Čitaj mi!

Gojković: Epidemijska situacija vanredna, za vikend sve zatvaramo

Član Kriznog staba i pokrajinski sekretar za zdravstvo, prof. dr Zoran Gojković, rekao je da je na sednici Kriznog štaba epidemijska situacija u Srbiji ocenjena kao vanredna i da je zbog toga doneta odluka da za predstojeći vikend sve bude zatvoreno osim prehrambenih objekata, apoteka i benzinskih pumpi. Pored srednjih škola, na onlajn nastavu prelaze i stariji razredi osnovnih škola.

Zoran Gojković je, obraćajući se medijima nakon sednice Kriznog štaba, rekao da je trenutna epidemijska situacija ocenjena kao vanredna i da imamo blago povećanje broja novozaraženih.

"Prema prognozama i onome što očekuje medicinski deo Kriznog štaba jeste da će taj broj rasti u narednom periodu", upozorio je Gojković.

Istakao je da je dobro što nema velikog skoka broja novozaraženih i da je to najvećim delom posledica što je vakcinacija u toku i što najveći broj građana ipak poštuje mere koje su na snazi.

Ukazao je da se vakcinacija sprovodi kontinuirano, ako i da je skoro 700.000 građana primilo obe doze vakcine i da je oko 1.850.000 doza do sada dato.

Otvaraju se novi punktovi, poručio je Gojković.

Koje mere će važiti za vikend 

Na predlog medicinskog dela Kriznog štaba, doneta je odluka da predstojeći vikend bude sve zatvoreno izuzev prehrambenih objekata, apoteka i benzinskih pumpi, poručio je Gojković.

"Sve manifestacije za ovaj vikend su suspendovane. Imamo zatvaranje svega osim ove tri stvari", naveo je Gojković.

Objasnio je da, što se tiče kulturnih manifestacija, sve su suspendovane i neće se tokom vikenda održavati.

"Ministarstvo sporta će precizirati u narednom periodu ono što ne može zbog unapred dogovorenih termina vezanih za sistem takmičenja – to će se odvijati tokom vikenda bez prisustva publike i maksimalne su mere koje se sprovode", rekao je Gojković.

Naveo je da se za sledeću nedelju nastavlja onlajn nastava za srednje škole, ali da na onlajn nastavu prelaze i stariji razredi osnovnih škola.

"Od petog do osmog razreda osnovne škole takođe su od ponedeljka na onlajn nastavi", rekao je Gojković.

"U ponedeljak o mogućem produžavanju mera"

Gojković je poručio da će tokom vikenda održati dodatne konsultacije i u ponedeljak videti kako će se nastaviti i sa kojim merama.

"Naravno da je interes u ovom trenutku prvenstveno da se pomogne zdravstvenom sektoru da sve one kojima je pomoć neophodna zbrinu, ali po hiljaditi put upućujemo molbe da se poštuju mere i da se vakcinacijom izborimo sa ovim problemom", rekao je Gojković

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je da se mera zatvaranja, koja će važiti za vikend, produži i traje 14 ili 21 dan, rekao je Gojković i dodao da će se o mogućem produženju trajanja mera odlučivati u ponedeljak.

"Mere će biti za vikend ovakve kao što su predložili, a od ponedeljka ćemo videti koje će mere biti nadalje", poručio je Gojković.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">