Čitaj mi!

Preminulo 16 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 1.928 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminulo još 16 obolelih. Od 11.699 testiranih uzoraka, na koronavirus je pozitivno 1.928. Na respiratoru je 129 pacijenata.

U Srbiji do sada vakcinisano 732.000 građana

U Srbiji je do sada protiv kovida 19 vakcinisano ukupno 732.000 građana.

Od tog broja, drugu dozu vakcine primilo je 132.000 osoba.

Odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine u "Torlaku"

Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na institutu "Torlak" počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa "sputnjik V", izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da bi proizvodnja mogla da počne za dva ili tri meseca.

Kon o merama: Jasno je da sve dolazi u obzir

Na pitanje koje mere će biti pooštrene, Kon kaže da nema ovlašćenje medicinskog dela Kriznog štaba da konkretizuje to. "Jasno je da sve dolazi u obzir", poručuje Kon.

Što se tiče zatvaranja ugostiteljskih objekata, Kon kaže da to "ne dolazi u obzir, dolazi samo u obzir samo razmišljanje o dužini radnog vremena".

"O dozvoli ili ne skijalištima bilo je govora znatno ranije i o tome je Krizni štab vrlo jasno dao svoje preporuke, da kapaciteti budu znatno niže popunjeni", dodao je Kon.

"Najvažnije da građani znaju da je sada veći rizik nego pre deset dana"

Na pitanje zašto mere nisu pooštrene pre praznika, Kon kaže da prosečno u poslednjih sedam dana nismo prešli brojku od 2.000 novozaraženih.

"Kada govorimo o zaoštavanju mi nismo imali osnova da tražimo zaoštravanje, ali smo imali osnova da tražimo da se uopšte ne raspravalja o bilo kakvom popuštanju mera i da insistiramo da se sve što je obavezno poštuje i da se maksimalno pooštri kontrola u toku ovih praznika i to smo dobili obećanje", istakao je Kon.

Najvažnije je da građani znaju da je sada veći rizik nego što je bio pre deset dana i da taj rizik raste, poručio je Kon.

Kon: Uveliko se razmišlja o pooštravanju mera

Kon je rekao da se uveliko razmišlja o pooštravanju mera.

"Nemamo još uvek jasne i dovoljne podatke da bismo mogli da insistiramo. Zaoštravanje mera, videćemo koje zaoštravanje će biti, ali ono što može da se očekuje posle ovog produženog vikenda – jasno je da ćemo te posledice videti tek kasnije", rekao je Kon. 

Kon: Evidentno pogoršanje situacije

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je evidentno postepeno pogoršanje situacije.

Na pitanje ko će biti odgovoran ako se posle praznika poveća broj zaraženih, Kon kaže da ćemo svi zajedno biti odgovorni, a da je jasan stav Kriznog štaba da nema govora o popuštanju mera.

"Svako ko odlazi u bilo koje mesto da zimuje treba da zna da je pojačan rizik od zaražavanja", rekao je Kon i poručio da je neophodno poštovanje svih mera kako bi se taj rizik smanjio.

"Građani da budu oprezni tokom praznika"

Doktor Udovičić je poručio građanima da tokom predstojećeg državnog praznika budu oprezni.

"Da vode računa i da im nekoliko trenutaka zadovoljstva ne zagorča život zbog čega će se kajati", rekao je Udovičić.

Udovičić: Situacija je teška

Doktor Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma, kaže da već deset meseci radi u crvenoj zoni i da je ta zdravstvena ustanova ponovo puna.

"Situacija je teška, ja bih voleo da mogu da vam kažem lepe vesti, ali ovo nije običan grip i mi zdravstveni radnici to znamo", rekao je Udovičić.

"U poslednje dve nedelje ponovo nam raste broj pacijenata u bolnicama i to je ono što nas zabrinjava", dodao je Udovičić.

Istakao je da je do toga dovelo opuštanje ljudi, kao i da je možda doprinela i vakcinacija jer se ljudi posle prve doze ponašaju kao da su zaštićeni.

"Potpuno ste bezbedni kada primite obe doze vakcine, kada prođe 10-15 dana onda ste sigurni da nećete dobiti teži oblik kliničke slike, ali i dalje možete da se zarazite i da virus prenosite. Nema opuštanja dok se ova epidemija ne završi", poručio je Udovičić.

Na KiM šestoro preminulih i 372 novoinficirane osobe

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je šest osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.540 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovano je 372 nova slučaja infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 2.856 uzoraka.

Aktivan je 7.041 slučaj.

U Rasinskom okrugu 79 novoobolelih

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje u odnosu na prethodni dan broj novoobolelih u Rasinskom okrugu je 79.

U Kruševac je registrovano 55 novoobolelih, Aleksandrovcu i Trsteniku po devet, u Brusu pet i  Varvarinu jedan novi slučaj zaraze.

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu na lečenju je 77 pacijenata.

Do sada je u Rasinskom okrugu od Kovida 19 izlečeno 10.775 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 528 ljudi

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 287 korisnika i 241 zaposlenog.

Najviše novozaraženih u Beogradu, slede Novi Sad i Vranje

Najviše novozaraženih i dalje je u Beogradu – 622 nova slučaja zaraze.

Sledi Novi Sad sa 92 novozaražene osobe, Vranje 81, Kragujevac 71, Niš 69, Kruševac 52, Kraljevo 48, Jagodina 45, Užice 39, Čačak 23, Kikinda i Valjevo po 21, Paraćin i Zaječar po 20 novih slučajeva.

Ostala mesta beleže manje od 20 novozaraženih. 

Do sada vakcinisano 583.989 ljudi

Do sada je ukupno vakcinisano 583.989 ljudi, a njih 126.149 primilo je i drugu dozu vakcine.

Na respiratorima 129 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 11.699 osoba, a koronavirus je potvrđen kod njih 1.928.

Borbu sa kovidom izgubilo je još 16 ljudi. Od početka epidemije u Srbiji je od posledica zaraze preminulo 4.199 ljudi.

U bolnicama su 3.832 osobe, a na respiratorima je 129 pacijenata.

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, izrazio zabrinutost zbog porasta broja novozaraženih, nakon trenda opadanja.

"Raste potreba za hospitalnim tretmanom i ono što posebno zabrinjava je to da su sada pacijenti sa težim kliničkim slikama", rekao je Stevanović.

Upozorava da su zimski turistički centri izvor zaraze.

"Ono što nas brine su posledice na duže staze, kada govorimo o kovidu to je do nedelju dana. Primećeno je da jedan broj inficiranih ima konekcije sa slobodnim aktivnostima, zimovanjima, sportskim manifestacijama skijanja, kao i da disciplina popušta", rekao je Stevanović. 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je to ministarstvo spremno da inicira dodatno popuštanje mera u ustanovama socijalne zaštite, ali da to treba da bude u skladu sa konkretnom epidemijskom situacijom u tim ustanovama. 

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da se situacija sa koronom globalno smiruje, ali i dalje ima mnogo novoobolelih, a u pojedinim državama se njihov broj povećava.

"Pažljivo posmatramo nove tipove virusa, još uvek trebamo ispratiti sve preventivne mere. Ako ne ispratimo mere, možemo očekivati sledeći talas koji može biti loš", naglasio je Ivanuša gostujući u Dnevniku RTS-a.