Čitaj mi!

Situacija posle praznika ohrabruje, ali je i dalje nepovoljna – stigle kineske vakcine

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 369.823 osobe, a zabeleženo je 3.708 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Milion doza kineske vakcine "Sinofarm" stiglo u Srbiju. U 10 gradova posle Beograda počela je vakcinacija najstarijih sugrađana.

UNS: Prijavljivanje novinara za vakcinaciju do ponedeljka u podne

Vakcinacija novinara i drugih medijskih radnika protiv novog koronavirusa počeće u utorak, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS), na čiju inicijativu su novinari uključeni u prioritetne grupe za imunizaciju.

U Nišu vakcinisana 41 osoba

U 10 gradova posle Beograda počela je vakcinacija najstarijih sugrađana. To su Subotica, Sombor, Novi Sad, Zrenjanin, Šabac, Loznica, Čačk, Kragujevac, Kruševac i Niš. 

U Nišu se od 45 prijavljenih za vakcinaciju, jedna osoba nije odazvala, a savet lekara za četiri sugrađana je bio da ne prime vakcinu zbog trenutne prehlade.

U međuvremenu je žena došla sa preporukom specijaliste da ipak može da primi vakcinu, tako da je vakcinisana 41 osoba. 

Starije od 75 godina su za vakcinaciju preko e-uprave prijavljivali mlađi u porodici.

Revakcinacija će biti 6. februara. 

Niški Dom zdravlja do sada je vakcinisao 1.769 ljudi, prvi su bili korisnici Gerontološkog centra a zatim lekari i medicinsko osoblje u Kliničkom centru i Domu zdravlja, koji poslednjih meseci rade u tzv. crvenoj kovid zoni.

U Nišu će se vakcinacija naredne nedelje, kada se očekuje i veći broj vakcina, obavljati ili u nekoj od školskih sala ili u Hali "Čair", koja trenutno nema pacijente i privremeno je zatvorena. 

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovan 121 pacijent

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljena su 173 pregleda, od kojih 60 prvih.

Uzorkovana je krv kod 94 pacijenta i sačinjeno 75 RTG pluća. Urađeno je 7 pi-si-ar i 58 antigenskih testova, od kojih je 14 pozitivno.

Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 16 pacijenata.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovan je 121 pacijent. Od tog broja 109 je pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 110 pacijenata, na kiseoniku 56.

Na bolničko lečenje primljeno je 9 pacijenata, dok je 7 otpušteno. Trenutno je u kovid bolnicama u Vranju 39 slobodnih postelja, podaci su gradskog štaba za vanredne situacije.

U Mačvanskom okrugu 102 osobe pozitivne

Od 465 uzetih uzoraka u Mačvanskom okrugu 102 su pozitivna na kovid.

Najviše novoobolelih je u Šapcu - 55, slede Loznica - 16, Bogatić - 12, Ljubovija - 6, Krupanj, Koceljeva i Vladimirci po 4, Mali Zvornik - 1.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Šabac u 8 lokalnih uprava u Mačvanskom okrugu aktivno obolelih je 1.746 građana.

Hospitalizovano 107 pacijenata u Čačku

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 107 pacijenata.

U respiratornom centru smešteno je 9 pacijenata, od kojih je 1 na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem 6 pacijenta i otpust 8 pacijenata.

Biio je 1 egzitus, M. R. (1934) iz Čačka (pozitivan), navodi se u izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka.

Od 234 uzorka iz Čačka je 23 pozitivna, iz Lučana 5, iz Gornjeg Milanovca 8 i iz Ivanjice 5 pozitivnih.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bio je 119 pregleda, od čega je 39 prvih pregleda.

U Vojvodini 395 novozaraženih

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 395 novih slučajeva koronavirusa, a najviše novozaraženih je u Novom Sadu - 98.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 13.238, objavio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Očekuje se dalji postepen pad broja aktivnih slučajeva u narednom periodu. U ovom trenutku najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu - 3.379, a sledi Zrenjanin sa više od 1.100 slučajeva.

U ostalim opštinama trenutno je manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva koronavirusa.

Kako protiče vakcinacija u Šapcu

Posle dužeg perioda veći broj kontrolnih nego prvih pregleda u šabačkoj kovid ambulanti. U opštoj bolnici hospitalizovana su 164 pacijenta, među kojima je 17 korisnika Gerontološkog centra.

U poslednja 24 časa iz centra je u bolnicu primljen jedan pacijent, dok je u centru na kiseoničkoj potpori deset korisnika. Jedan kovid pozitivan korisnik, koji je bio u termalnoj nazi maligne bolesti, preminuo je u gerontološkoj ustanovi. 

Dodatnim epidemiološim istraživanjem utvrđeno je da su još dva zaposlena kovid pozitivna, a bili su porodični kontakti, kaže se u saopštenju šabačkog kriznog štaba, apelujućina građane da poštuju sve mere zaštite i da se prijave za vakcinaciju.

Vakcinacija je počela u 10 sati za građane starije od 75 godina koji su se prijavili preko e-pportala.

Opredeljeno je 18 doza a vakcinaciju sprovode zaposleni iz Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić" u prostorijama službe Kućne nege, jer je u prizemlju i najstariji sugrađani ne moraju da se penju uz stepenice.

Najstariji prijavljen građanin koji je i prvi došao na vakcinaciju je 94-godišnji Bogdan Borojević iz Šapca.

Vučić: Od juče do jutros 21 pacijent preminuo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su epidemiološke mere, i njihovo eventualno popuštanje, u nadležnosti Kriznog štaba, ali da je sigurno da ne bi smelo da bude opuštanja, jer je i dalje visok broj preminulih od koronavirusa.

Vučić je rekao da je od juče do jutros 21 pacijent preminuo, što je, nažalost, i dalje veliki broj.

Vakcinacija u Čačku 25 građana starijih od 75 godina

Oko deset časova u čačanskom Domu zdravlja počela je vakcinacija 25 građana starijih od 75 godina, koji su se za vakcinaciju protiv koronavirusa prijavili preko portala e-Uprave ili putem kol centra.

Svi oni biće vakcinisani "Fajzerovom" vakcinom.

Vučić: Novinari da budu na listi prioriteta za vakcinisanje

Predsednik Aleksandar Vučić zatražio je od Vlade Srbije da novinare stavi na listu prioriteta za vakcinisanje.

Vučić je rekao da je zamolio Vladu da to učini, a na inicijativu Udruženja novinara Srbije.

Milion doza kineske vakcine "Sinofarm" stiglo u Srbiju

Avion "Er Srbije" kojim je iz Kine dopremljeno milion doza vakcine kompanije "Sinofarm" sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Avion sa kineskim vakcinama dočekali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine Čen Bo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef BIA Bratislav Gašić. 

Institut za reumatologiju i Banjica izlaze iz kovid sistema

Sa boljom epidemijskom situacijom iz kovid režima postepeno izlaze Instituti i bolnice. Danas izlazi Institut za reumatologiju Srbije i posle dezinfekcije, u narednim danima trebalo bi da počnu da zbrinjavaju svoje pacijente.

U redovan režim rada, od sutra se vraća i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, ali će u početku primati samo hitna stanja.

Pacijenti oboleli od kovida 19 iz tih ustanova koji nisu završili lečenje prebačeni su u druge kovid bolnice.

Počinje vakcinacija u Zrenjaninu

Do petka na području srednjeg Banata, registrovano je oko 1.500 novozaraženih koronavirusom, od kojih je 1.160 Zrenjaninaca.

Vakcinacija starijih od 75 godina u Zrenjaninu počinje u deset časova.  

Glavna sestra Doma zdravlja u Zrenjaninu Slađana Pejović kaže za RTS da je sve spremno za vakcinaciju, dodajući da će danas biti vakcinisano oko 20 građana starijih od 75 godina.

Kako navodi, dosadašnji odziv zdravstvenih radnika na vakcinaciju je dobar. Pejovićeva koja je i sama primila vakcinu, dodaje da je imala samo blagi bol u ruci.

Direktor DZ Palilula: Procedura vakcinacije jednostavna, svi pozvani u petak se odazvali

Prema podacima Nacionalog tima za imunizaciju, zaključno sa petkom vakcinisano je 20.500 građana Srbije, a među ima i hiljadu starijih od 75 godina.

Direktor Doma zdravlja Dr Milutin Ivković na beogradskoj opštini Palilula, Aleksandar Stojanović kaže da su u petak odazvali svi pozvani građani stariji od 75 godina .

Kako napominje, procedura je jednostavna i po pacijentu traje od šest do sedam minuta.

"Kada pacijent dođe u Dom zdravlja uzima mu se lična karta i kratka anamneza njegovog zdravstvenog stanja u razgovaru sa lekarom. Istovremeno se unose podaci pacijenta u bazu podataka. Potom odlazi se kod sestre na vakcinaciju, a po izlasku iz prostorije pacijent posedi nekolko minuta", objašnjava Stojanović.

Kako je naveo, u palilulskom Domu zdravalja sutra se nastavlja sa imunizacijom kada će biti vakcinisani zaposleni, a od ponedeljka se nastavlja vakcinacija starijih od 75 godina.

"Na sastanku sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, dogovoreno je da od ponedeljka krene i vakcinacija građana starijih od 64 godine. Oni će takođe biti pozivani, a svaka lokalna samouprava otvaraće punktove gde će se vakcinacija obaviti".

Stojanović kaže da će pri samom pozivu iz E-uprave i kol-centara, građani dobiti odgovor na sve nedoumice u vezi sa vakcinacijom.

Naglasio je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja će imati tri vakcine. Svaka vakcina je dobra, a omogući će povratak normalnom životu građana, ističe Stojanović.

U Srbiji 5.409 hospitalizovanih pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 5.409 hospitalizovanih pacijenata, dok se 196 osoba nalazi na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 21 pacijent preminuo je od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 1.751 osobe, od 10.961 testiranog.

Srbija je izašla iz vanredne epidemiološke situacije, ali je ona i dalje nestabilna i popuštanje mera u ovom trenutku nije realno, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare republičkog Kriznog štaba.

Kon je istakao da nije došlo do porasta broja obolelih posle praznika i da to ohrabruje, ali ističe da je broj obolelih i dalje visok i da je sitacija još uvek nepovoljna.

Dodao je da je u svakom trenutku moguće da dođe do porasta ukoliko prestanemo da vodimo računa i ako se opustimo, odnosno prestanemo da sprovodimo mere.

Vakcinacija građana starijih od 75 godina koji su se prijavili preko E-uprave počela je juče u Beogradu, a danas se nastavlja od severa – Subotica, Zrenjanin, Sombor, Novi Sad, zatim Šabac, Loznica, Čačak, Kruševac, Kragujevac, Niš.

U Srbiji je zabeleženo 12 neželjenih reakcija na vakcine protiv koronavirusa, a iz Agencije za lekove navode da taj broj nije neuobičajen.

Milion doza vakcine kompanije "Sinofarm" stiglo je u Srbiju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">