Čitaj mi!

Prvi kontingent vakcina "Astra-Zeneke" stigao u Srbiju, ponovo redovi ispred ambulanti

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 434.122 osobe, a zabeležen je 4.321‬ smrtni slučaj, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Radojičić: Prerano je za popuštanje mera

Član Kriznog štaba Srbije za suzbijanje kovida i predsednik Kriznog štaba Beograda, prof. dr Zoran Radojičić, istakao je da je posle godinu dana, koliko i traje pandemija, veoma zadovoljan merama Kriznog štaba.

Ukazao je i da striktne mere u borbi protiv pandemije ne mogu biti na snazi godinu dana, ali i da je za njihovo popuštanje prerano.

Naglasio je da su njegove kolege lekari koji su preminuli lečeći obolele tokom pandemije heroji.

Danas planirana vakcinacija oko 2.900 građana Šumadije

Na osnovu spiskova koji su dobijeni sa portala e-Uprave, "Sinofarmovu" vakcinu primiće 432 zaposlena u Kliničkom centru u Kragujevcu i 1.872 građana.

Planirano je da vakcinu primi i 216 Aranđelovčana, u Topoli njih 144, Kniću 92, Batočini 60 i Lapovu 53 osobe.

U Čačku hospitalizovan 61 pacijent, jedna osoba preminula

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovan je 61 pacijent.

U respiratornom centru smešteno je osam pacijenata, dva pacijenta su na respiratoru. U protekla 24 časa primljeno je pet pacijenata i otpušteno osam sa lečenja.

Na žalost, jedna osoba je preminula.

Od 179 uzoraka iz Čačka, pozitivnih je 19, iz Gornjeg Milanovca od 39 uzoraka pozitivnih je 13, iz Lučana od 25 uzorka pozitivno je devet i iz Ivanjice od 26 uzoraka pozitivno je tri. Ukupno 44 pozitivna, od 269 uzoraka u Moravičkom okrugu.

U subotu 20.02. vakcinisano je 511, a revakcinisano je 17 osoba.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 64 pregleda, od čega je 35 prvih pregleda.

 

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovano 136 pacijenata

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljena su 184 pregleda, od čega je 89 broj prvih pregleda. Uzorkovana je krv kod 158 pacijenata i sačinjeno 96 RTG pluća. Urađeno je 114 antigenskih testova, od kojih je 90 pozitivno na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 23 pacijenta.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovano je 136 pacijenata. Od tog broja 118 je pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 121 pacijent, dok je na kiseoniku 60. Na bolničko lečenje primljen je 21 pacijent, dok je otpušteno 7.

Trenutno su u kovid bolnicama ZC Vranje 24 slobodne postelje, saopštava gradski štab za vanredne situacije.

Prema poslednjim podacima, do sinoć, na teritoriji grada Vranja prvom i drugom dozom ukupno je vakcinisano 13.935 osoba. Samo prvom dozom 8.404, dok je i drugu dozu vakcine primio 5.531 građanin Vranja.

Kon: Moramo zaustaviti punjenje bolnica

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da mora biti zaustavljen priliv obolelih od koronavirusa u bolnice, jer su lekari i medicinsko osoblje iscrpljeni.

Kon je, gostujući na TV Prva, rekao da porast broja novozaraženih koronavirusom ne može biti tako veliki kao ranije, jer je kolektivni imunitet na nivou koji to neće omogućiti, ali da ćemo imati porast koji će trajati još neko vreme.

Na pitanje da li će postojeće mere biti pooštrene, Kon je rekao da o tome još nije raspravljano, ali da u okviru medicinskog dela Kriznog štaba postoji mišljenje da neko vidljivo zaoštravanje mora da postoji, jer porast broja novozaraženih predstavlja dodatni rizik na koji treba reagovati.

Istakao je da mora da se prihvati činjenica da nepoštovanje mera rezultira povećanjem broja zaraženih i da se intenzivno prati situacija u školama, pre svega srednjim.

U ovom trenutku je najvažnija vakcinacija, jer je to jedini način da iz pandemije izađemo što pre, rekao je Kon i naveo da je potrebno vakcinisati tri miliona ljudi.

Srbija šesta u svetu i druga u Evropi po broju vakcinisanih

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije.

U svetu je Srbija na 6. mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Albanija.

Prema ukupnom broju vakcinacija, Srbija je druga u regionu, posle Rumunije.

Izvor: Vlada Srbije

Kumar: Srbija prva u regionu nabavila vakcine iz Indije

Otpravnik poslova Ambasade Indije u Beogradu Vidžaj Kumar izjavio je da Indija i Srbija neguju prijateljske odnose, a snabdevanje vakcina prijateljskom srpskom narodu će otvoriti još jedno poglavlje u našim bliskim odnosima.

"Srbija je prva zemlja u regionu koja je nabavila ove vakcine iz Indije. Premijer Narendra Modi je istakao da će Indija svoje proizvodne kapacitete staviti na raspolaganje drugim zemljama. Današnja isporuka potvrđuje to opredeljenje Vlade Indije, uprkos činjenici da u Indiji postoji potreba za velikom količinima vakcine. Ovu vakcinu je razvila kompanija 'Astra-Zeneka', a proizveo Indijski institut za serume koji je najveći proizvođač vakcina", kazao je Kumar.

Ambasadorka Šan Meklaud: Mladi naučnici iz Srbije učestvovali u razvoju vakcine Astra-Zeneke

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud rekla je da je ponosna što je vakcina Astra-Zeneke razvijena na Oksfordskom univerzitetu i da su u njenom razvoju učestvovali i mladi naučnici iz Srbije.

"Radujem se što će vakcina biti dostupna širom sveta i daje nadu u borbi protiv koronavirusa", rekla je ambasadorka.

Vakcine Astra-Zeneke od sutra dostupne građanima

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija uz Ujedinjene Arapske Emirate postaje treća zemlja koja na raspolaganju ima više od tri vakcine i istakao da će vakcine Astra-Zeneke biti od sutra na raspolaganju građanima.

"Za ovo je bilo potrebno mnogo truda i naših prijatelja iz Ujedinjenog Kraljevstva. Molio sam Borisa Džonsona i neke druge u britanskoj vladi, hvala im što vakcine Astra-Zeneke stižu prvo u Srbiju, hvala i indijskom premijeru i ministru spoljnih poslova", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da je vakcina Astra-Zeneke nabavljena po najpovoljnijim cenama.  

Avion sa vakcinama Astra-Zeneke sleteo na aerodrom u Beogradu

Vakcina protiv koronavirusa britansko-švedskog proizvođača "Astra-Zeneka" stigla je u Srbiju, a prvi kontingent od 150.000 doza na aerodromu je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Avion sa vakcinama sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" oko 8 sati.

Osim predsednika Vučića, na aerodromu su i ministar Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Predsednik je rekao da je zahvalan britanskoj ambasadorki I otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

"Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije.

Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas", rekao je Vučić.

Posle današnje isporuke Srbija postaje jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj će građani moći da biraju između četiri različite vakcine protiv virusa korona - američko-nemačke "Fajzer-Biontek", ruske "sputnjik", kineske "Sinofarm" i britansko-švedske "Astra -Zeneka".

Očekuje se da će u Srbiju danas stići i novi kontigent od 50.000 doza ruske vakcine "sputnjik", što je ranije najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je Srbija potpisala novi ugovor sa kompanijom "Fajzer-Biontek", tako da će u našu zemlju u drugom kvartalu umesto 500.000 vakcina, stići 1,2 miliona, a u trećem umesto 400.000 - 1,19 miliona doza vakcina.

U Srbiju je do sada stiglo najviše kineskih vakcina "Sinofarm" - milion i po doza.

U Loznici komunalna policija kontrolisala poštovanje mera

Ponovo su gužve ispred kovid ambulanti, povećava se broj novozaraženih koronom. Gužve na skijalištima i nelegalne žurke su doprinele tome.  

Velika akcija policije sprovedena je sinoć i u Loznici, gde je kontrolisano poštovanje protivepidemijskih mera.

RTS nezvanično saznaje da je bilo ugostiteljskih objekata u kojima je bio veći broj ljudi od dozvoljenog, u nekima je bila i živa muzika, a bilo je gostiju koji nisu poštovali mere.

Inaće, Lozničani su se u prethodnom periodu pridržavali mera, ali je poslednjih dana primićeno opuštanje.

U Srbiji 3.523 hospitalizovana pacijenta

U zemlji su zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 3.523 hospitalizovana pacijenta, dok se 153 osobe nalaze na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, još 15 pacijenata preminulo je od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 2.442 osobe, od 11.649 testiranih.

I dalje je najviše potvrđenih slučajeva u Beogradu, ali raste broj obolelih i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, dok je Arilje na pragu uvođenja vanredne situacije.

U Kragujevcu je za nedelju dana skoro dva puta više novozaraženih.

Prave se redovi i ispred kovid ambulanti. Direktorka laboratorije "Vatreno oko" u Beogradu Snežana Jovanović rekla je za RTS da je procenat pozitivnih testova sve veći i da ih je na dnevnom nivou oko 30 odsto.

Istovremeno, interesovanje građana za proces imunizacije je veliko.

Ako se vakcinacija nastavi ovim tempom mogli bismo da dostignemo kolektivni imunitet za mesec, mesec i po dana, rekla je ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Vakcine kompanije "Astra-Zeneka" stižu, kako je najavljeno, u 8.00 u Srbiju, a na aerodromu će ih dočekati predsednik Aleksandar Vučić.