Čitaj mi!

Pogoršava se situacija, medicinski deo Kriznog štaba traži bar sedam dana oštrijih mera kao za vikend

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica zaraze koronavirusom preminulo 17 osoba. Od testiranih 13.596 uzoraka, na koronavirus je pozitivan 4.091. Na respiratoru je 176 pacijenata. Ukupno vakcinacija: 1.688.208, drugu dozu primilo je 623.215 građana.

U Kruševcu i Sremskoj Mitrovici u utorak vakcinacija bez zakazivanja

U utorak u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici će biti vakcinacija bez zakazivanja termina, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Otvaraju se centralni punktovi, kao i novi posebni punktovi u seoskim ambulantama gde će biti dovoljno vakcina kako bi se vakcinisali svi zainteresovani.

Pozivaju se svi stariji od 60 godina da od utorka slobodno dođu na te lokacije i zaštite sebe i druge. Vakcinacija se radi vakcinama "AstraZeneka" i "Sinofarm".

Spisak punktova u Kruševcu 

Spisak punktova u Sremskoj Mitrovici

Zabrinjavajuća situacija u Novom Pazaru, raste broj obolelih

Još ima mesta u bolnicama u Novom Pazaru, a epidemijska situacija je zabrinjavajuća.

Raste broj novoinficiranih i  broj prvih pregleda, kao i broj pacijenata koji se upućuju na bolničko lečenje. Kako javlja reporter RTS-a, građani Novog Pazara se ponašaju opušteno i ne pridržavaju se svih mera.

Epidemilozi upozoravaju da se može ponoviti i scenario iz juna ili jula prošle godine.

Dr Majda Iković, portparolka Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, kaže za RTS da ima 137 hospitalizovanih u tom gradu. U kovid ambulantu javi se 150 do 170 novih pacijenata dnevno. Vakcinisano je oko 4.000 građana, a oko 2.600 primilo je obe doze vakcine.

Sistem vakcinisanja je takav da nema čekanja. Najtraženija je "Sinofarmova" vakcina, zatim "Fajzerova" i "sputnjik V", a vakcina ima dovoljno. 

U Beogradu vakcinisano više od 23 odsto građana, ubrzava se imunizacija u prigradskim opštinama

U Beogradu je vakcinisano više od 23 odsto građana, a 13 odsto je primilo i drugu vakcinu, rekao je za RTS zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Naveo je da je u populaciji starosti između 65 i 74 godina vakcinisano više od 50 odsto ljudi u Beogradu, a skoro polovina starijih od 74 godine.

Najviše vakcinisanih je u centralnim gradskim opštinama. O vakcinaciji u beogradskim preduzećima i seoskim područjima danas popodne se razgovaralo u Privrednoj komori.

"Pojačaće se vakcinacija u prigradskim opštinama, tako što smo organizovali mobilne ekipe, ulazimo u sela, razgovaramo sa ljudima, prijavljujemo ih, imunizaciju ćemo vršiti na licu mesta u domovima zdravlja, seoskim ambulantama", istakao je Vesić nakon sastanka.

Takođe, kako je najavio, krenuće se i u vakcinaciju po preduzećima.

Napomenuo je da će biti vakcinisani frizeri, šalterski službenici, a sutra će na Sajmu biti vakcinisano 650 kasirki.

"U velikim preduzećima organizovaćemo vakcinaciju u samim preduzećima", rekao je Vesić.

Izjava Gorana Vesića

Kon: Medicinski deo Kriznog štaba napadaju svi, i vlast i opozicija

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da medicinski deo Kriznog štaba i dalje traži barem sedam dana mera poput onih koje su važile za vikend.

Što se tiče naredne sednice Kriznog štaba, čije se održavanje očekivalo sutra, Kon je rekao da je ona odložena.

"Odložen je Krizni štab, to je istina. Zašto je odloženo, ja trenutno nemam odgovor", kaže Kon.

Kaže da dve stvari treba sprovesti paralelno - sprečavanje svih kontakata koji nisu nužni za život i što brža vakcinacija.

"O merama pričamo još od novembra meseca, da ne pričam sa čime se sve zakasnilo. Međutim, imate sasvim drugačije uglove gledanja. Izgleda da je jedini izlaz koji svi vide da prestane medicinski deo Kriznog štaba da funkcioniše. To je potpuno besmisleno", naglašava Kon.

Napominje da ne razloga zašto je struka na tapetu.

"Nijedan povod nismo dali, da budemo napadani sa svih strana, i od poslanika iz vladajućeg dela, i od opozicije. Postavlja se pitanje zašto? Da li je postojao jedan jedini razlog, stručni, etički. Ja tvrdim da nije, a imam i svedoka za to. S druge strane očekuje se da će sve da se reši ako pojedinac digne ruke od svega", naglasio je Kon.  

Na KiM šestoro preminulih i 587 novoinficiranih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je šest osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.655 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 587 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 2.813 uzoraka.

Aktivnih je 9.782 slučajeva.

Najviše novozaraženih u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Od ukupnog broja novozaraženih, i dalje, kao i prethodnih dana, prednjači Beograd sa 1.263 nova slučaja.

Na drugom mestu je Novi Sad sa 284 novih slučajeva, a na trećem Niš sa 276 novoobolelih.

Više od 100 novih slučajeva ima još Kragujevac, gde je u poslednja 24 sata registrovano 189 novoobolelih.

Slede Kraljevo sa 89 novih slučajeva, Subotica sa 87 novoobolelih, Vranje sa 83, Aleksinac sa 73 i Čačak sa 61 novim slučajem.

U Paraćinu je registrovano 57 novoobolelih, u Užicu 55, Pančevu 53, Kikindi 45, Trsteniku i Aranđelovcu po 43, Kruševcu 42, Valjevu 40.

Arilje i Kula imaju manje od 40 novoobolelih. U Arilju je registrovano 37 novih slučajeva koronavirusa, a u Kuli 32.

Na respiratorima 169 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđen 4.091 slučaj koronavirusa, na osnovu 13.596 testiranih uzoraka, a preminulo je 17 osoba.

Porastao je i broj pacijenata na respiratorima, na kojima se sada nalazi 176 ljudi.

Na bolničkom lečenju nalazi se 4.237 osoba, pokazuju podaci sajta covid19.rs.

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 489.530 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 4.579 osoba.

Procenat smrtnosti je 0,94 odsto.

Do sada je testirano 3.055.280 ljudi.

Epidemijska slika u Srbiji je sve lošija. Bolnice su pune i sve je više obolelih sa teškom kliničkom slikom. 

Medicinski deo Kriznog štaba insistira na još strožim merama, a da li će tako i biti znaće se sutra posle sednice Kriznog štaba.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da će, s obzirom na to da je priliv pacijenata u bolnice veliki, biti angažovani dodatni kapaciteti u kovid bolnicama - KBC "Dr Dragiša Mišović", "Zemun" i VMC Karaburma.

Takođe, biće maksimalno angažovani i kapaciteti u kovid bolnici u Kruševcu, jer je Batajnica već dovoljno preopterećena i pri kraju je projektovanih kapaciteta, rekao je Stevanović nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica. 

Srbija je i dalje među vodećim zemljama po stopi vakcinacije. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je na Institut "Torlak" danas stigla redovna isporuka "Fajzerovih" vakcina.

Na "Torlak" je stiglo 28.080 doza "Fajzer" vakcina protiv kovida. 

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je odluka da srednjoškolci pređu na onlajn nastavu od 8. do 12. marta jedna od mera koja treba da pomogne da se spreči dalje širenje virusa.

Ružić je, gostujući na TV Prva, rekao da je plan da do petka nastava bude onlajn u srednjim školama, a za kasnije će se videti, jer će u toku sedmice biti održane dve sednice Kriznog štaba.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">