Čitaj mi!

Borbu sa kovidom izgubile još 34 osobe, novozaraženih 2.218

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.218 ljudi, a od posledica zaraze preminule su 34 osobe. Na respiratoru je 215 pacijenata.

Direktor KC Niš: Odziv za vakcinaciju je mogao da bude bolji

Zoran Perišić, direktor Kliničkog centra Niš, rekao je za RTS da je bilo prijavljeno 965, a da je vakcinisano do pre sat i po manje od 700 zaposlenih.

Perišić kaže da se vakcinišu medicinski i nemedicinski radnici, jer je to neophodno za funkiconisane celog procesa rada.

"Odziv je mogao da bude bolji, ima tu malo dilema oko izbora vakcine", rekao je Perišić.

Smatra da su sve vakcine dobre, ali je vakcinacija na dobrovoljnoj osnovi, a potrebno je u što širem opsegu sprovesti vakcinaciju.

Izjava Zorana Perišića

U prethodnih 48 sati, u Boru 17 slučajeva zaraze koronavirusom

Podaci Zavoda za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru pokazuju da se u Boru u prethodnih 48 sati oporavilo 27 osoba, dok je zabeleženo 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupan broj aktivnih slučajeva na teritoriji tog grada je 460.

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Boru hospitalizovano je 36 bolesnika, od kojih je 30 pozitivno na virus, objavljeno je na sajtu tog grada.

U toku jučerašnjeg dana u kovid ambulantu "Metalurg" javilo se 19 pacijenata sa potencijalnim simptomima virusa, u ambulanti "Rudar" zabeleženo je sedam kontrolnih pregleda, dok je na prijemnim bolničkim odeljenjima zabeleženo 26 pregleda.

Nema rezultata na čekanju.

Na KiM petoro preminulih i 321 novoinficirana osoba

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je pet osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.368 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 321 novi slučaj infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.648 uzoraka.

Aktivno je 6.896 slučajeva.

Najviše novozaraženih u Beogradu

Prema poslednjim podacima, najviše zaraženih u poslednja 24 sata je u Beogradu 505, u Novom Sadu 195, a u Nišu 108.

U Kragujevcu je još 89 osoba inficirano koronavirusom, u Kraljevu 77, uŠapcu 43, a u Užicu 40 osoba.

Po 39 novoinficiranih registrovano je u Subotici, Vranju i Pančevu. U Valjevu je još 36 osoba zaraženo koronavirusom, u Sremskoj Mitrovici 34, Kruševcu 33.

Manje od 30 novozaraženih je u Zrenjaninu i Smederevu po 28, u Novom Pazaru 26, u Čačku i Leskovcu po 25, u Rumi 21, dok je u Staroj Pazovi registrovano još 20 osoba zaraženih koronavirusom.

U ostalim mestima ima manje od 20 pozitivnih na koronavirus.

U Mačvanskom okrugu 161 pozitivan, u Šapcu počela vakcinacija

Posle Gerontološkog centra, u Opštoj bolnici Šabac počela je vakcinacija zdravstvenih radnika.

U ambulanti Doma zdravlja, u prvom krugu po prioritetima, u toku dona biće vakcinisan 151 prijavljeni zdravstveni radnik.

Odziv je dobar, ocenio je državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek, koji je posetio šabačku bolnicu.

"Danas otvaramo novih 40 punktova, sutra proširujemo broj vankcinalnih puktova širom Republike Srbije, na još 15 u Raškom okrugu i u Beogradu, tako da već sutra imamo 165 vakcinalnih punktova", rekao je Đerlek.

U Mačvanskom okrugu po podacima Zavoda za javno zdravlje od uzeta 562 uzorka potvrđen je 161 pozitivnih, najviše novoobolelih u Šapcu – 92.

U ostalih 7 lokalnih samouprava Bogatić 22, Loznica 21, Koceljeva 12, Krupanj 6, Ljubovija i Vladimirci po 3, Mali Zvornik 2. U okrugu aktivno obolelih 1.919.

U bolnici 155 hospitalizovanih pacijenata, 6 prijema, 4 otpusta, 7 bolesnika na respiratoru. Za 24 časa dva smrtna slučaja.

U ustanovama socijalne zaštite zaražene 2.083 osobe

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 1.408 korisnika i 675 zaposlenih.

Počela vakcinacija protiv koronavirusa u Moravičkom okrugu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Čačku, za imunizaciju su se prijavila 204 zdravstvena radnika u četiri doma zdravlja, dve bolnice, Zavodu za javno zdravlje, kao i štićenici gerontološkog centra u Kačulicama.

Svi oni biće vakcinisani "Fajzerovom" vakcinom.

Na respiratoru 215 pacijenata

Od poslednjeg preseka, u Srbiji je testirano 11.068 građana, a pozitivno na kovid 19 je 2.218.

Prema poslednjim podacima Instituta "Batut" i Ministarstva zdravlja, u poslednja 24 sata preminule su 34 osobe od posledica infekcije koronavirusom.

Na respiratoru je 215 pacijenata.

Od početka pandemije, u Srbiji je ukupno registrovano 356.125 slučajeva koronavirusa, preminulo je 3.513 obolelih, a ukupno je testirano 2.378.015 građana.

Epidemijski podaci su bolji, ali epidemiolozi upozoravaju da nije vreme za opuštanje.

Direktor Kliničkog centra Srbije, prof. dr Milika Ašanin, kaže da postoji trend smanjenja broja pacijenata, ali da to ne treba da nas zavara, jer su bolnice i dalje pune.

Na pitanje očekuje li da brojevi rastu nakon praznika, Ašanin kaže da "ako smo išta naučili u toku ove epidemije, to je da budemo jako oprezni sa bilo kakvim prognozama".

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da je do sada vakcinu protiv koronavirusa primilo više od 3.000 korisnika u staračkim domovima i oko 4.000 zdravstvenih radnika. Naveo je i da je napravljen raspored i plan imunizacije i da je već 95 odsto cepiva na lokacijama gde će biti vakcinacija.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je za RTS da obe vakcine protiv koronavirusa koje se primenjuju u Srbiji imaju dokaze da su delotvorne i bezbedne.

Ocenio je da je cilj od 20 odsto vakcinisanih okviran i da je to minimum koji je potrebno dostići.

"Sigurno nećemo stati na 20 posto. Ako je neko tako shvatio, shvatio je pogrešno. Suština je da je to minimum minimuma koji se mora ispuniti ove godine. Mi se nadamo da ćemo učiniti i više", naveo je Janković.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">