Čitaj mi!

Preminulo još 20 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 1.688 osoba – postojeće mere ostaju na snazi

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida 19 preminulo još 20 obolelih, a zabeleženo je 1.688 novih slučajeva zaraze. Testirane su 10.354 osobe. Na respiratoru je 171 osoba.

U Šumadijskom okrugu 73 novozaražene osobe

Prema poslednjim podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje od 358 testiranih osoba kod njih 73 potvrđen je koronavirus.

Najviše novozaraženih je u Kragujevcu – 54, sledi Aranđelovac sa 9 novih slučajeva zaraze, Knić 6, a Topola i Lapovo beleže po 2 slučaja.

U KC Kragujevac hospitalizovano je 135 ljudi, a na respiratorima je 12 pacijenata. 

Do 19.00 za vakcinaciju se prijavilo više od 390.000 ljudi

Do 19.00 sati za vakcinaciju se prijavilo više od 390.000 ljudi, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu zdravlja.

Građani Srbije popunjavanjem jednostavnog upitnika na Portalu e-Uprava, mogu iskazati interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19. 

Osim prijavljivanja preko e-Uprave, građani interesovanje za vakcinaciju mogu da iskažu i putem kol-centra, pozivanjem broja 0800 222 334.

Počela masovna vakcinacija u Kruševcu

Masovna vakcinacija građana Kruševca protiv koronavirusa počela je vakcinacijom starijih od 65 godina i prioritetnih grupa: policije, vojske i pravosuđa.

Kruševački Zavod za javno zdravlje dobio je 2.700 kineskih vakcina. Najviše za Kruševac – 1.590 doza, u kojem se imunizacija sprovodi u četiri gradske, pet seoskih ambulanti i Hali sportova, gde je masovna vakcinacija započela u podne.

Da bi olakšala sugrađanima Gradska uprava Kruševca oformila je kol-centar (037/446-446 i 066/446-446) preko koga operatori na osnovu uzetih podataka u njihovo ime zakazivati vakcinaciju preko portala e-Uprava.

Rasinski okrug danas beleži 76 pacijenata inficiranih koronavirusom. 

U Nišu vakcinisane 292 osobe

U Nišu je danas krenula masovna vakcinacija stanovništva, a do sada su vakcinisane 292 osobe.

U niški Dom zdravlja stiglo je 5.100 doza kineske vakcine, a od sutra će građani dobijati poziv iz e-Uprave.

U Nišu će se vakcinacija pored centralnog objekta obavljati u još pet manjih zdravstvenih stanica.

Radojičić: Za vakcinaciju potrebna lična karta i zdravstvena knjižica

Svi oni građani koji krenu na vakcinaciju treba da ponesu sa sobom ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu, naveo je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

"Procedura je takva da se građani najpre upišu, potom idu na lekarski pregled, zatim na registraciju i nakon toga sledi vakcinacija. Nakon primanja vakcine, oni ostaju ovde još nekih 15 minuta. Sve u svemu, ovde su nekih pola sata", objašnjava gradonačelnik. 

Objašnjava da će se već sutra vakcinacija obavljati od 10 do 19 časova, a građani bi trebalo da dolaze po dobijenim terminima, kako je i inače zamišljena čitava procedura. 

Dodaje da je na Beogradskom sajmu do 17.30 vakcinisano 1.300 osoba.

"Imamo 24 punkta i 12 lekara koji rade, tako da je vrlo živo, dobro funkcioniše i radujem se što je ovako veliko interesovanje građana", navodi Radojičić.

Dodaje da su rampe Sajma otvorene i da je parking besplatan do kraja nedelje za sve one koji dođu na Sajam da se vakcinišu.

"U ovom trenutku parking je besplatan, tako će biti sigurno do kraja ove nedelje, a tražimo modus da to bude i dalje tako. Važno je da se to ne zloupotrebljava, te da parking služi samo za ljude koji dolaze da se vakcinišu", navodi gradonačelnik. 

Podsetio je da su juče počeli s radom kol-centri, posredstvom kojih se sugrađanima starijim od 65 godina nudi pomoć oko prijave za vakcinaciju, zakazivanje pregleda ili za prevoz do mesta za vakcinaciju.

"Kol-centri po opštinama i centralni, gradski vode računa o time", dodao je gradonačelnik, precizirajući da je juče devedeset operatora bilo aktivno, te da su bila 4.093 poziva.

Gašić i pripadnici BIA primili kinesku vakcinu

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić vakcinisao se protiv koronavirusa, kao i pripadnici Agencije.

Gašić i pripadnici BIA su na Beogradskom sajmu primili vakcinu kineskog proizvođača "Sinofarm".

U Beogradu je danas počela masovna vakcinacija protiv koronavirusa na ukupno 18 punktova, a jedan od njih je na Beogradskom sajmu, gde se na dnevnom nivou može vakcinisati više od 1.200 građana.

Osim na tom punktu, vakcinacija se vrši u svih 17 domova zdravlja.

U Beogradu stagnira broj novozaraženih

Broj novih slučajeva koronavirusa u Beogradu stagnira danima, a prema poslednjim podacima, u prestonici su registrovana 442 novozaražena.

Na drugom mestu je Novi Sad, gde su registrovanu 142 pozitivnu, dok u ostalim gradovima ima manje od 100.

U Kragujevcu je registrovano 79 novoobolelih, u Nišu 51, a onda sledi Kraljevo sa 46 zaraženih.

Slede Kruševac sa 42 nova slučajeva, dok se u Šapcu registruje 40 novozaraženih, a slede Pančevo sa 36 slučajeva, Užicu 33, Vrbas 29.

U Subotici je 27 novozaraženih, u Aleksandrovcu 24, dok je u Vranju 24, u Valjevu 23. Ostala naseljena mesta u Srbiji registruju manje od 20 pozitivnih lica.

U Srbiji je u poslednja 24 časa potvrđeno 1.688 novih slučajeva koronavirusa od testirana 10.534 uzorka, a preminulo je 20 osoba.

Kon: Novog soja nema u Srbiji

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon navodi da novi soj koronavirusa nije utvrđen u Srbiji, ali da je, budući da je taj soj prisutan u Evropi, vrlo moguće da se pojavi i kod nas, te da ne bi trebalo očekivati da će se ponašati drugačije nego u Evropi.

"Na to moramo biti spremni, a odgovor na to je čuvanje granica, mere ostaju. Pratimo situaciju. Nema novog soja da smo ga utvrdili. Borimo se protiv virusa, on i dalje postoji, cirkuliše, sam neće otići, već ga moramo oterati vakcinacijom", rekao je Kon.

Upitan može li se to desiti do leta, Kon je rekao da bi to bio optimističan pogled, ali da lično ne sme da bude ni optimista ni pesimista, ali da ćemo svakako, uz ozbiljno reagovanje, dobar odziv i poverenje u vakcinaciju, suzbiti virus i brže nego što smo mislili.

Na KiM devet preminulih, 294 novoinficirane osobe

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je devet osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.450 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 294 nova slučaja infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.729 uzoraka.

Aktivno je 5.279 slučajeva.

Kon: Postojeće mere ostaju na snazi

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon navodi da aktuelne mere ostaju na snazi do dalje.

Kon je novinarima preneo da se na sednici raspravljalo o epidemijskoj situaciji i merama, a kao glavna tema je sada i vakcinacija, koja će biti u fokusu budućih sastanaka.

Epidemijska situacija, ističe Kon, i dalje se tretira kao nepovoljna.

"Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bi pomogli ako bude potrebno", istakao je oni naglasio da je za celu Srbiju najvažnije da se što pre sprovede masovna imunizacija.

Ukazao je da se očekuju dodatne količine vakcina kako "sputnjik", tako i "Fajzera" i "Bionteka", a da postoje očekivanja vezana i za vakcinu "Astra-Zeneke".

Kon je, ocenjujući informacije o početku masovne imunizacije, rekao da su one ohrabrujuće.

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od ALIMS-a, da je kineska vakcina za uzrast od tri godine, dok se "Fajzerova" ne može davati osobama mlađim od 16 godina, a "sputnjik" je za starije od 18 godina.

Izjava Predraga Kona

Na respiratoru 171 pacijent

U poslednja 24 sata u Srbiji su testirane 10.534 osobe, a kod njih 1.688 je potvrđena infekcija koronavirusom.

Borbu sa kovidom je izgubilo 20 ljudi. Od početka epidemije, od posledica zaraze preminula je 3.791‬ osoba.

Na bolničkom lečenju je 5.089 ljudi, a na respiratoru 171 pacijent.

U Srbiji je počela masovna imunizacija, gradovi obezbeđuju punktove.

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je građane da se što pre prijavljuju za vakcinaciju i da se što pre vakcinišu, jer je to suštinska zaštita.

"Dan ranije kada primite vakcinu je spas. Za nas od ključnog značaja da se građani ubrzano prijavljuju. Što pre primite vakcinu spasićete živote i svoj i drugih", naglasio je Vučić. 

Na sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju predstavljen je najmoderniji Sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije stanovništva Srbije, koji u svakom trenutku prati ceo proces od nabavke vakcina do vakcinacije.

Masovna vakcinacija je vrlo važna zbog sticanja kolektivnog imuniteta, rekla je za RTS Tanja Jovanović, virusolog i članica NKT za imunizaciju.

Na pitanje o tome koliko bi u ovom trenutku populacije moglo da ima imunitet, rekla je da može da pretpostavi da je takvih 35 ili 40 odsto.