Čitaj mi!

Prvi pacijenti u KC Vojvodine primili novi lek protiv kovida, i dalje visok procenat pozitivnih među testiranima

U Srbiji je od početka epidemije koronavirus potvrđen kod 571.895‬ ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 5.075‬‬ osoba. Hospitalizovano je 6.577 ljudi, a na respiratorima su 242 pacijenta, navodi se na sajtu covid19.rs.

Vučić: Situacija teška, bez vakcinacije nam nema napretka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija sa epidemijom koronavirusa teška i zato je naglasio značaj vakcinacije što većeg broja ljudi, a očekuje velike isporuke vakcina u narednim danima i nedeljama, i Fazjerove i kineske Sinofarm vakcine.

Na pitanje novinara u Špacu, posle obilaska radova na izgradnji putne infrastrukture, da li će mere koje su na snazi biti efikasne, ako pojedini ljudi sede u baštama kafićima koji su zatvoreni, Viučić je rekao da ima razumevanja, pogotovo za mlade.

"Šta god radili, situacija nam je teška, ali morate da razumete ljude, godinu dana života im je uzela korona, posebno mladima", rekao je Vučić i naveo da mladi čekaju da nastave normalno da žive.

"Kovid usporava radove, svuda imate radnike koji su zaraženi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao jeda je pandemija usporila radove u Srbiji.

Vučić je, nakon obilaska radova u Šapcu, na pitanje da li je kovid usporio radove u celoj zemlji, odgovorio da su radovi otežani svuda.

"Svuda imate radnike koji su zaraženi, koji su izgubili živote. Radili su u najtežim uslovima", dodao je predsednik.

Vučić je kazao da će Srbija vakcinacijom pokušati da deluje protiv toga.

Vakcinacija stranih državljana u Beogradu i Novom Sadu tokom vekenda

Za vikend počinje vakcinacija stranih državljana i ona će se odvijati na Beogradskom sajmu i u Novom Sadu, izjavio je za Tanjug direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Kako je rekao vakcine će i za njih biti besplatne.

Privredna komora Srbije objavila je pre dva dana da je u saradnji sa Vladom Srbije, obezbedila i 10.000 vakcina za privrednike i zaposlene iz regiona.

Predsednik PKS Marko Čadež naveo je tada da su nadležni već obezbedili vakcine za hiljade naših privrednika i radnika, a sada i 10.000 vakcina za kompanije iz regiona!

Na portalu e-uprave navedeno je da interesovanje za vakcinisanje državaljana Srbije mogu da iskažu i strani državljani sa i bez boravka u Srbiji.

U Zlatiborskom okrugu još 172 osobe novoobolele, najviše u Užicu

U Zlatiborskom okrugu još 172 osobe pozitivne su na kovid 19, prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice.

Najviše novozaraženih je u Užicu 58, a slede Požega 24, Prijepolje 22, Bajina Bašta 19, Čajetina 12, Arilje i Sjenica po 10, Priboj i Kosjerić po 7 i Nova Varoš 3.

U Zlatiborskom okrugu od početka epidemije na kovid 19 pozitivno je 23.443.

U Mačvanskom okrugu potvrđeno još 148 pozitivnih

Na teritoriji Mačvanskog okruga potvrđeno je još 148 pozitivnih uzoraka na kovid-19.

Polovina novozaraženih je sa teritorije grada Šapca.

Ukupan broj aktivno obolelih u okrugu - 1.574.

Premijerka sa predstavnicima fitnes zajednice o posledicama pandemije

Predsednica Vlade Ana Brnabić i predstavnici fitnes zajednice razgovarali su o posledicima i efektima pandemije na tuu industriju.

Obe strane su saglasne da su ovakvi razgovori najbolji način da se zajedničkim delovanjem i dijalogom pronađe najbolje rešenje za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Predstavnici fitnes zajednice podvukli su da su zainteresovani i spremni da učestvuju u kampanji za masovnu imunizaciju stanovništva, jer su uvereni da bi vakcinacija pomogla što bržem povratku njihovog poslovanja u normalne tokove.

Kao zagovornici zdravog života, istakli su da se vakcinacija u potpunosti uklapa u njihovu agendu i nadaju se nastavku ovakvog tempa vakcinacije u Srbiji.

Njihov osnovni zahtev bio je duže radno vreme kako bi mogli da u skladu sa merama bolje rasporede svoje članove i vežbače, s obzirom na to da većina teretana funkioniše na principu zakazivanja.

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovana 163 pacijenta

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 317 pregleda, od kojih su 103 prva pregleda. Uzorkovana je krv kod 148 pacijenata i sačinjena su 144 RTG pluća.

Urađena su 2 pi-si-ar testa i 110 antigenskih testova, od kojih je 51 pozitivan na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 48 pacijenata.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 163 pacijenta. Od tog broja 150 je pozitivno na koronavirus i isto toliko ima bronhopneumoniju.

Na kiseoniku je 86 pacijenata. Na bolničko lečenje primljena su 22 pacijenta, a otpušteno je 19.

Trenutno je u kovid bolnicama u Vranju 9 slobodnih postelja, podaci su gradskog štaba za vanredne situacije.

U Gerontološkom centru Niš situacija pod kontrolom

Gerontološki centar Niš je po preporuci Instituta za javno zdravlje u tom gradu preduzeo sve epidemiološke mere i epidemiološka situacija je pod kontrolom, navodi u saopštenju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podseća da je Institut za javno zdravlje epidemiju u toj ustanovi prijavio 24. marta i da od tada u saradnji s drugim zdravstvenim službama kontroliše epidemiološku situaciju i preduzimanje svih potrebnih mera za suzbijanje zaraze u ustanovi.

Navodi i da je od 199 korisnika prisustvo virusa potvrđeno kod 15 korisnika, od kojih je 5 hospitalizovano, a 10 izolovano u okviru posebnog dela objekta, kao i kod 5 zaposlenih, koji se nalaze u kućnoj izolaciji.

Oboleli korisnici koji se nalaze u ustanovi su stabilnog zdravstvenog stanja, i sa lakšim simptomima.

Đerlek: Kovid može da izazove sterilitet, a ne vakcina

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek pozvao je danas sve studente da se vakcinišu i naglasio da treba da znaju da do steriliteta ne dovodi vakcina već posledice koje izaziva koronavirus.

"Trebaju nam zdrave porodice, reprodukcija i povećanje nataliteta, a sveukupno zdravlje očuvaćemo samo uz pomoć vakcine", rekao je Đerlek za Tanjug.

Državni sekretar je dodao da studenti ne treba da se plaše vakcine, da treba da slušaju struku, profesore, a ne "dr Gugla" i društvene mreže.

U KC Vojvodine pacijenti primili lek protiv kovid 19

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine primili su novi lek protiv kovida 19, "bamlanivimab", koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresiju bolesti iz blage u tešku kliničku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić.

"Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovida 19 virusne infekcije i sprečava se razvoj scenarija teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, a imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća", navela je Stokićeva.

Dodala je da se taj lek daje pacijentima nakon odluke konzilijuma lekara, a sam tok, odnosno trajanje terapije traje oko sat vremena, posle čega se pacijenti vraćaju u kućnu izolaciju.

Pacijenti koji su primili terapiju kažu da su sigurni u lek i očekuju sve najbolje. Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, nakon čega se pacijent vraća na kućno lečenje.

Izjava Edite Stokić

U Čačku hospitalizovano 145 pacijenata, preminula dva pacijenta

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 145 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 13 pacijenata, 1 pacijent je na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem 12 pacijenata i otpust 3 pacijenta.

Dve osobe su preminule: O. B. (1983) iz Ivanjice (pozitivan) i M. D. (1950) iz Čačka (pozitivan).

Od 281 uzorka iz Čačka pozitivnih je 63, iz Gornjeg Milanovca od 70 uzoraka pozitivnih je 35, iz Lučana od 32 uzorka pozitivno je 14 i iz Ivanjice od 96 uzoraka pozitivno je 43. Ukupno 155 pozitivnih od 479 uzoraka.

U četvrtak je vakcinisano 24, a revakcinisano je 28 lica.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 110 pregleda, od čega je 63 prva pregleda.

Počinje imunizacija migranata, 67 prijavljenih u Krnjači

Počinje imunizacija migranata u Krnjači, koja je organizovana u njihovoj ambulanti u okviru centra za migrante. Za sada je prijavljeno 67 odraslih žitelja tog naselja.

Šefica kancelarije UNHCR za Srbiju Franceska Boneli kaže za RTS da je ta agencija UN duboko zahvalna vlastima Srbije na tome što su izbeglice uključene u plan vakcinacije.

"To je velika stvar, hvala Srbiji. Ovu pandemiju možemo pobediti samo kada svako od nas bude zaštićen", istakla je Boneli.

Svetlana Velimirović iz Komesarijata za izbeglice kaže da je neophodno da svi pokažu odgovornost i da se svi odgovorno ponašaju prema sebi i prema drugima.

"Mi smo zajedno sa Batutom započeli intervjuisanje zainteresovanih i kampanju, i više od 500 odraslih lica se prijavilo širom Srbije. Oočekujemo da će taj broj i dalje rasti. Suština borbe jeste masovnost. Ukoliko nema masovnog odziva na vakcinaciju, posao će trpeti, a mi ćemo se boriti sa posledicama zaraze", navodi Velimirovićeva.

Ističe da su u migrantskim centrima na vreme preduzeli preventivne mere i zahvaljujući tome broj migranata koji je za svo ovo vreme bio zaražen jeste na nivou 26, 27, a trenutno je njih troje zaraženo i u fazi su oporavka.

Imunizacija migranata će se nastaviti narednih dana.

Izveštaj Maje Spirić

U srpskim sredinama na KiM preminule dve osobe, 15 novoinficiranih

U srpskim sredinama na KiM preminule su još dve osobe od posledica kovida 19, ukupno 128 od izbijanja epidemije, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Preminule osobe su iz Leposavića i Prilužja.

Registrovano je 15 novoinficiranih osoba od kovida 19, među testiranih 67.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 10, Leposavića - 2, Zubinog Potoka - 3.

Iz izolacije je izašlo 30 osoba a aktivnih je 839.

"Bežanijska kosa" puna, teže kliničke slike pacijenata

U Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa", koji je od ponedeljka ponovo u kovid-sistemu, na lečenju je oko 250 pacijenata, a kapaciteti te ustanove su skoro popunjeni.

Pomoćnik direktora KBC "Bežanijska kosa" Bogdan Crnokrak je rekao za TV Pink da je intenzivna jedinica u toj bolnici puna i da je od 20 mesta samo jedno slobodno, što, kako kaže, pokazuje da veliki broj pacijenata zahteva intenzivniju terapiju.

Crnokrak je rekao su kliničke slike sada teže i da su pacijenti mlađi. Dodao je da najmlađi pacijent ima 28, a najstariji 88 godina.

Stojanović: Dominira britanski soj, čitave porodice leže po bolnicama

Direktor Kliničko bolničkog centra "Zemun", profesor Dragoš Stojanović, kaže za RTS da je trenutno u toj zdravstvenoj ustanovi na lečenju 307 pacijenata, od toga je 55 na intenzivnim negama, a 24 je intubirano.

Istakao je da sada dominira britanski soj virusa, koji donosi brže napredovanje bolesti i teže kliničke slike, kao i da je oko 80 odsto pacijenata koji su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća.

Poručuje i da nije mali broj čitavih porodica koje leže po bolnicama.

Novi Pazar - ima pomaka što se tiče vakcinacije

Novi Pazar nalazi se na začelju po broju vakcinisanih. Manje ih je samo u Tutinu, gde je i veliki broj medicinskih radnika nevakcinisan.

Situacija je nešto bolja, ali su oba grada ispod republičkog proseka, a meštani koji ne žele da se vakcinišu tvrde da nemaju poverenje u novopazarski zdravstveni sistem, niti u vakcinu, javlja reporter RTS-a.

Maida Iković iz ZZJZ Novi Pazara kaže da vakcinacija ide uzlaznom putanjom, oko 8.000 osoba vakcinisano prvom dozom vakcine, a preko 4.500 je revakcinisanih.

Prema njenim rečima, anivakcinalni lobi je jak, ali se bore svakodnevno u medijima, jer je vakcinacija oruđe u borbi protiv korone.

Na bolničkom lečenju je 180 osoba, hospitalizovano je 17, a opušteno 12 osoba, 7 je na respirastorima.

Poslednji rezultati pi-si-ar testova potvrdili su prisustvo virusa kod još 60 osoba u Novom Pazaru.

Izveštaj Dušana Jemuovića

Na lečenju 66 pacijenata u bolnici u Požegi, više otpusta nego prijema

Upravnica bolnice u Požegi dr Jelana Milićević kaže za RTS da je hospitalizovano 66 pacijenata, smeštajni kapacitet je 70, ali se situacija menja iz sata u sat, ima više otpusta nego prijema.

Tokom prošle godine je bilo zbrinuto 1.290 pacijenata, a od početka ove godine 505 pacijenata.

Ukazuje da dolaze pacijenti iz Požege, Kosjerića i Arilja, a najveći broj je iz Arilja, sa srednje teškom kliničkom slikom, upale pluća, veliki deo njih zahteva kiseoniču trapiju, a u bolnici  leže porodice, bračni parovi.

Ima obolelih među vakcinisanima, obično su to pacijenti koji su primili prvu dozu vakcine, a koji su revakcinisani a zaraženi imaju lakšu kliničku sliku, rekla je dr Milićević.

Apeluje na građane da se vakcinišu, jer je, kako kaže, vakcina sigurna.

Kaže da o pacijentima brine 50 ljudi, a medicinske sestre idu u ispomoć u kovid bolnicu u Užicu, ali uspevaju da se izbore.

"Od prošle godine imamo odličnu saradnju sa Opštinom i sa privrednicima Požege, uz pomoć njih uspeli smo da instaliramo centralni kiseonik, u avgustu je instalirano 35 kiseničkih mesta, a pre neki dan smo dopunili sa još 12 što olakšava rad", rekla je Milićevićeva.

Izveštaj Predraga Stojkovića

Još 143 zaražena u Vranju

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Vranju, od 439 uzoraka iz Pčinjskog okruga, koliko je testirano prethodnog dana, 143 su pozitivna na koronavirus.

Od tog broja 67 je iz Vranja, tri iz Trgovišta, 18 iz Surdulice, 17 iz Vladičinog Hana, 15 iz Bujanovca, 13 iz Preševa i 10 iz Bosilegrada.

Kruševac, nastavlja se kolektivna vakcinacija zaposlenih u privredi

Na teritoriji Kruševca se od ove nedelje sprovodi i kolektivna vakcinacija zaposlenih u privredi, na radnom mestu.

Akcija organizovane imunizacije zaposlenih počela je utorak u fabrici "Kromberg i Šubert", a nastavlja se danas u kompaniji "Trajal" i "BG produkt".

Zaposleni na svojim radnim mestima mogu da dobiju kinesku vakcinu, a za one koji žele neku drugu biće organizovana grupna vakcinacija na punktu koji odredi Dom zdravlja.

Vackinu je primilo 70 radnika u utorak, a za današnju vakcinaciju u korporaciji Trajal interesovanje je iskazalo njih stotinak. Mogu da se vackinišu i članovi porodica radnika.

Marina Kostić, direktorka Doma Zdravlja Kruševac smatra da je imunizacija radnika odlična i navodi da su to organizovali grad i Privredna komora.

Do sada je na teritoriji grada Kruševca vakcinisano 40.500 građana, prvu dozu je dobilo vipe od 26.000, a drugom dozom vakcinisano je 14.500 hiljada ljudi.

Izveštaj Gorane Mladenović

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je u Srbiji bar jednom dozom vakcinisano 1.356.000 građana, a da je drugu primilo 913.000. Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, Brnabićeva je rekla da se nada da će naredne nedelje moći da popuste mere pošto sada, kako je istakla, brojevi stagniraju.

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine "sputnjik V" protiv koronvirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković ističe za RTS da je procenat pozitivnih među testiranima i dalje jako visok, dodajući da su bolnice prepune. Kaže da situacija prvo mora da se smiri pa da se onda govori o otvaranju ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Poslednji talas epidemije koronavirusa u našoj zemlji više pogađa decu posebno od kada se širi britanski soj koji je i zarazniji rekla je za RTS rukovodilac Dečije klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić.

U jednom od romskih naselja u Nišu počela je vakcinacija, a odziv za imunizaciju je veliki. Red za vakcinaciju ispred Romskog kulturnog centra u Nišu formirao se i pre dolaska ekipa Doma zdravlja. Na vakcinu su čekale i čitave romske porodice.