Čitaj mi!

Darija Kisić Tepavčević pred vakcinaciju: Želim da pružim lični primer

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa danas će primiti "Fajzerovu" vakcinu. Za RTS kaže da je ponosna jer je Srbija među prvima u svetu uspela da nabavi vakcinu.

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da danas počinje vakcinacija u Srbiji, i to prvo među najstarijim sugrađanima u domovima za stare.

Kako je rekla, ona će se vakcinisati pre svih njih da bi pokazala koliko je vakcina efikasna i da nije opasna po zdravlje.

"Želim to da pokažem ličnom primerom", rekla je ministarka.

Dodala je da odluka da se prvo vakcinišu najstariji nije doneta ad hok, već postoji koordinaciono telo koje je odlučilo u odnosu na kriterijume SZO i drugih organizacija, i u odnosu na raspoložive količine i rizike.

Ističe da starije osobe u kolektivnim smeštajima imaju najveće šanse da se zaraze.

Govoreći o "Fajzerovoj" vakcini, kaže da postoje specifičnosti koje se tiču pakovanja i načina aplikacije. Ističe da je zdravstveno osoblje koje će davati vakcinu prošlo sve obuke i da su spremni.

Ministarka navodi da su istraživanja pokazala da vakcina nije opasna po zdravlje, da ne izaziva teške neželjene efekte i da su moguće lokalne reakcije na ubodnom mestu koje su prolazne.

Vakcina svetlo na kraju tunela 

"Vakcina je u našoj zemlji, to je velika vest i to bi trebalo da bude svetlo na kraju tunela kovida 19", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kada je reč o novom soju virusa u Velikoj Britaniji, rekla je da se rade ispitivanja i da to nije prva izmena virusa. Dodaje da virus koji je cirkulisao u Evropi nije isti kao onaj iz Vuhana.

Na pitanje o mogućnosti obustavljanja letova iz Velike Britanije, rekla je da se o međunarodnom saobraćaju priča na sednicama Kriznog štaba i da će javnost biti obaveštena o svemu.

Ministarka je komentarisala i doček Nove godine, ističući da je najbitnije da je dočekamo zdravi i da učinimo sve da pandemija bude prošlost i da narednu Novu godinu dočekamo bez maski.