće zdravstvenoj zaštiti zaposlenih i gostiju i uticaće na ublažavanje restriktivnih mera u narednom periodu i samim tim doprineti oporavku ugostiteljsko-turističke privrede", rekla je Tatjana Matić.

Kurti primio prvu dozu vakcine "Astra-Zeneke"

Kosovski premijer Aljbin Kurti primio je prvu dozu vakcine "Astra-Zeneke", rekavši potom kako je to učinio "da bi podstakao građane da se vakcinišu".

Prve vakcine protiv kovida dopremljene su sinoć u Prištinu. U prvoj turi stiglo je 24.000 vakcina, što je deo od 100.800 doza koje su centralne institucije u Prištini besplatno obezbedile programom Kovaks preko Unicefa.

"Želim da podstaknem sve da se vakcinišu. Vakcinacija je neophodna jer se suočavamo sa pandemijom. Rešenje je vakcinacija. Pozivam sve da poštuju mere. Zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima. Počinjemo sa zdravstvenim osobljem i starijim osobama da bismo nastavili sa ostalima", rekao je Kurti.

Prištinski mediji prenose da je nakon Kurtija vakcinacija nastavljena davanjem prve doze starijim osobama.

Institut za javno zdravlje u Prištini danas beleži četiri nove osobe preminule od kovida 19.

U sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, od izbijanja epidemije preminule su 1.844 osobe, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Registrovana su 774 nova slučaja infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 3.586 uzoraka.

Aktivna su 13.593 slučaja.

U Srbiju stiglo još 23.570 doza Fajzerovih vakcina

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju danas stigla redovna isporuka Fajzerovih vakcina.

Na Institut "Torlak" je dopremljeno 23.570 doza vakcina.

Stigao novi kontingent Fajzerovih vakcina (foto: Ministarstvo zdravlja)

Vojna bolnica Niš ponovo u kovid sistemu

Vojna bolnica Niš ponovo je ušla u kovid sistem i sa 86 ležajeva, od čega je 46 kiseoničnih mesta, u njoj je sve spremno za prijem kovid pacijenata.

"Želim da se zahvalim našim vojnim lekarima i medicinskom osoblju koji su uspeli da u najkraćem mogućem roku pripreme sve za prijem kovid pacijenata. Uveren sam da će kao i uvek dati sve od sebe da oboleli dobiju kvalitetnu lekarsku negu i da se što pre oporave i vrate svojim kućama", rekao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Budući da su kapaciteti u bolnicama na jugu Srbije gotovo na izdisaju, niški Krizni štab uputio je molbu Ministarstvu odbrane za vraćanje Vojne bolnice Niš u kovid sistem.

U Nišu je na današnji dan registrovano 285 novozaraženih, a zbog teške epidemijske situacija u ovom gradu pripadnici vojnog zdravstva ponovo će priteći u pomoć kolegama iz civilnog zdravstva.

Vojna bolnica u Nišu inače je bila prethodno u kovid sistemu od početka decembra do početka februara i u tom periodu kroz nju je prošlo oko 150 pacijenata.

EK: Podrška među susedima je dobrodošla

Saradnja i podrška među susedima je uvek dobrodošla, ocenjuju u Evropskoj komisiji povodom informacija da je Srbija tokom vikenda otvorila svoje centre za vakcinaciju protiv kovida 19 za građne regiona.

U Komisiji navode da ostaju fokusirani na to kako EU može da pomogne svoji susedima da se vakcinišu.

"Isporuka vakcina za zemlje Zapadnog Balkana je veliki prioritet za Evropsku komisiju i predsednicu Ursulu fon der Lajen. Tokom ovog vikenda ona je razgovarala sa liderima zemlja Zapadnog Balkna o isporuci vakcina čiju je kupovinu obezbedila EU, a koje bi trebalo da prvenstveno stignu do zdravstvenih radnika i najugroženjih građana u tim zemljama", rekla je portparolka Komisije, Dana Spinat.

U Evropskoj komisiji podsećaju da rade na nabavci vakcina za zemlje Zapadnog Balkana kroz instrument Kovaks, ali i kroz direktnu bilateralnu isporuku vakcina nabavljenih za zemlje članice.

Vučić: Ako EU ograniči izvoz vakcina, to bi moglo da ugrozi program vakcinacije u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi plan Evropske unije o ograničavanju izvoza vakcina protiv koronavirusa mogao da ugrozi program vakcinacije u Srbiji.

"Kako mogu to da učine? Smatram da ne žele to jer bi to bilo neverovatno. Svi u Srbiji bili bi besni", rekao je Vučić u intervjuu za britanski Fajnenšel tajms.

Britanski list navodi da je Srbija prva zemlja u Evropi po upotrebi kineske Sinofarmove vakcine i da je nabavila stotine hiljada doza ruske vakcine sputnjik V, ali i da očekuje u aprilu novi kontingent Fajzer-Biontekove vakcine u aprilu.

"Već smo platili za Fajzerove vakcine i imamo sporazum o tranšama. Fajzer ima tranše. Ne mogu da shvatim kako mogu da pomere, kada smo platili i koji imamo dogovor o danu isporuke", rekao je Vučić.

Najviše novozaraženih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu

Najviše novoobolelih je u Beogradu 1.104, slede Niš 285, Novi Sad 209, Kragujevac 147,  Kraljevo 123.

Subotica ima 92 novozaražena, Aleksinac 85, Šabac 68, Pančevo i Smederevo po 63, Leskovac i Valjevo po 62.

Vranje beleži 61 novi slučaj zaraze, Užice 59, Čačak 58, Zrenjanin 57, Paraćin 54, Sremska Mitrovica 51.

Testirano 14.079 uzoraka, na respiratoru 252 pacijenta

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 14.079 osoba, od kojih je pozitivno 4.512, dok je 41 osoba preminula.

Širom Srbije hospitalizovano je 7.116 pacijenata, od kojih je na respiratoru 252.

Do sada je testirano 3.388.114 ljudi, registrovano je 590.018 slučajeva koronavirusa, a od posledica bolesti preminuo je 5.231 pacijent.

U bolnici Studenica na lečenju 72 obolela od kovida

U Opštoj bolnici "Studenica" trenutno se od kovida 19 leči 72 pacijenta, a na intenzivnoj nezi je 14 obolelih, saopštila je ta bolnica u Kraljevu i navela da su u protekla 24 sata četiri pacijenta preminula. 

Kako se navodi, četiri pacijenta su intubirana, a šest je na neinvazivnoj ventilaciji.

Tokom protekla 24 časa primljeno je 14, a otpušteno pet pacijenata. U istom periodu je u kovid ambulanti obavljeno 168 pregleda.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima 510 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđen je koornavirus kod 203 korisnika i 307 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.441, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.518.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Raste broj pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, a stručnjaci upozoravaju da je stanje obolelih sve teže. 

Direktor KCS Milika Ašanin kaže da u ovom talasu ima više pacijenata sa težom kliničkom slikom koji ostaju duže na bolničkom lečenju.

"Imamo veliki broj pregleda, oko 250 za 24 sata u trijažnom centru Infektivne klinike. U kovid bolnici u Batajnici dnevno imamo i po 83 prijema, a u toj bolnici se na lečenju nalazi 900 pacijenata. Od toga su 102 pacijenta na intezivnoj nezi dok je 58 intuburano. Bolnički kapaciteti Infektivne klinike su takođe popunjeni i tamo imamo 100 hospitalizovanih", rekao je za RTS direktor KCS Milika Ašanin.

Raste broj hospitalizovanih i u Leskovcu. Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac, rekao je za RTS, da se na lečenju trenutno nalazi 175 pacijenata, a da 85 odsto njih zahteva kiseonik.

"Jako težak vikend je za nama, imali smo preko 70 prijema i toliko otpusta, u jednom trenutku pretilo je da nećemo imati više mesta, pa smo slali i za Kruševac. Teška je slika, virus se brzo širi, imamo cele porodice ovde u našoj kovid bolnici i zato apelujem da se poštuju mere jer smo na ivici izdržljivosti i naravno vakcinišite se, vakcinacija i ništa drugo", naglasio je dr Nebojša Dimitrijević.

U Leskovcu je do sada dato više od 40.000 doza vakcina, a drugu dozu primilo je 17.000 građana.

Beleži se porast novozaraženih i u Kosovskoj Mitrovici. Upravnica bolnice Danica Radomirović rekla je za RTS da se trenutno u kovid bolnici nalazi 109 pacijenata, od čega je 45 na kiseoničnoj potpori, a jedan na respiratoru.

Svi zainteresovani građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19 pozivanjem broja 0800 222 334, ali i preko portala e-Uprave na kojem su od juče dostupne nove usluge vezane za vakcinisanje – "propušten termin za vakcinaciju" i "potvrda o vakcinaciji".

Ukoliko je neko bio sprečen da dođe na vakcinaciju i propustio je svoj termin, jednostavnim popunjavanjem upitnika može podneti zahtev za dobijanje novog termina.