Čitaj mi!

Privremena bolnica u "Areni" od oktobra radi danonoćno, trenutno smešteno 413 pacijenata

Iako se broj novoobolelih od koronavirusa polako smanjuje, broj preminulih je i dalje visok kao i broj hospitalizovanih. U ovom trenutku u bolnicama u Srbiji se leči 9.700 pacijenata obolelih od kovid-19 a u privremenoj kovid bolnici u beogradskoj "Areni" trenutno je 413 pacijenata sa težom kliničkom slikom, rekao je za RTS doktor Predrag Bogdanović.

Privremena kvovid bolnica u "Areni" po drugi put je otvorena 25. oktobra i od tada je kroz nju prošlo 2.080 pacijenata, kaže za RTS glavni koordinator te privremene bolnice doktor Predrag Bogdanović.

"Kroz 'Arenu' je prošlo 2.080 pacijenata a trenutno ih je 413. Statistički podaci pokazuju da je veći broj otpusta od prijema ali nema mesta opuštanju. Pacijenti koji su ostali su sa težom kliničkom slikom i neretko na lečenju ostaju i po mesec dana.  Svih 350 mesta na kiseoniku su  popunjena. Imamo i mlađe pacijente sa težom kliničkom slikom a stariji se uz pridružene bolesti teže i duže oporavljaju", kaže doktor Bogdanović.

U privremenoj kovid bolnici u beogradskoj "Areni" svakodnevno se uradi oko 150 labaratorisjih analiza a rengenskih snimaka od 50 do 100. Danonoćno se radi a tako će biti i u vreme praznika.

"Nama predstoje praznici, medicinske ekipe rade danonoćno a poruka je i dalje da se strogo poštuju vreme prevencije. Biće vremena da se vratimo starim navikama, sada socijalna distanca i maske ono su što svima može da nam pomogne", poručio je doktor Predrag Bogdanović.