Čitaj mi!

Radmilo Janković za RTS: Priču o koroni stavićemo polako "ad akta"

Doktor Radmilo Janković iz Kliničkog centra u Nišu rekao je za RTS da će vakcinacija krenuti u najvećoj mogućoj magnitudi u januaru i da ćemo polako priču o koroni staviti "ad akta".

Prof. dr Radmilo Janković iz Kliničkog centra u Nišu rekao je za RTS da se nada da ćemo 1. januara imati sve lepše vesti.

Kaže da je u Nišu noć prošla relativno mirno, više od 20 niških anesteziologa je dežuralo.

Jedna ekipa je bila dežurna u Urgentnom centru, druga je bila u crvenoj zoni, a treća u Kruševcu.

"Stiče se utisak da je situacija malo mirnija. Bilo je manje posla nego proteklih godina, i što se tiče Urgentnog centra i nekih povređivanja, koja su uobičajena za takva slavlja za ovu priliku, imamo manje pozitivnih pacijenata, manje na respiratoru, manje na intenzivnoj nezi, ali je bilo prijema iz Leskovca i Negotina", rekao je Janković.

Janković dodaje da, ako se po jutru dan poznaje, ima nade da će biti bolje.

"Nadamo se da ono što je zatvorilo priču u 2020, a to je priča da ćemo krenuti sa vakcinacijom – da će u svojoj najvećoj mogućoj magnitudi krenuti već u januaru i da polako priču o koroni stavimo ad akta", uveren je Janković.

O novom soju virusa

Dr Janković kaže da je očekivano da virus, kada ga napadnemo, naparavi svoju modifikaciju, postane otporniji, a takav, modifikovani soj virusa pojavio se u Velikoj Britaniji i sada u gotovo svim evropskim zemljama.

"Prvi preliminarni podaci, mada nema naučnih dokaza, ukazuju da pored toga što je virus virulentniji, što se brže prenosi, nije patogeniji, ne izaziva teže kliničke slike, a sve vakcine su efikasne, odnosno trebalo bi da budu i protiv tog soja virusa", zaključio je dr Janković.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">