Čitaj mi!

Borba protiv epidemije – pojačane kontrole, vakcinacija u punoj snazi kreće tokom januara

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 339.997 osoba, a zabeleženo je 3.250 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Đerlek: U ponedeljak odluka o datumu vakcinacije "sputnjikom"

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će u ponedeljak, 4. januara, na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom biti doneta odluka kada će i od kojih gradova početi vakcinacija "sputnjik" vakcinom.

Đerlek je rekao da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici u odeljenjima intenzivne nege, a posle toga i ostali zdravstveni radnici.

"Podelili smo zdravstveni sistem u sedam grupa, i prvo će to biti zdravstveni radnici u jedinicama intenzivne nege, slede ambulante u domovima zdravlja i prijemno-trijažni centri, kovid bolnice, laboratorije u kojima se dijagnostikuje kovid -19, zatim jedinice intenizvne nege u non kovid delovima, hirurška odeljenja i zaposleni u domovima zdravlja", rekao je Đerlek za Tanjug.

Očekuje 4. ili 5. januara još 20.000 doza Fajzerove vakcine, ukupno 78.000 u januaru.

"U januaru očekujemo i velike količine 'sputnjik' vakcine i kineske ‘Sinofarm‘ vakcine u drugoj polovini meseca", rekao je Đerlek.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da bude partner "Bionteka" za proizvodnju RNK vakcina, s obzirom da je šef tog farmaceutskog koncerna rekao da oni pokušavaju da pridobiju nove partnere koji bi za njih proizvodili, Đerlek je kazao da je cela situacija sa koronavirusom pokazala koliko je Torlak bitan.

"Država će sigurno u narednim mesecima i godinama ulagati u Torlak. Cilj nam je da ga osposobimo i da uložimo sredstva, da li će to biti samo naša sredstva ili kroz neki konzorcijum sa inostranom firmom, svejedno, ali bilo bi izuzetno značajno da Srbija ima svoju instituciju koja će proizvoditi vakcine", rekao je Đerlek.

U kovid bolnici u Kruševcu u poslednja dva dana više otpusta nego prijema

U kovid bolnici u Kruševcu u poslednja dva dana zabeleženo je više otpusta nego prijema pacijenata pozitivnih na koronu, kaže koordinator te zdravstvene ustanove Vladan Cvetanović.

Cvetanović za Tanjug navodi da je hospitalizovano 70 pacijenata i da dominiraju oni sa srednje-teškom kliničkom slikom koji su na jedinici poluintenzivnog lečenja.

"Stanje je stabilno, kao i od početka rada bolnice", kaže Cvetanović i dodaje da je novogodišnja noć protekla mirno.

Pacijenti su iz cele Srbije - Vranja, Leskovca, Zaječara, Negotina, Aleksinca, ali i iz Beograda.

Ukazuje da ima dovoljan broj lekara, te da će od 4. januara biti na raspolaganju svih 120, nakon što se oko 30 njih priključi trenutnom zdravstvenom kadru.

Nova kovid bolnica u Kruševcu otvorena je 20. decembra, a Cvetanović kaže da je broj pacijenata svakog dana rastao, te da se dnevno primalo oko 15 pacijenata. U poslednja dva, ukazuje, više je otpusta nego prijema.

Bolnica ima 500 kreveta, od toga 350 na odeljenjima poluintenzivne, a 150 na odeljenjima intenzivne nege.

U kovid bolnici u Batajnici 492 pacijenata

U poslednja 24 sata u kovid bolnicu u Batajnici primljeno je 40 pacijenata koji su pozitivni na koronavirus, dok je isto toliko bilo otpusta, kaže direktorka te ustanove Tatjana Adžić-Vukićević.

Kako je precizirala za Tanjug na bolničkom lečenju nalazi se 492 pacijenta.

"Broj bolesnika u bolnici ne pada, te svaki dan bude primljeno na lečenje između 40 i 50 pacijenata koji su pozitivni na koronavirus", kaže Adžić-Vukićević.

U Čačku preminule četiri osobe, hospitalizovana 162 pacijenta

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid
odeljenja, hospitalizovano je 162 pacijenta. U respiratornom centru smešteno je 15 pacijenata, od kojih je šest na respiratorima.

U protekla 24 časa primljeno je devet pacijenta, a sa lečenja otpušteno sedam pacijenata. U Plavoj hali je smešteno osam pacijenata.

Na žalost, preminule su četiri osobe.

Od 105 uzoraka, iz Čačka je deset pozitivnih, iz Lučana dva, iz Gornjeg Milanovca 13 i iz Ivanjice dve osobe.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 105 pregleda, od čega je 54 prvih.

U Zlatiborskom okrugu još 93 osobe zaražene koronavirusom

Po poslednjem izvestaju užičkog ZZJZ, u Zlatiborskom okrugu je kovid 19 potvrđen kod još 93 osobe; najviše u Užicu - 37, u Priboju i Požegi po 11, Arilju -10, Prijepolju - 9, Sjenici i Čajetini po 6, Bajinoj Bašti kod dve i u Novoj Varoši kod jedne osobe.

Od početka epidemije u okrugu je potvrđeno 13.095 slučajeva infekcije koronavirusom, najviše u Užicu - 4364, najmanje u Sjenici - 371.

Janković: Pritisak popušta, ali nema mesta opuštanju

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da se smanjuje broj novozaraženih koronavirusom, ali da se ne može govoriti o osetnijem poboljšanju dok su kovid bolnice pune.

Ističe da je pritisak na zdravstveni sistem primetno popustio, ali da to ne sme da nas navede da se sada opustimo.

"To što su manji brojevi nego prethodnih nedelja jeste povoljno, ali to je jednim delom efekat praznika, jer se ljudi ređe odlučuju da odu kod lekara i zato je manje testiranja", rekao je Janković za TV Pink.

Dodao je da je važan parametar to što se beleži manji pad u broju hospitalizovanih.

"To je veoma bitan podatak, zato što kada počne da se menja broj novozaraženih, potrebno je vreme da se to odrazi na broj onih koji dobiju težu kliničku sliku ili su životno ugroženi. To daje presek stanja", naveo je Janković.

U Kraljevu 59 novozaraženih, preminula još jedna osoba

Prema poslednjem preseku, sa teritorije grada Kraljeva registrovano je još 59 osoba pozitivnih na koronavirus, od ukupno 305 testiranih, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u tom gradu.

U Opštoj bolnici "Studenica", od posledica infekcije koronavirusom, prema podacima Gradskog štaba, sa teritorije grada Kraljeva u poslednja 24 časa preminula je još jedna osoba, pa broj preminulih od kovida sa teritorije Kraljeva sada iznosi 149 od početka epidemije.

U Srbiji 8.534 hospitalizovanih pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 8.534 hospitalizovanih pacijenata, dok se 283 osobe nalaze na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 39 pacijenata preminula su od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 2.074 osobe, od 9.282 testirana.

U Beogradu je ponovo registrovano najviše novoobolelih – 601, što je, međutim, 207 manje nego prethodnog dana.

Većina je 2021. godinu dočekala kod kuće u krugu najbližih i uz mnogo vatrometa širom zemlje.

Inspektori su pojačano kontrolisali primenu epidemioloških mera i kažu, nije bilo mnogo prekršaja

Doktor Radmilo Janković iz Kliničkog centra u Nišu rekao je za RTS da će vakcinacija krenuti u najvećoj mogućoj magnitudi u januaru i da ćemo polako priču o koroni staviti "ad akta".