Čitaj mi!

Bolnice se pune, sve više obolelih sa teškom kliničkom slikom – stigao novi kontingent "Fajzerove" vakcine

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 485.439 slučajeva koronavirusa, a od posledica kovida-19 preminule su 4.562‬ osobe. Na bolničkom lečenju je 4.199 pacijenta, od kojih je 171 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Mačvanski okrug – za sedam dana 505 potvrđenih slučajeva koronavirusa

Na području Mačvanskog okruga od 1. do 7. marta potvrđeno je 505 pozitivnih slučajeva koronavirusa.

Najviše u Šapcu - 200, Loznici - 153, Ljuboviji - 43, Krupnju - 41, Malom Zvorniku - 27, Bogatiću - 24, Vladimircima - 12, Koceljevi - 5.

Ukupno u okrugu 950 stanovnika je aktivno obolelo.

U Zlatiborskom okrugu još 121 slučaj zaraze

Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, od prethodnog izveštaja do danas, koronavirus na teritoriji Zlatiborskog okruga potvrđen je kod još 121 osobe.

U Užicu - 57, Arilju - 16, Priboju i Prijepolju po 11, Čajetini - 9, Novoj Varoši - 7, Bajinoj Bašti - 5, Požegi - 4, Sjenici - 1 novi slučaj zaraze.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 20.216 slučajeva infekcije koronavirusom na teritoriji Zlatiborskog okruga.

U Novom Pazaru preminula još dva pacijenta, na bolničkom lečenju 137 bolesnika

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP tokom pproteklog dana od posledica koronavirusa preminula su još dva pacijenta.

Proteklog dana na lečenju je zadržano još devet osoba, pa ukupan broj hospitalizovanih iznosi 137 kovid bolesnika, od kojih je pet na respiratoru, a dvoje na kiseoničkoj potpori.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 153, od čega 92 prvih. 

Počela vakcinacija osuđenika u Srbiji

Proteklog vikenda počela je vakcinacija osuđenika u Srbiji koji su izrazili želju da prime vakcinu protiv kovid-19, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Izabranu vakcinu je primilo 259 osuđenika u KPZ u Sremskoj Mitrovici, što je 14 odsto od ukupnog broja u tom zavodu, a u KPZ za žene u Požarevcu vakcinisane su 73 osuđenice, što je 25 odsto od ukupnog broja lica u tom zavodu.

Nadležni domovi zdravlja će u koordinaciji sa kazneno-popravnim ustanovama organizovati imunizaciju i u drugim gradovima.

"U ovom trenutku, 36 odsto lica lišenih slobode se prijavilo da primi vakcinu protiv ovog virusa", navodi Uprava. 

Treći sprat Kliničkog centra u Nišu prelazi u kovid sistem

Posle manje od mesec dana van kovid sistema treći sprat novog Kliničkog centra u Nišu od danas ponovo prelazi u kovid zonu. Pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš, doktor Vladan Ćosić, kaže da se oslobađa ceo treći sprat na kome se nalazi Klinika za neurohirurgiju i Klinika za ortopediju.

"To je nekih 140 kreveta. Zahvaljujući ovako funkcionalnoj zgradi kakav je novi Klinički centar, mi smo u mogućnosti da prilagođavamo i držimo taj neki balans između kovid i nekovid pacijenata, kako bi i jedni i drugi bili uspešno lečeni", rekao je Ćosić.

Istakao je da će tim proširenjem kapaciteta imati 390 mesta.

"Imamo dnevno 30, 35 do 40 prijema. Još uvek je značajno veći prijem nego otpust, na dnevnom nivou je to 10, 15 do 20 pacijenata", naveo je doktor.

Naglasio je da se Klinika za ortopediju seli na prvi sprat, a Klinika za neurohirurgiju na drugi sprat, kako bi nastavili sa radom, ali u smanjenom obimu.

U Kliničkom centru u Nišu su hospitalizovana 232 pacijenta, od kojih je osmoro na respiratorima.

U Kragujevcu će biti vakcinisano još 3.433 građanina

Danas će u Kragujevcu protiv kovida biti vakcinisano još 3.433 osobe vakcinom kineskog proizvođača "Sinofarm", a još 137 će primiti drugu dozu.

U Šumadijskom okrugu će tu vakcinu primiti i još 396 građana u Aranđelovcu, 264 u Topoli, 128 u Rači, 218 u Kniću, 198 u Batočini i 110 u Lapovu.

Druga doza vakcine davaće se od 8 do 13 časova, a prva do 13 do 20 časova.

U Kliničkom centru Kragujevac na lečenju su 178 pacijenata obolelih od kovida-19, a od tog broja 19 je na respiratoru.

Od početka epidemije do danas koronavirusom je zaraženo 27.857 osoba u Šumadiji, što je 9,29 odsto stanovnika tog okruga.

Stigao novi kontingent "Fajzerove" vakcine

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je na Institut "Torlak" danas stigla redovna isporuka "Fajzerovih" vakcina.

Na "Torlak" je stiglo 28.080 doza "Fajzer" vakcina protiv koronavirusa.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Stevanović: Dodatni kapaciteti u kovid bolnicama

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović izjavio je da će, s obzirom na to da je priliv pacijenata u bolnice veliki, biti angažovani dodatni kapaciteti u kovid bolnicama - KBC "Dr Dragiša Mišović", "Zemun" i VMC Karaburma.

Takođe, biće maksimalno angažovani i kapaciteti u kovid bolnici u Kruševcu, jer je Batajnica već dovoljno preopterećena i pri kraju je projektovanih kapaciteta, rekao je Stevanović nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

Kako je rekao, može se očkivati da danas i sutra pacijenti iz Beograda i drugih mesta budu upućivani na lečenje u Kruševac.

Sastanak ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica

Tiodorović: Tražićemo pooštravanje mera

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da je neophodno još jedno skraćenje radnog vremena na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Tiodorović je za TV Pink rekao da medicinski deo Kriznog štaba nije zadovoljan donetim merama i da će u utorak tražiti da one budu pooštrene.

"Bez sedam do 10 dana ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini, neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenja rigoroznih mera. Imaćemo isti stav i sutra, da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte s tim što će morati da se proceni da li će to biti do 14 ili 17 sati", rekao je Tiodorović.

Istakao je da bi ljudi trebalo da shvate da je situacija ozbiljna.

U čačanskoj bolnici 92 pacijenta, sve više građana sa teškim simptomima

Danas je tačno godinu dana od kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Čačku. Do sada je prema procenama Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada registrovano oko 12.000 slučajeva oboljenja.

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su 92 pacijenta. U respiratornom centru smešteno je 13 pacijenata, tri pacijenta su na respiratoru.

U poslednja 24 časa preminulo je pet pacijenata – dva iz Čačka, dva iz Ivanjice i jedan iz Lučana.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 55 pregleda, od čega 37 prvih pregleda.

Danas se nastavlja vakcinacija, vakcinom kineskog prozvođača "Sinofarm", planirana je aplikacija oko hiljadu doza.

Do sada je u Čačku sa obe doze vakcina vakcinisano 9.469 građana. Ukupno je prvom i drugom dozom vakcinisano 23.145.

Povećan je broj prijema u bolnicu, u subotu je primljeno 13 pacijenata, a jedan je bio otpust.

Kako navode iz Opšte bolnice, sada se na pregled javljaju i članovi iste porodice, stariji građani kojima je potrebna hospitalizacija. Na pregled se sve više javljaju građani sa težim simptomima, a u nekim slučajeva odmah pri prijemu u bolnicu neophodna im je kiseoniča potpora.

U bolnicama Zlatiborskog okruga 361 pacijent

U kovid bolnicama i stacionarima na teritoriji Zlatiborskog okruga hospitalizovan je 361 pacijent.

U opštoj bolnici u Užicu hospitalizovana su 104 pacijenta, u kovid bolnici u Krčagovu 134, Priboju 65, izdvojenom odeljenju Opšte bolnice u Požegi 52, Prijepolju šest pacijenata. Na respiratoru je 14 osoba – devet u Užicu i pet u Priboju.

Za protekla 24 sata u svim kovid ambulantama na teritoriji okruga pregledano je 655 pacijenata od kojih je 339 pozitivno.

Ivan Divac: Nakon burnog petka vikend mirniji - bez žurki u Beogradu

Nakon što je Komunalna milicija u Beogradu u petak prekinula dve korona žurke, tokom subote i nedelje situacija je bila mirnija i nije bili žurki, izjavio je Ivan Divac, načelnik beogradske Komunalne milicije.

"Petak nam je počeo burno - u 19.30 na Novom Beogradu imali smo uživo muziku u kafiću, 40 ljudi, što je sankcionisano. Ono što je zabrinjavajuće jeste što smo i u petak uveče oko ponoći u Žarkovu, zatekli oko 40 osoba u lokalu sa muzikom uživo", kazao je Divac za TV Pink.

Dodaje da je u slučaju lokala u Žarkovu podneta krivična prijava protiv organizatora, lokal je ispražnjen, a sankcionisani su i svi gosti.

"Subota i nedelja su bili mirniji, nije bilo žurki. Ovo u petak su inače osobe koje su i ranije pravile žurke po gradu, a sada kada su sankcionisane, ne verujem da će ih opet organizovati", naveo je Divac i dodao da su imali saznanja da organizuju žurke, ali su ih sada prvi put zatekli na delu.

Divac kaže i da im se često ponavljaju "apsurdne situacije", kao što je na primer da se zatvori jedan lokal u osam, a potom se napravi žurka u devet.

U Vojvodini 392 nova slučaja koronavirusa, najviše u Novom Sadu

U Vojvodini su tokom prethodnog dana, zbog manjeg broja testiranih tokom vikenda, registrovana 392 nova slučaja koronavirusa.

Najveći broj novozaraženih je registrovan u Novom Sadu – 155, objavio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 9.077. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 2.793.

U ostalim opštinama trenutno je manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu. U ovom trenutku na teritoriji 40 opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna.

Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nepovoljna na teritoriji pet opština. To su opštine Beočin, Žitište, Bač, Kanjiža i Irig.

U Pčinjskom okrugu 133 nova slučaja zaraze

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 248 uzoraka iz Pčinjskog okruga 133 su pozitivna na koronavirus.

Od ovog broja 84 su iz Vranja, 20 iz Surdulice, 10 iz Vladičinog Hana, 17 iz Preševa i 2 iz Bosilegrada.

Ružić: Srednje škole do petka onlajn, za kasnije će se videti

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je odluka da srednjoškolci pređu na onlajn nastavu od 8. do 12. marta jedna od mera koja treba da pomogne da se spreči dalje širenje koronavirusa.

Ružić je, gostujući na TV Prva, rekao da je plan da do petka nastava bude onlajn u srednjim školama, a za kasnije će se videti, jer će u toku sedmice biti održane dve sednice Kriznog štaba.

On je naveo da je procenat zaraženih među zaposlenima u školama dva odsto i naglasio da broj zaraženih u školama nije alarmantan, mada je u povećanu od Sretenja, 15. februara.

Ružić je ponovio da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transimisije korona virusa i da pojedina deca očigledno bivaju zaražena negde van nastave, bilo da prisustvuju žurkama ili sede u kafićima.

Stagnira broj zaraženih u Vranju, u ostalim opštinama Pčinjskog okruga raste

Još 84 Vranjanaca je zaraženo, u nedelju ih je bio 80, a dan pre toga 97. Sa druge strane raste broj zaraženih u ostalim opštinama Pčinjskog okruga pre svega u Surdulici i Vladičinom Hanu.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje iz Vranja Svetlana Stojanović kaže za RTS da je u Vranju tendencija stagnacije broja zaraženih koji se kreće se između 70 i 90 u poslednjih desetak dana.

U ostalim opštinama Pčinjskog okruga – Surdulici, Vladičinom Hanu, Preševu i Bujanovacu beleži se po dvadesetak infekcija dnevno.

"U prethodnih mesec dana u Pčinjskom okrugu zabeležena su 3.442 slučaja zaraze, oko 2.500 ih je bilo iz Vranja, dok se sada udeo inficiranih iz Vranja opada, dok iz ostalih opština raste", navodi Stojanovićeva.

Kako smatra, Vranje je dostiglo svoj maskimum, sad je situacija bolja, ali je to daleko od smirivanja epidemijske situacije.

Sportska hala u Vranju od nedelje služi za vakcinaciju građana.

"Mini-porodične epidemije su itekako zastupljene"

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Leskovac Zorana Kulić kaže da su se nadali da će doći do pada broja obolelih od koronavirusa, ali se to nije desilo.

Ističe da na području Jablaničkog okruga svake nedelje dolazi do porasta broja obolelih.

"Ta razliku od naših susednih gradova Niša i Vranja, mi nemamo tako nagli skok broja obolelih, kod nas je taj broj u blagom porastu", dodaje Kulićeva.

Navodi da su sve uzrasne grupe sada zahvaćene i da se javljaju u kovid ambulante.

"Mini-porodične epidemije su itekako zastupljene. Imamo u nekim danima i po desetak porodica gde su svi članovi porodica oboleli. Sada su zahvaćena i deca i roditelji i bake i deke", naglašava Kulićeva.

Što se kliničke slike tiče, kod dece je i dalje ona blaga, za razliku od ljudi srednje životne dobi i starih gde ide od srednje teške do teške kliničke slike.

Srbija druga u Evropi i sedma u svetu po broju vakcinacija na milion stanovnika

U Srbiji su, prema najnovijim podacima Vlade, izvršene 1.651.293 vakcinacije protiv koronavirusa, a obe doze vakcine primilo je 620.853 građana.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a prema procentu građana koji su primili obe doze vakcine prva je u Evropi. Posle Srbije su Malta i Poljska.

U svetu je Srbija na sedmom mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Maldiva i SAD.

Prema broju građana koji su primili obe doze vakcine na milion stanovnika u svetu, Srbija je peta, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a slede Mađarska, Slovenija, Rumunija i Hrvatska.

Srbija je na prvom mestu u regionu i prema broju građana koji su primili obe doze vakcine na milion stanovnika, a iza nas su Rumunija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska.

Izvor: Vlada Srbije

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević navodi da se rapidno povećava broj obolelih sa teškom kliničkom slikom i ističe da je ta ustanova zabeležila najteži vikend otkad je otvorena, navodeći da je za dva dana u tu bolnicu primljeno više od 190 osoba.

"Od kada radi ova kovid bolnica nismo imali teži vikend. Više od 190 ljudi primljeno je za dva dana u kovid bolnicu u Batajnici, a za proteklih pet dana oko 500", rekla je Adžić Vukičevićeva i dodala da je u toj bolnici ostalo još 50 mesta.

Epidemiolog Branislav Tiodorović naveo je da će Medicinski deo Kriznog štaba i na narednoj sednici, zakazanoj za utorak tražiti najstrože mere.

On je za Radio Beograd objasnio da je neophodno tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda  kontakte svesti na minimum. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">