Čitaj mi!

Pada broj pregleda i prijema u bolnice, ali realna situacija tek posle praznika

Od početka pandemije, u Srbiji je ukupno registrovano 356.125 slučajeva koronavirusa, preminulo je 3.513 obolelih, a ukupno je testirano 2.378.015 građana.

Do sada vakcinisano 1.300 zdravstvenih radnika

Nastavlja se vakcinacija protiv kovida-19. Širom Srbije otvoreno je ukupno 165 punktova. 

Vakcinu danas primaju i zaposleni u Instututu za onkologiju i radiologiju u Beogradu.

Direktorka Instituta Danica Grujičić rekla je za RTS da će zdravstveni radnici u toj ustanovi danas primiti rusku vakcinu "sputnjik", a u utorak Fajzerovu, 180 doza.

"Svi su zainteresovani za vakcinaciju, svi su videli šta znači kovid i smatramo da je imunazacija jedini pravi način da se zaustavi pandemija", rekla je doktorka Grujičić.

Apelovala je na radnike koji su preležali koronu da sačekaju sa vakcinacijom i da daju prednost onima koji nisu. 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je do sada  vakcinisano 1.300 zdravstvenih radnika.

"Mi smo počeli sa institucijama koji nisu u kovid sistemu, kao što su Tiršova, Banjica, Instutut za onkologiju i želimo da zaštitimo naše zdravstvene radnike", rekao je Đerlek.

Do sada, kaže, nema neželjenih reakcija i sve protiče u najboljem redu. 

"Očekujemo 500.000 sputnjik vakcine, to je dogovoreno na nivou dve države, očekujemo dva miliona u toku 2021. godine i danas delimo Institutu za onkologiju, zatim Kliničkom centru. Podelićemo ove količine u Beogradu jer se te vakcine moraju upotrebiti u roku od dva sata", rekao je Đerlek i dodao da je odmah naručeno i 170 zamrzivača kako bi obezbedili adekvatnu upotrebu te vakcine.

U Čačku preminule tri osobe, dva pacijenta na respiratoru

U Opštoj bolnici u Čačku u u poslednja 24 sata preminule su tri osobe.  Od 246 testiranih uzorka, iz Čačka je 31 bio pozitivan, iz Lučana četiri, iz Gornjeg Milanovca devet, a iz Ivanjice dva.

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 108 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je osam pacijenata, od kojih je dva na respiratorima.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 138 pregleda, od čega je 55 prvih pregleda.

U Gerontološkom centru u Šapcu zaraženo osam korisnika

U Gerontološkom centru u Šapcu koronavirusom zaraženo je osam korisnika, svi su stabilnog opšteg stanja i nalaze su u izolaciji, a izolovani su i njihovi kontakti.

Tim stručnjaka Zavoda za javno zdravlje posetio je Gerontološki centar i naložio preduzimanje svih neophodnih mera.

Šabačka bolnica povećala je broj zdravstvenih radnika koji su na usluzi najstarijim sugrađanima.

Upućen je zahtev direktorima svih zdravstvenih ustanova da se maksimalno angažuju, kako bi se preduzele sve neophodne mere, navodi se između ostalog u saopštenju Aleksandra Pajića, komandanta Kriznog štaba i gradonačelnika Šapca.

Poslednjeg dana prošle godine, u toj ustanovi je vakcinisano 156 korisnika.

U srpskim sredinama na KiM 19 novoobolelih

U srpskim sredinama na KiM još 19 osoba obolelo je od kovida-19, među testiranih 66 uzoraka.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 3, Zvečana - 7, Leposavića - 2, Prilužja - 2, Gnjilana - 2, Zubinog Potoka, Kosovske Kamenice I Štrpca po jedna, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Iz izolacije je izašlo 28 osoba, dok je aktivnih 427 slučajeva. Od izbijanja epidemije u srpskim sredinama je preminula 91 osoba.

U Vojvodini 402 novozaražena, manje testiranih za praznik

Tokom prethodnog dana u Vojvodini su potvrđena 402 nova slučaja koronavirusa, od kojih je najviše u Novom Sadu, 120, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U saopštenju objavljenom na sajtu Instituta se napominje da je manji broj registrovanih slučajeva prethodnog dana posledica manjeg broja zahteva za laboratorijskim testiranjem za praznik.

U ovom trenutku u Vojvodini je aktivan 17.351 slučaj.

Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 4.170, sledi Zrenjanin sa nešto više od 1.400, Pančevo sa više od 1.200 i Subotica sa nešto manje od 1.000 aktivnih slučajeva.

U saopštenju se navodi da se očekuje se dalji pad broja aktivnih slučajeva u narednom periodu zbog oporavka velikog broja obolelih sa blagom kliničkom slikom, koji su registrovani tokom decembra.

Institut epidemiološku situaciju u Vojvodini ocenjuje kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima i ukazuje da je zdravstveni sistem i dalje u teškoj situaciji, ali da se situacija popravlja.

Đerlek: Srbija će imati tri vakcine za imunizaciju stanovništva

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je  da će Srbija uskoro imati tri vakcine na raspolaganju za imunizaciju stanovništva.

"Spoljnopolitički kredibilitet naše zemlje je danas na višem nivou nego ranije i zbog toga je Srbija uspela da dobije vakcine i počne imunizaciju čak i pre EU", rekao je Đerlek za TV Prva.

On je rekao i da priče o tome da zdravstveni radnici navodno odbijaju da se vakcinišu nisu tačne i da se preuveličavaju.

"Nema nikakvog masovnog odbijanja vakcinacije. To nije tačno", rekao je Đerlek i podsetio da je i sam vakcinisan ruskom vakcinom "sputnjik".

On je ponovio da su i Fajzer/Biontekova, i ruska, i kineska vakcina koja se uskoro očekuje u Srbiji, potpuno bezbedne, a vakcinacija jedini način da se izbegne zaražavanje korona virusom.

U Vranju hospitalizovano 106 pacijenata

U kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 207 pregleda, od toga 82 prvih pregleda. Uzorkovana je krv kod 118 pacijenata i sačinjena 103 rendgena pluća. 

Urađena su četiri pi-si-ar testa i 97 antigenskih testova, od kojih su 44 pozitivna. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 48 pacijenata.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra "Vranje" hospitalizovano je 106 pacijenata. Od tog broja 97 je pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 101 pacijent, na kiseoniku 59. 

Na bolničko lečenje primljeno je i otpušteno po 10 pacijenata. 

Trenutno su u kovid bolnicama ZC "Vranje" 54 slobodne postelje, saopštava gradski štab za vanredne situacije.

Vesić: Tražiću produženje rada ugostitelja i maloprodaje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da očekuje da Krizni štab potvrdi da radno vreme maloprodajnih i ugostiteljskih objekata i posle 11. januara bude do 20 sati, ali je najavio da će tražiti ublažavanje te mere.

Vesić je naveo da će se tokom naredne nedelje u Privrednoj komori Srbije sastati sa predstavnicima te organizacije i kompanija koje rade u sektoru usluga kako bi predložili novo ublažavanje mera Kriznom štabu čim počne masovna imunizacija.

Istakao je da se bori za svako radno mesto u Beogradu kao što će se zalagati za svaku vakcinu za naše Beograđanke i Beograđane.

"Ovaj grad mora da radi i trebaju nam turisti. To je najveći interes Beograda. To će se dogoditi brže nego što očekujemo", rekao je Vesić za Kurir.

Počela vakcinacija medicinskih radnika u bolnici u Ribarskoj banji

Počela  vakcinacija medicinskih radnika Specijalne bolnice Ribarska banja.

Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice rekao je za RTS da je Ministarstvo zdravlja za tu ustanovu opredelilo 50 doza Fajzerove vakcine i da se nada će svih 50 biti i iskorišćeno.

"Specijalne bolnice Ribarska banja nije u kovid sistemu i i naš osnovni zadatak je da zaštitimo pacijente i da se virus ne unese u našu ustanovu", rekao je Šokorac.

Prema poslednjim podacima, u Rasinskom okrugu je 50 novoobolelih što je dvostruko manje u odnosu na 7. januar.

Oko 350 zaposlenih u Institutu za majku i dete primiće vakcinu

U naredna tri dana oko 350 zaposlenih u Institutu za majku i dete primiće vakcinu, rekao je za RTS profesor doktor Vladisalav Vukomanović.

"Nekoliko dana i pre plana započeće vakcinacija zaposlenih Fajzerovom vakcinom. Reč je o trećini zaposlenih a očekujemo za dve tri nedelje da će biti vakcinisano još toliko. U našoj ustanovi među zaposlenima je bilo oko 250 radnika koji su preležali virus", rekao je Vukomanović.

On očekuje da će se Institut posle vakcinacije zaposlenih ta ustanova ubrzo vratimo u redovan režim rada iako ona nije bila u klasičnom kovid sistemu bolnica.

"Mi smo u sklopu dečije zdrastvene ustanove lečili oko 300 pacijenta koji su ili bili pozitivni na koronavirus ili su imali antitela. Na intezivnoj nezi je bilo 20 pacijenta od kojih troje i na mehaničkoj ventilaciji ali su se na sreću svi oporavili", rekoa je Vukomanović.

Nove doze Fajzerove vakcine stižu u Novi Pazar

Nastavlja se proces imunizacije u Novom Pazaru. Danas će u taj grad stići nove doze Fajzerove vakcine protiv koronavirusa, koje su namenjene zdravstvenim radnicima.

Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru rekao je da će se vakcinacija obaviti na tri punkta i da će Fajzerovu vakcinu primiti 209 zdravstvenih radnika.

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.218 ljudi, a od posledica zaraze preminule su 34 osobe. Na respiratoru je 215 pacijenata.

Najviše zaraženih u poslednja 24 sata je u Beogradu 505, u Novom Sadu 195, a u Nišu 108. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da se smanjuje broj pregleda i prijema u bolnice, ali je dodao da to ipak nije prava slika jer su ljudi manje odlazili kod lekara tokom praznika.

"Realnu situaciju imaćemo posle praznika", rekao je ministar Lončar i dodao da je cilj da što pre iz kovid sistema izađu i da se vrate redovnom sistemu rada - Institut za ortopediju Banjica, Institut za reumatologiju, Medicina rada, neki od kliničko-bolničkih centara kako bi se uključili u dežurstva i rasteretili Urgentni centar i VMA.

Prema njegovim rečima, vakcinu pritiv koronavirusa do sada primilo više od 7.000 ljudi.