Čitaj mi!

Preminulo još 25 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 2.267 osoba

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida 19 preminulo još 25 obolelih, a zabeleženo je 2.267 novih slučajeva zaraze. Na respiratoru je 189 pacijenata. Testirano je 12.889 osoba.

Druga grupa članova SANU primila vakcinu u KCS

Druga grupa članova Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) danas je u Kliničkom centru Srbije primila vakcinu protiv kovida-19.

Potpredsednik SANU Zoran Popović rekao je da se veliki broj akademika odazvao pozivu za vakcinaciju i naveo da će više od 75 njih u ova dva ili tri dana primiti vakcinu.

Poručio je da treba da verujemo institucijama koje su vakcine protiv kovida-19 ocenile kao bezbedne i istakao da tu ne sme da bude nikakvih dilema.

"Da li su vakcine dobre ili loše, ispitano je u više institucija i mi moramo da verujemo da je to baš tako. Zbog toga smo se i opredelili da u velikom broju dođemo na vakcinaciju", rekao je Popović.

Kaže da je SANU zbog epidemije virusa korona odložio dosta svojih aktivnosti, ali da se, ističe, vakcinacijom stiču uslovi da se sve te odložene aktivnosti sprovedu u ovoj godini.

Popović je zahvalio Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru Srbije što su ih stavili na prioritetnu listu i na taj način, kaže, doprineli da se održi radni kapacitet akademije.

Potpredsednik Evropskog udruženja kardiologa i član SANU, prof. Petar Seferović smatra da su u zabludi oni koji misle da su vakcine nepoželjne.

"Ne mogu da razumem da neko ne želi da se ne vakciniše", rekao je Seferović i pozvao sugrađane da se vakcinišu, jer je to, kaže, jedini način da se zaustavi epidemija.

U KC Niš vakcinisalo se oko 650 zaposlenih, od ukupno 3.500

U Kliničkom centru Niš protiv koronavirusa vakcinisalo se oko 650 zaposlenih od ukupno 3.500, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Zoran Perišić.

Perišić je novinarima u Nišu rekao da je završen prvi krug vakcinacije zdravstvenih radnika "Fajzerovom" vakcinom, a da se nakon drugog kruga, koji će biti završen do vikenda, očekuje da broj vakcinisanih dostigne oko 900 zaposlenih.

Perišić, međutim, smatra da taj broj nije dovoljan, ali da zaposleni imaju pravo da biraju da li će se vakcinisti i koju će vakcinu izabrati.

"Mislim da je pitanje izbora vakcine nepotrebno, ja sam primio prvu koja je stigla, "Fajzerovu", ne pitajući da li je najbolja ili ne", rekao je Perišić.

Na KiM jedna osoba preminula, 299 novoinficiranih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminula je jedna osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.388 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 299 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.825 uzoraka.

Aktivno je 5.567 slučajeva.

Najviše novozaraženih u Beogradu, slede Novi Sad i Niš

Od 2.267 slučajeva koronavirusa, koliko je potvrđeno u poslednja 24 sata, najviše ih je iz Beograda – 590.

Sledi Novi Sad sa 122 novozaražena, Niš 66, Šabac 65, Kragujevac 60, Vranje 52, Kruševac 51.

U Jagodini je registrovano 46 novih slučajeva zaraze, Kraljevu 44, Valjevu 42, Užicu 38, Pančevu 37, Čačku 34, Sremskoj Mitrovici 31, Smederevu 30, Subotici 29, Priboju 28, Vršcu 27, Loznici 24, Zrenjaninu i Vrbasu po 23, Boru 21 i Kikindi 20, dok ostala mesta imaju manje od 20 pozitivnih.

Na respiratoru 189 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.267 novih slučajeva od testiranih 12.889, a preminulo je 25 osoba.

U bolnicama širom zemlje nalaze se 503 pacijenta od kojih je 189 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs

Od početka epidemije u našoj zemlji je testirano 2.437.036, a ukupan broj registrovanih slučajeva je 366.191.

Do sada su ukupno preminule 3.664 osobe, a procenat smrtnosti je jedan odsto.

Na respiratorima 189 pacijenta

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže za RTS da se nada da su iza nas najteži dani kada je reč o epidemiji koronavirusa, da je situacija bolja, ali da je i dalje ozbiljna.

"Videli smo da je bilo oko 8.000 obolelih dnevno, sada je 1.500–2.000. Situacija je bolja nego što je bila, ali ti brojevi su i dalje veliki, vidimo koliko je ljudi u bolnicama i u prošlom mesecu je umrlo oko hiljadu ljudi. Situacija je i dalje ozbiljna, ali je bolja nego što je bila", rekao je Ivanuša.

Naglasio je da je vakcinacija velika nada za budućnost, a da je Srbija jedna od prvih država u svetu koja je otpočela imunizaciju.

Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, navodi za RTS da su u Srbiji trenutno registrovane dve vakcine – "Fajzerova" i ruska "sputnjik", ali da je, bez obzira o kojoj se vakcini radi, efekat vakcinacije identičan – pruža nam mogućnost zaštite od susreta sa virusom i infekcija.

"Potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine", navodi Jovanovićeva.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da nema dokaza da je neka vakcina protiv koronavirusa bolja od druge, ali da su sve bezbedne.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da ga raduje što se dosta mladih prijavljuje za vakcinaciju.

Još 32 korisnika Gerontološkog centra u Šapcu pozitivna su na koronavirus, ukupno 124. Pozitivno je i 20 zaposlenih u toj ustanovi.

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" u Vrnjačkoj Banji nije više u režimu kovid bolnice i od 18. januara počeće normalno da prima pacijente. I stacionar Radon u Niškoj Banji izlazi iz kovid zone.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">