Čitaj mi!

Epidemijska situacija nestabilna, rano za popuštanje mera – vakcinisano više od pola miliona građana

Od početka epidemije u Srbji je potvrđeno 402.700 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 4.085 osoba. Testirana su ukupno 2.664.142 uzorka.

U Mačvanskom okrugu 69 novoobolelih

Od 495 uzetih uzoraka u Mačvanskom okrugu je 69 novoobolelih.

U Šapcu -31, Loznica - 12, Bogatić - 10, Vladimirci - 6, Krupanj - 4, Mali Zvorni i Ljubovija po 3. U okrugu aktivno obolelih je 1.067.

U Zlatiborskom okrugu do sada vakcinisano 5.799 osoba

Prema najnovijim informacijama u Zlatiborskom okrugu još 71 osoba obolela je od kovida 19 i to u Užicu 21, Novoj Varoši 11, Arilju i Priboju po 8, Čajetini 7, Bajinoj Bašti 6, Požegi 5, Prijepolju 4 i Sjenici 1.

Od početka epidemije u okrugu je 16.727 osoba pozitivno na koronavirus, najviše u Užicu 5.579 a najmanje u Sjenici 463.

U kovid bolnicama i stacionarima u okrugu hospitalizovano je 318 pacijenata od toga je 17 na respiratorima. U 11 kovid ambulanti juče je pregledan 981 pacijent.

Do sada je u Zlatiborskom okrugu vakcinisano 5.799 osoba, a drugu dozu vakcine primilo je 280.

U čačanskoj bolnici hospitalizovano 65 pacijenata, jedan na respiratoru

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 65 pacijenata.

U respiratornom centru smešteno je pet pacijenata, jedan pacijent je na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem tri pacijenta i otpust 14 pacijenata.

Od 229 uzorka iz Čačka je 14 pozitivnih, iz Gornjeg Milanovca 12, iz Ivanjice šest, i iz Lučana jedan.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bio je 91 pregled, od čega su 32 prva.

Još 83 zaražena u Pčinjskom okrugu

Prema najnovijim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 322 uzorka iz Pčinjskog okruga, 83 su pozitivna na koronavirus.

Od ovog broja 61 iz Vranja, po 6 iz Surdulice i Trgovišta, 5 iz Bujanovca, 4 iz Preševa i 1 iz Vladičinog Hana.

Vakcinacija zaposlenih u socijalnim ustanovama "sputnjikom"

Na Beogradskom sajmu počela je vakcinacija zaposlenih u gradskim ustanovama socijalne zaštite koji su iskazali interesovanje da prime vakcinu "sputnjik", a prema rečima gradske sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević danas i sutra će tu vakcinu primiti oko 150 zaposlenih u tim ustanovama.

Stanisavljevićeva je za Tanjug rekla da su zaposleni u ustanovama socijalne zaštite prioritetna grupa za imunizaciju, jer su u direktnom kontaktu sa korisnicima, i podsetila da su to gerontodomaćice, radnici u centrima za socijalni rad, vaspitači u dnevnim boravcima za decu sa smetnjama u razvoju, vaspitači u prihvatilištu za decu, negovatelji u prihvatilištu za beskućnike…

"Oni su u direktnom kontaktu sa korisnicima i zato nam je važno da budu vakcinisani", rekla je Stanisavljevićeva.

U kovid bolnicama u Vranju 107 pacijenata

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 178 pregleda, od kojih je broj prvih pregleda 96.

Uzorkovana je krv kod 112 pacijenta i sačinjeno 67 RTG pluća. Urađena su 4 pi-si-ar, jedan brzi i 112 antigenska testa, od kojih je 57 pozitivno na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 13 pacijenta.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovano je 107 pacijenata. Od tog broja 93 su pozitivna na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 96 pacijenata, dok su na kiseoniku 59 pacijenata.

Na bolničko lečenje primljeno je 12 pacijenta i otpušteno isto toliko. Trenutno su u kovid bolnicama ZC Vranje 53 slobodne postelje, saopštava gradski štab za vanredne situacije.

Do sada vakcinisao oko 30.000 građana u Nišu

Po broju vakcinisanih građana, Niš je i dalje vodeći u zemlji. Do sada je vakcinisano oko 30.000 Nišlija, što je 20 odsto punoletne populacije. 

Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu kaže da se u tom gradu dnevno vakciniše oko hiljadu do hiljadu i po građana.

"Redovno dobijamo spiskove, idemo na teren, vakcinišemo stara i nepokretna lica", rekao je Jerkan.

Od sledeće nedelje kreće revakcinacija, rekao je Jerkan i dodao da je obezbeđeno 50 mesta na kojima građani mogu da prime vakcinu. 

Vakcinisano više od 526.930 osoba

Srbija je i dalje na drugom mestu u Evropi prema broju vakcinisanih na milion stanovnika (77.437). Do sada je vakcinisano ukuno 526.930 osoba. 
Vlada Srbije

Blagi porast obolelih u Novom Pazaru

Epidemijska situacija u Novom Pazaru je i dalje nestabilna, beleži se blagi rast broja inficirnih.

Doktor Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, kaže da nema mesta opuštanju i poziva građane da se vakcinišu.

Iako je do sada vakcinisano 2.800 građana, doktor Mahmutović kaže da nisu zadovoljni i podsetio da se nijedna pandemija nije mogla zaustaviti bez leka i vakcine.

Inače, imunizacija građana u Novom Pazaru se obavlja na šest punktova.

U Srbiji je prema poslednjem preseku od posledica koronavirusa preminulo još 14 osoba. Od 12.047 testiranih osoba, 1.863 su pozitivne.

U bolnicama je manje od 4.000 pacijenata, na respiratoru je 138 osoba.

Masovna vakcinacija se nastavlja na više punktova širom Srbije. Lekari upozoravaju da vakcinacija nije znak za opuštanje. 

Vakcinisanje je moguće samo u zakazanom terminu. Za revakcinaciju nije potrebna nova prijava. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će prve vakcine iz Kovaks programa EU stići krajem marta ili početkom aprila, kao i da će zajedno sa dodatnim ugovorima koji bi trebalo da budu potpisani sa Kinezima i Rusima Srbija imati potpisane ugovore za ukupno 11,5 do 12 miliona vakcina.

Kaže da, ipak, ugovori nište ne znače ako nema vakcina.

"Ipak, imaćemo u naredne dve ili tri nedelje značajne količine vakcina, i to mogu da kažem veoma značajne", naglasio je Vučić. 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je za RTS da se očekuje da u naredne dve nedelje Srbija dobije vakcinu protiv koronavirusa četvrtog proizvođača.

"Čekamo posebnu potvrdu o novom kontingentu vakcina", istakla je Brnabićeva. Ona je rekla da za sada nema popuštanja mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Navela je da je primetno da stagnira procenat pozitivnih u odnosu na testirane.

"To je sa jedne strane loše, jer stagnira na relativno visokim brojevima, a sa druge strane dobra strana toga je da imamo nekih desetak dana više otpuštenih iz bolnice nego primljenih", rekla je Brnabićeva.