Čitaj mi!

Pavle Zelić rešava dileme o neželjenim reakcijama vakcine protiv kovida

U Srbiji je zabeleženo 12 neželjenih reakcija na vakcine protiv koronavirusa, a iz Agencije za lekove navode da taj broj nije neuobičajen. Ističu da u Srbiju stižu "Sinofarm" vakcine i da stručnjaci Agencije za lekove trenutno rade na proceni dokumentacije kako bi, poštujući visoke standarde, bile dostupne u najkraćem mogućem roku.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva naveo je da je trenutno zabeleženo 12 neželjenih reakcija na vakcine protiv koronavirusa i da se sve pažljivo prati putem Nacionalnog centra za farmakovigilansu pri Institutu "Batut".

Kako je naveo tokom gostovanja u Beogradskoj hronici, broj ljudi koji su imali neželjene reakcije nije neuobičajen.

"Tu se ne evidentiraju sve neželjene reakcije, kao što su bol na mestu primene, crvenilo, blag otok ili blaga temperatura. Tražimo neke neočekivane, kojih nije bilo ili ozbiljnije neželjene reakcije kojih je bilo izuzetno malo i uglavnom su se odnosile na sistemske poremećaje kao što je povišena temperatura, glavobolja, malaksalost koja traje nekoliko dana", istakao je Zelić.

Dodao je da su u konstantnoj vezi sa monitoring centrom Svetske zdravstvene organizacije i sa samim proizvođačima cepiva koji imaju obavezu da periodično izveštavaju Agenciju za lekove o bezbednosti vakcina.

Sve neželjene reakcije su prijavljene za "Fajzerovu" vakcinu 

Zelić je rekao da su neželjene reakcije prijavljene za "Fajzerovu" vakcinu koja se najviše i primenjuje u Srbiji.

Govoreći o alergijskim reakcijama na vakcinu kompanije "Fajzer", Zelić je istakao da se pod burnim alergijskim reakcijama smatraju šokovi, kada je neophodna hospitalizacija i primena adrenalina i urbazona i da se to ne može pomešati sa alergijskom kijavicom.

"Ono što je bitno jeste da su alergijske reakcije na koje mi ukazujemo one koje se odnose na sastojke vakcine. To su zaista retki slučajevi kada pacijenti koji inače imaju burne reakcije na najrazličitije uzroke i nedefinisane uzroke mogu da budu alergični na neke od sastojaka vakcina i tada se preporučuje dodatni oprez", naglasio je Zelić.

Dodao je da je u celom svetu evidentiran mali broj takvih reakcija, kao i da je to jasno definisano u uputstvima koja su dostupna na sajtu Agencije za lekove.

U Srbiju iz Kine stiže "Sinofarm" vakcina 

Pavle Zelić je naveo da iz Kine stiže vakcina "Sinofarm", dok vakcinu "Sinovak" proizvodi drugi proizvođač.

"Srbija će dobiti 'Sinofarm' vakcinu. Stručnjaci Agencije u ovom trenutku rade na proceni dokumentacije kako bismo, kao i za prethodne vakcine, u najkraćem mogućem roku, poštujući naše visoke standarde i zakone i podzakonska akta koji važe i koji su usaglašeni sa visokim normama koje važe u EU i drugim razvijenim zemljama mogli da kažemo da su vakcine kvalitetne, efikasne i bezbedne", rekao je Pavle Zelić.

Kako je rekao, efikasnost "Sinofarm" vakcine, u zavisnosti od izveštaja, jeste između 80 i 86 odsto.

"Ja bih samo naglasio da je ova efikasnost o kojoj govorimo bazirana na kliničkim ispitivanjima. Mi ćemo konačne efekte i konačnu zaštitu koju vakcina pruža videti tek kada prođe određeno vreme i kada se one primenjuju na milionima građana", istakao je Zelić.

"Procenti efikasnosti vakcina izrazito iznad standarda"

Naglasio je da je velika poruka uspeha nauke to što su procenti efikasnosti vakcina izrazito iznad onoga što se smatra standardom i očekivanim procentima koji se kreću oko 50 odsto.

"To je nešto što su bili raniji standardi. Mi smo sada podigli te standarde upravo u situaciji kada je potrebno spasiti celokupan svet od pošasti pandemije koja, nažalost, i dalje traje", kazao je Zelić.

Naglasio je da je Agencija za lekove i medicinska sredstva prema zakonu dužna da sve vakcine, svih proizvođača, provera na isti način, prema visokim standardima i da se proverava svaka uvezena serija.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">