Čitaj mi!

Šta rade vakcine u našim ćelijama i po čemu se razlikuju - "dešifruje" Ana Banko

Virusolog Ana Banko objašnjava za RTS razlike između inaktivisane i adenovirusne vakcine. Koncept inaktivisane vakcine, kakva je kineska, je da unesete mrtav virus, zbog toga je ograničena količina virusnih kompenenti koje vi u sebi sadržite. Kod vakcina poput "Sputnjika" i "Fajzera" suština je da se unosi informacija - nema kontakata sa našim genetičkim materijalom.

Milion doza kineske vakcine "Sinofarm" stiglo je u Srbiju. To je klasična vakcina napravljena po starom principu, što znači da je napravljena od umrtvljenog virusa. Pre toga, u Srbiji je u upotrebi u "Fajzerova" i ruska "Sputnjik".

Vakcinacija traje i sve je više pitanja o tome kako da izaberemo vakcinu.

Gostujući u Jutanjem programu, Ana Banko, virusolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu rekla je da su trenutno tri vakcine na našem tržištu, četiri različita koncepta postoje u svetu, a u klasične spada kineska "Sinofarm" vakcina.

Doktorka Banko kaže da je poenta imunizacije da stovrimo antitela na ključne proteine virusa, kako bismo pri sledećem kontaku sa virusom zaustavili vezovanje za naše ćelije ili ga i uništili.

Ističe da inovativne vakcine poput Sputnjika i Fajzera, odnosno Moderne ali i Astra-Zeneke jesu nešto što se razvijalo poslednjih 20 godina, bez obzira na inovativnost, one su dugo vremena u razvoju.

"Praktično po modelu Sputnjikove vakcine postoji registrovana vakcina za ebolu iz 2019. godine, a po principu Moderne, odnosno Fajzera su bile vakcine koje su ispitivane na onkološkim pacijentima", rekla je dr Banko.

Ukazuje da iz 2009. godine postoji studija ispitivanja ove vakcine na karcinomu pankreasa, a između 2013. i 2016. vršeno je kliničko ispitivanje na pacijentima za vakcinu protiv besnila.

Koncept inaktivisane vakcine je da unesete mrtav virus, zbog toga je ograničena količina virusnih kompenenti koje vi u sebi sadržite tom vakcinom i tim vakcinama je potrebno dodavati adjuvanse da bi se imunogenost povećala.

"Unošenje SMS poruke kod Fajzera i Moderne" 

"Kod adenovirusne vakcine kakav je Sputnjik i kod Fajzerove odnosno Modernine - mRNK suština je da se unosi informacija, nema kontakata sa našim genetičkim materijalom, to je kao unošenje SMS poruke, kod Fajzera i Moderne", rekla je Banko.

Kako kaže, ta poruka nije trajna već našim mehanizmima u ćeliji šalje samo informaciju da sami napravimo virusni protein kako bismo na njega odreagovali i stvorili antitela i to je kratkotrajno, protein nam ostaje jedno vreme kako bi pospešio imunski odgovor.

Objašnjava da svaki sledeći put kada dođemo u kontakt sa virusom, desiće se to da će naša antitela prepopznati virus po tim komponentama koje smo sami stovrili i odgovoriti na pravi način.

"Kod Sputnjik vakcine taj mehanizam je vrlo sličan, ali je informacija upakovana u adenovirus koji je umrtvljen, a suština je da adenovirs omogući ulazak te informacije u našu ćeliju i da mi po istom principu stvaramo antitela", istakla je ona. 

Efikasnost vakcina

Doktorka Banko kaže da je efikasnost kineskih vakcina Sinofarm i Sinovak nešto niža od drugih jer su inaktivisane ali je do sada vakcinisamo oko 40 miliona stanovnika, sve su prošle kliničke faze ispitivanja i taj broj govori mnogo više o bezbednosti.

"Alergije se tolerišu na hranu i penicilin, samo predostrožnost teba imati prema osobama koje su imale teške anafilaktičke reakcije prema nekim medikamentima, injkecijama, ali i za njih postoji dobra istorija, u smislu ovih 40 miliona doza koje su primenjene", rekla je Banko.

Kaže da postoji postotak 11 prema milion doza da se javlja alergijska reakcija, ali da niko nije završio letalno.

"Svaki pacijent će kod lekara uraditi procenu kliničkog stanja i lekar će na osnovu kliničkog stanja proceniti da li pacijent može da primi vakcinu, ali prema godinama kontraindikacija ne postoji", zaključila je Ana Banko.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">